РЕШЕНИЕ

 

171/29.3.2017г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На втори март 2017 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 305/17 г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Подадена е жалба от СД „Стомана-Н. и с-ие“- гр.Велики Преслав срещу Наказателно постановление №238487-F235740/10.01.2017 г. на зам. директора на ТД на НАП-Варна, с което на дружеството било наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 200 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.74, ал.1 от Закона за счетоводството. Санкционираното лице  не оспорва констатациите в акта, но привежда доводи в насока маловажност на случая, поради което моли съда да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление или да намали размера на наложеното наказание.

В открито съдебно заседание за дружеството се явява представляващият, който поддържа жалбата. Въззиваемата страна, редовно призована, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: Санкционираното дружество не развивало дейност от м.март 2014г. и представляващият погрешно счел, че не е необходимо да публикува годишен финансов отчет за 2015г.  Поради това през периода 01.01.2016г.-30.06.2016г. дружеството не предприело необходимите действия за публикуване на годишния финансов отчет за 2015г. Впоследствие в ТД на НАП-офис Шумен била получена справка от Агенцията по вписванията за лица, неподали в срок заявление за обявяване на годишен финансов отчет за посочената година, в която било включено и СД „Стомана-Н. и с-ие“- гр.Велики Преслав. В тази връзка от В.И.М.- гл. инспектор по приходите била извършена съответна проверка, при която изложените обстоятелства били установени. Била изпратена покана до представителя на дружеството да се яви за съставяне и връчване на акт, на която същият се отзовал на 23.08.2016г. На посочената дата проверяващият съставил акт за установяване на административно нарушение на санкционираното дружество за това, че в качеството си на задължено лице по чл.38, ал.1, т.1 от ЗСч, не е изпълнило задължението си да публикува годишния финансов отчет за 2015г. чрез подаване на заявление за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър на Агенцията по вписванията в законоустановения срок- до 30.06.2016г. Актът бил съставен в  присъствието на представляващия дружеството, бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива били депозирани в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН, но били счетени за неоснователни от наказващия орган. Въз основа на съставения акт на 10.01.2017 г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на СД „Стомана-Н. и с-ие“- гр.Велики Преслав била наложена имуществена санкция в размер на 200,00 лв. за нарушение на чл.38, ал.1, т.1, от Закона за счетоводството. Междувременно, още на 23.08.2016г., било подадено заявление за вписване и представяне за обявяване на годишен финансов отчет за 2015 г.

Изложената фактичесска обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства- от разпита на свидетеля В.И.М., както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Разпоредбата на чл.38, ал.1, т.1 от Закона за счетоводството задължава всички търговци по смисъла на ТЗ да публикуват годишния финансов отчет, приет от общото събрание на съдружниците или от съответния орган, чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър, в срок до 30 юни на следващата година. Като търговско дружество, СД „Стомана-Н. и с-ие“- гр.Велики Преслав е било обвързано с посоченото задължение и е следвало да подаде такова заявление за обявяване на ГФО за 2015г. в установения за това срок. Безспорно е установено по делото, а и не се оспорва от страна на санкционираното лице, че заявление за вписване и представяне за обявяване на годишен финансов отчет за 2015 г. е било подадено едва след съставяне на АУАН, много след изтичането на установения за това срок. При това положение наказващият орган правилно е констатирал наличието на процесното неизпълнение на административно задължение. Приложимата санкционна разпоредба също е издирена правилно, като наказанието е наложено на основание чл. 74, ал.1 от ЗСч, предвиждащ специална санкция за предприятие, което е задължено и не публикува финансов отчет в сроковете по чл. 38, какъвто е и процесният случай.

Макар и правилно да е констатирано наличието на неизпълнение на задължение към държавата от страна на дружеството-жалбоподател обаче, съдът намира, че наказващият орган не е изпълнил задължението си да извърши преценка дали не се касае за маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Основания за това не липсват с оглед обстоятелството, че дружеството не е осъществявало търговска дейност и не е реализирало приходи, подлежащи на данъчно облагане (видно от показанията на актосъставителя и неоспорено от страна на наказващия орган). Задължението за публикуване на годишния финансов отчет е установено с оглед сигурността на търговските отношения, но от материалите по делото се установява, че дружеството не е встъпвало в такива. В същото време, макар и непознаването на закона да не е извинително, следва да се отчете обстоятелството, че процесното нарушение е резултат именно от незнание от страна на представляващия, а не от игнориране на законоустановено задължение, поради което и се явява с по-малка тежест от обичайните нарушения от този вид. По изложените съображения и като отчете обстоятелството, че дружеството е подало необходимото заявление незабавно след узнаването за необходимостта от това, съдът намира, че са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен.

Предвид изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно и необосновано и като такова следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И :

 

Отменя изцяло Наказателно постановление №238487-F235740/10.01.2017 г. на зам. директора на ТД на НАП-Варна, с което на СД „Стомана-Н. и с-ие“- гр.Велики Преслав, с ЕИК:127036462, е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 200,00 лева, на основание чл.53 от ЗАНН, вр. с чл.74, ал.1 от Закона за счетоводството, като незаконосъобразно.

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд.  

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: