Р Е Ш Е Н И Е

                                                            152/20.3.2017г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На седми март две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №300 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №16 – 0869 - 003070/17.01.2017год. на Началник група към ОДМВР – Шумен, сектор Пътна полиция, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.183 ал.5 т.1 от ЗДП на Т.С.Т., ЕГН ********** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева, за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП и на основание НАРЕДБА № Iз-2539 от 17.12.2012 г. са отнети 8 контролни точки.

 Жалбоподателят в жалбата си моли съда да отмени наказателното постановление като оспорва изложената фактическа обстановка. Излага доводи, че не е осъществил вмененото му нарушение. В съдебно заседание, редовно призован се явява лично и с процесуален представител – адв. Ст. О. от ШАК.

Процесуалния представител на въззиваемата страна, моли съда да потвърди   издаденото наказателно постановление като правилно и законосъобразно като излага доводите си затова.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 15.10.2016г. около 11.35 часа жалбоподателят Т. управлявал автобус «Мерцедес 416 ЦДИ» с рег. № Н 6004 ВВ, собственост на ЕТ «Д.Т.» в гр.Шумен, по ул.”Университетска» в посока  ул.”Алеко Константинов”. По същият маршрут зад автобуса на жалбоподателя, но не непосредствено зад него, се движели и свидетелите  Ц.П.К. и П.С.П. – служители на сектор ПП при ОДМВР – Шумен, с патрулен автомобил.  На кръстовището на ул. «Алеко Константинов» и бул. «Симеон Велики» имало две пътни лентидясна предназначена за преминаване направо през кръстовището и за извършване на завой на дясно по бул. «Симеон Велики», лява - за  извършване на завой на ляво по бул. «Симеон Велики». За регулирането на движението по отделните пътни ленти  се използвали пътни светофари поставени над всяка лента. Когато светофарът над дясната лента подавал зелен сигнал, в същото време този в лявата лента подавал червен. На посоченото кръстовище жалбоподателят се пристроил в дясната лента, за да продължи движението си направо през кръстовището по ул. «Алеко Константинов». Полицейският автомобил бил разположен в същата лента. Светофарната уредба регулираща движението в тази пътна лента светела зелено. В този момент пред автобуса управляван от Т. имало други автомобили, които извършвали завой на дясно по бул. «Симеон Велики», но изчаквали да преминат пешеходците пресичащи на пешеходната пътека, разположена на бул. «Симеон Велики», в дясно от кръстовището. Жалбоподателят не можел да продължи направо през кръстовището, поради разположението на автомобилите пред него, поради което преминал в лявата пътна лента, чиято светофарна уредба в този момент светела червено и по нея навлязъл в кръстовището, след което се пристроил отново в дясната пътна лента и продължил по ул. «Алеко константинов». Тези негови действия били възприети от свидетелите К. и П., поради което го спрели за проверка. Бил му съставен АУАН серия Г бл.№ 642837 за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП, в който жалбоподателят саморъчно отразил, че не е съгласен. Също така отказал за подпише акта, което е удостоверено с подписа на св. П.З.С.. Не се е възползвал от законното си право да депозира писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок. Въз основа на съставения акт и материалите съдържащи се в административно – наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание  чл.183 ал.5 т.1 от ЗДП на Т.С.Т., ЕГН ********** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева, за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП и на основание НАРЕДБА № Iз-2539 от 17.12.2012 г. са отнети 8 контролни точки. Наказателното постановление  му е връчено лично на 03.02.2017г.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели- свид. Ц.П.К. актосъставител, свид. П.С.П.  свидетел при съставянето на акта и установяване на нарушението, свид. П.З.С..

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение по следните правни съображения: Показанията на свидетелите Ц.П.К. и П.С.П.,  подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства и не са противоречиви. Същите са очевидци на извършване на нарушението.Двамата  категорично заявяват, че  са имали добра видимост към светофарната уредба, както и към местоположението на жалбоподателя, и са възприели извършените от него действия, тъй като патрулният им автомобил се е намирал в  същата пътна лента. Видели са, че жалбоподателят е преминал от дясната пътна лента  в лявата и от нея е навлязъл в кръстовището на червен сигнал на светофара и имено възприетите от тях действия на Т. са им дали  повод да спрат автобуса. Съдът кредитира напълно показанията на актосъставителя К. и свидетелят П., тъй като техните показания са конкретни, ясни и последователни, изясняват в пълнота всички факти и обстоятелства във връзка с възприетото от тях действие на жалбоподателя. Освен това няма данни по делото, които да създават съмнения относно обективността и безпристрастността на тези свидетели, или да сочат на наличието на мотив да набедят жалбоподателя в нарушение, което не е извършил. Показанията на тези свидетели не се опровергават от показанията на св. П.З.С.. Твърденията на жалбоподателя, че не е навлязъл в лявата пътна лента, съответно не е преминал на червен сигнал на работещата светофарна уредба, според съда представляват  защитна теза, която не се подкрепя от събраните по делото доказателства, а напротив, опровергава се от показанията на разпитаните полицейски служители, както и от показанията на свид. П.З.С.. От показанията на св. С. се установява, че същият е бил пътник в автобуса като е седял на предната дясна седалка. Имал е пряка видимост към светофарната уредба, възприел е действията на жалбоподателя, както и начина и момента на извършването им. Показанията на свидетелят, кореспондират с показанията на полицейските служители, че жалбоподателят е навлязъл в лявата пътна лента преди кръстовището, както и че в този момент за движещите се по нея е светел червен сигнал на светофара. Свидетелят сочи в показанията си, че жалбоподателят е предприел заобикаляне на  намиращи се пред него автомобили като това е станало преди кръстовището. Посочва също така, че при предприемане на заобикалянето поставената светофарна уредба за регулиране на движението в тази лента се виждала, което също доказва, че навлизането в лявата пътна лента е станало преди кръстовището.

Съдът намира, че от доказателствата по делото се доказва по безспорен начин, че жалбоподателят  е нарушил разпоредбата на чл.6 т.1 от ЗДвП. Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.183 ал.5 т.1 от ЗДП.

В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя.

Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №16 – 0869 - 003070/17.01.2017год. на Началник група към ОДМВР – Шумен, сектор Пътна полиция, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.183 ал.5 т.1 от ЗДП на Т.С.Т., ЕГН ********** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева, за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП и на основание НАРЕДБА № Iз-2539 от 17.12.2012 г. са отнети 8 контролни точки.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

Районен  съдия: