Р Е Ш Е Н И Е

 

114/22.2.2017г.,          гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и втори февруари през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                                  Председател: Надежда Кирилова

Секретар: С.А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНХД № 306 по описа на ШРС за 2017 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 238488-F235743/10.01.2017 г. на Зам. директора на НАП - гр. Варна, с което на Н.С.Н., ЕГН **********,*** на основание чл. 78, ал. 2 от Закона за счетоводството /ЗСч/ е наложена административно наказание „глоба“ в размер на 200 /двеста/ лева за нарушение по чл. 74, ал. 1 от Закона за счетоводството /ЗСч/, във вр. чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗСч. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно, като излага подробни съображения в жалбата.

В съдебно заседание редовно призован жалбоподателят се явява лично, като поддържа жалбата на изложените в нея съображения, а в съдебно заседание излага допълнителни мотиви в тази насока.

            Процесуалният представител на ТД на НАП – Варна, офис Шумен -административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл. 61, ал. 1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

            Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл. 84 от ЗАНН, във вр. чл.320 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните правни съображения: 

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят Н.С.Н., ЕГН ********** е управител и представляващ на търговско дружество СД „Стомана Н. и С-ие“, с ЕИК 127036462, със седалище и адрес на управление: гр. Велики Преслав, обл. Шумен, ул. „Патлейна“ № 6.

На 15.08.2016 г. в ТД на НАП – Варна, офис Шумен, при извършена проверка по повод писмо № 20 – 00 – 143/18.07.2016 г. на ЦУ на НАП и получена справка от база данни на Агенцията по вписванията – Търговски регистър за лица, които не са изпълнили задължението си по чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството /ЗСч/, длъжностното лице В.И.М. – главен инспектор по приходите в ТД на НАП – Варна, офис Шумен, констатирал, че жалбоподателят Н.С.Н., ЕГН ********** в качеството му на управител и представляващ търговско дружество СД „Стомана Н. и С-ие“, с ЕИК 127036462 не е изпълнило задължението си да публикува в Агенцията по вписванията Годишния финансов отчет на предприятието си за 2015 г. чрез подаване на заявление за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър на Агенцията по вписванията в законоустановения срок - до 30.06.2016 г. Установено е, че жалбоподателят е подал заявление с Вх. № 20160823132518 за вписване в Търговския регистър на Агенцията по вписванията на годишния финансов отчет за 2015 г. на 23.08.2016 г., т. е. след изтичане на срока, регламентиран в чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗСч.  На 15.07.2016 г. била изпратена покана с обратна разписка до нарушителя Н., за явяване в 7-дневен срок от получаване на поканата, получена на 18.08.2016 г., с оглед съставяне на акт за установяване на административно нарушение. 

Преди изтичане на П Впоследствие, на 25.08.2016 г. на жалбоподателя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение сер. АN, № F235743 от 23.08.2016 г., в който е посочено, че с описаното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗСч. Цитираният акт за установяване на административно нарушение бил съставен в присъствието на жалбоподателя Н., връчен и подписан от него, без да изложи възражения. Впоследствие нарушителя се е възползвал от законното си право и в срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН е депозирал допълнителни писмени възражения излагайки, че дейността на фирмата му е замразена и поради тази причина е останал с впечатление, че не следва да подава декларация, както и че веднага след получаване на поканата е изпълнил задължението си по чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗСч. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 238488-F235743/10.01.2017 г. на Зам. директора на НАП - гр. Варна, с което на Н.С.Н., ЕГН **********,*** на основание чл. 78, ал. 2 от Закона за счетоводството /ЗСч/ е наложена административно наказание „глоба“ в размер на 200 /двеста/ лева за нарушение по чл. 74, ал. 1 от Закона за счетоводството /ЗСч/, във вр. чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗСч. 

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителят В.И.М., както и от присъединените на основание разпоредбата на  чл. 283 от НПК писмени доказателства. Показанията на посоченият свидетел следва да се кредитират като последователни, безпротиворечиви и логични, като се потвърждават от останалите събрани доказателства, а и липсват основания за съмнения в тяхната достоверност.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

           Наказателното постановление № 238488-F235743/10.01.2017 г. е издадено от компетентен орган - от Зам. Директора на ТД на НАП - Варна, съгласно заповед № ЗМФ-166/29.02.2016 г. на Изпълнителния директор на Национална агенция за приходите. В хода на административно наказателното производство не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Вмененото във вина нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща да се разбере какво е обвинението и срещу какво да се организира защитата. Посочена е нарушената материално - правна норма, поради това съдът намира, че в хода на производството не са допуснати нарушения на процесуалните правила, които да са ограничили по какъвто и да е начин правото на защита на нарушителя.

Съгласно  разпоредбата на чл. 38, ал.1, т.1 от ЗСч в срок до 30 юни на следващата година търговците по смисъла на Търговския закон следва чрез заявяване и представяне за обявяване в Търговския регистър, да публикуват годишния си финансов отчет.

Установено е, а и не оспорва от страните, че жалбоподателят Н.С.Н. е управител и представляващ на търговско дружество СД „Стомана Н. и С -ие“, което е търговец по смисъла на Търговския закон. Като такъв същият е ръководител на предприятието по смисъла на § 1, т. 24 от ДР на Закона за счетоводството и на основание чл. 16, ал. 1, т.4 от ЗСч. отговаря за съставянето, съдържанието и публикуването на финансовите отчети и на годишните доклади, изисквани по този закон. Поради това за него съществува задължение по смисъла на чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗСч до 30 юни на следващата година да публикува годишния финансов отчет /ГФО/ чрез заявяване и представяне за обявяването му в Търговския регистър. Следователно ГФО за 2015 г. на СД „Стомана Н. и С-ие“ е следвало да бъде публикуван до 30.06.2016 г. Няма спор, а и се установява от доказателствата по делото, че годишния финансов отчет за 2015 г. на дружеството е бил заявен за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър на 23.08.2016 г., т.е. след изтичане на нормативнорегламентирания срок за неговото заявяване, с оглед на което е безспорно установено, че с бездействието си санкционирания нарушител е осъществил нарушение на  чл. 38, ал.1, т.1 от ЗСч., вр. чл. 16, ал.1, т.4 от ЗСч. За посоченото нарушение административнонаказателната разпоредба на чл. 74, ал. 1 от ЗСч предвижда глоба в размер от 200 лв. до 3000 лв. за лице, което е задължено и не публикува финансов отчет в сроковете по чл. 38, а за предприятието имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет, но не по-малко от 200 лв. Административно - наказващият орган е издирил и приложил действащата санкционна разпоредба, като съобразно разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН е наложил наказание в размер, предвиден в посочената по-горе разпоредба, без обаче да е изложил никакви конкретни съображения и мотиви, че нарушението не може да бъде квалифицирано като маловажен случай.

Същевременно обаче настоящият съдебен състав, в унисон със застъпената от жалбоподателя теза, приема, че санкционираната деятелност съставлява неизпълнение на административно задължение по смисъла, вложен в чл. 28 от ЗАНН и доколкото наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление поради издаването му в противоречие със закона. В този смисъл съдът съобрази обстоятелството, че процесуално задължение на съда е да провери изцяло законосъобразността на обжалваното наказателно постановление и да обсъди всички основания, независимо дали са наведени от страните или не, включително и да подложи на съдебен контрол преценката на административно-наказващия орган досежно приложението на чл. 28 от ЗАНН. При преценка на това обстоятелство съдът съобрази константната съдебна практика по този въпрос и по-специално ТР № 1/12.12.2007 г. по тълк. н. д. № 1/2005 г. на ОСНК на ВКС, съгласно което когато съдът констатира, че предпоставките на чл. 28 ЗАНН са налице, но наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление, поради издаването му в противоречие със закона.

В настоящия случай, доколкото в ЗАНН липсва легална дефиниция на понятието „маловажен случай“ следва да бъдат приложени критериите, визирани в чл. 93, т. 9 от НК, съгласно които “маловажен случай” е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид. Съгласно константната съдебна практика  при преценката дали случаят е маловажен или не значение имат способа и начина, по който е осъществено деянието, личността на дееца, мотивите и подбудите, от които се е ръководел при извършване на престъплението и др., т.е. следва да бъдат преценени всички обстоятелства, които характеризират деянието и дееца.

Настоящият съдебен състав счита, че като не е приложил разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, въпреки наличието на основания за това, административно-наказващият орган е нарушил материалния закон. Вярно е, че обществените отношения, които регулира този закон, са от особена обществена важност, но това не може да бъде основание административно-наказващият орган да игнорира задължението си за индивидуална преценка на всеки отделен случай, с оглед обществената опасност на конкретното деяние и на конкретния нарушител. Този критерий на преценка се прилага за всички нарушения, когато трябва да се реши въпросът дали случаят е маловажен или не. В тази насока отчита обстоятелството, че нарушението е първо за жалбоподателя. Годишният финансов отчет за 2015 г., макар и със закъснение е бил заявен за публикуване в Търговския регистър. Дружеството не е осъществявало дейност през периода, не е отчело приходи или разходи и отчета е нулев. Посочените обстоятелства, макар и отбелязани в атакуваното наказателно постановление, не са отчетени в достатъчна степен от наказващия орган, който е следвало да прецени, че обществените отношения – обект на нарушението по чл. 74, ал.1, предл.1 от ЗСч в случая не са били засегнати съществено и деянието представлява маловажен случай. Наказващият орган е имал всички основания да приложи разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН – да не налага наказание, като предупреди нарушителя, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено наказание. При така изложените обстоятелства, процедурата по чл. 28 от ЗАНН в пълна степен би изпълнила целите на закона и би въздействала дисциплиниращо спрямо жалбоподателя е лице с ниска обществена опасност, пенсионер, с влошено здравословно състояние, с чисто съдебно минало, както и не на последно място следва да се отчете и обстоятелството, че нарушаването на установения в страната правов ред е инцидентна проява от негова страна. Доколкото към момента на издаване на наказателното постановление са били налице предпоставките на чл. 28 от ЗАНН, но наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление, поради издаването му в противоречие със закона. В тази насока е и константната съдебна практика на Шуменския административен съд по идентични казуси и по-конкретно Решение № 32 от 03.02.2017 г., постановено по КАНД № 327/2016 г., Решение № 152 от 08.04.2014 г., постановено по КАНД № 106/2014 г., Решение № 159 от 14.04.2014 г., постановено по КАНД № 109/2014 г.  и др.

Ето защо, с оглед на гореизложеното, съдът намира, че атакуваното наказателно постановление се явява неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено изцяло.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

 ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 238488-F235743/10.01.2017 г. на Зам. директора на НАП - гр. Варна, с което на Н.С.Н., ЕГН **********,*** на основание чл. 78, ал. 2 от Закона за счетоводството /ЗСч/ е наложена административно наказание „глоба“ в размер на 200 /двеста/ лева за нарушение по чл. 74, ал. 1 от Закона за счетоводството /ЗСч/, във вр. чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗСч., като незаконосъобразно.

 

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменски административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: