Р Е Ш Е Н И Е

 

151/17.3.2017г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На първи март през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №327 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №16-0869-003030 от 17.01.2017 год. на Началника на група към ОД на МВР Шумен, сектор Пътна полиция Шумен, с което на М.Д.М., с ЕГН**********,*** са наложени административни наказания, съответно “глоба” в размер на 100 /сто/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП и “глоба” в размер на 900 /деветстотин/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10 /десет/ месеца на основание  чл.174, ал.1 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да измени наказателното постановление, като намали размера на наложеното наказание „лишаване от право да управлява МПС“.  

В съдебно заседание същият не се явява лично и не изпраща  представител.

            За ОД на МВР – гр.Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в съдебно заседание не се явява представител.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 01.10.2016 год. около 05.50 часа жалбоподателят М.Д.М. управлявал лек автомобил марка “Фолксваген Пасат” с рег.№ Н 8218 ВВ, собственост на Т.Л.В., с ЕГН********** от с.Хитрино, като се движел в гр.Шумен по ул.“Съединение“. В района на кръстовището с ул.“Ивайло“ в посока ул.”Карел Шкорпил“ му бил подаден сигнал за спиране от служител при РУ на МВР  - гр.Шумен – свидетеля Ц.П.К..  Сигналът бил подаден със стоп палка, тип МВР, но водачът не спрял автомобила, а увеличавайки скоростта продължил движението си по ул.“Карел Шкорпил“ и бул.“Славянски“. Същият спрял в района на Регионалната библиотека в гр.Шумен, намираща се на бул.“Славянски“, при което му била извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство „Дрегер 7510“ с фабр. №ARBB-0020. Пробата показала наличие на алкохол в издишания въздух в размер на 0.94 промила. На жалбоподателят бил издаден талон за медицинско изследване №0046889 и същият се явил за даване на кръвна проба в 06.35 часа на същия ден. Изготвената химическа експертиза е установила концентрация на алкохол в кръвта на нарушителя в размер на 1.15 промила.  На водача бил съставен акт за установяване на административно нарушение №3030 от 01.10.2016 год., който бил връчен на нарушителя и подписан от него, без да изложи възражения. Актосъставителят е посочил, че с описаните деяния са били нарушение разпоредбите на чл.6, т.2 и чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП. Впоследствие М. не се е възползвал от законното си право и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не е депозирал допълнителни писмени възражения. На 03.10.2016 год. му била издадена Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №16-0869-000681, по силата на която на основание разпоредбата на чл.171, т.1, б.”б” от ЗДвП свидетелството му за управление на МПС било временно отнето.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №16-0869-003030 от 17.01.2017 год. на Началника на група към ОД на МВР Шумен, сектор Пътна полиция Шумен, с което на М.Д.М., с ЕГН**********,*** са наложени административни наказания, съответно “глоба” в размер на 100 /сто/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП и “глоба” в размер на 900 /деветстотин/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10 /десет/ месеца на основание  чл.174, ал.1 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, и по-специално от разпита в съдебно заседание на актосъставителя П.С.П. и на свидетеля Ц.П.К., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка по отношение на нарушението, описано в пункт първи на наказателното постановление съдът приема, от правна страна следното: 

Съгласно разпоредбата на чл.6, т.2 от ЗДвП, която е посочена в акта за установяване на административно нарушение като нарушена, участниците в движението изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните знаци, маркировката на пътя и правилата за движение. От материалите по делото се установява по безспорен начин, че след като на жалбоподателя е било дадено разпореждане от свидетеля Ц.К. да спре автомобила, същият е увеличил скоростта, като е продължил движението си по ул.“Ивайло“, а в последствие по ул.“Карел Шкорпил“ и бул.“Славянски“.  В подкрепа на изложеното са показанията на свидетелите П.С.П. и Ц.П.К., които пряко са възприели поведението на жалбоподателя и отказа му да изпълни даденото му разпореждане да спре автомобила. Нарушението не се отрича и от страна на самия жалбоподател, който в жалбата си изрично заявява, че признава, че е извършил нарушенията и не оспорва наложените му за тях глоби, а единствено моли да бъде намалено наложеното му наказание „лишаване от право да управлява МПС“.

Поради изложените по-горе следва да се приеме, че именно жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна нарушението, посочено в пункт първи на наказателното постановление, като не е изпълнил дадените му разпореждания за спиране, дадени от контролен орган. Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП, съгласно която се наказва с “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 до 6 месеца и с “глоба” от 50 до 200 лева, водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението.  При индивидуализация на наказанията административно-наказващият орган е наложил и двете наказания в размер над минималния, предвиден в закона размер, като е изложил конкретни мотиви, обосноваващи решението му за налагане на санкция в съответния размер. При определяне на наказанието е била съобразена тежестта на нарушението и на дееца, както и обстоятелството, че на същия са били налагани множество наказания за други нарушения по ЗДвП, по които не  е заплатил наложените му наказания „глоба“, което следва да се възприеме като утежняващо отговорността обстоятелство. При преценка на размера на наказанията съдът съобрази и обстоятелството, че двете наказания са кумулативно предвидени и същите кореспондират помежду си. 

С оглед на изложеното съдът намира, че наказателното постановление в частта по пункт първи се явява правилно, законосъобразно и мотивирано, поради което следва да бъде потвърдено.

По отношение на нарушението, описано в пункт втори на наказателното постановление, съдът установи от правна страна следното: 

Съгласно разпоредбата на чл.5, ал.3 от ЗДвП на водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества и техни аналози. От материалите по делото се установява по безспорен начин, че както извършената на жалбоподателя проверка с техническо средство “Дрегер 7510”, а така също и изготвената по-късно химическа експертиза е доказала наличие на алкохол както в издишания от водача въздух, така също и в кръвната му проба. Доколкото концентрацията на алкохол в издишания въздух и в кръвта на водача се различава, на основание  разпоредбата на чл.6 от Наредба №30 от 27.06.2001 год. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства, с оглед на обстоятелството, че жалбоподателят е дал кръв за изследване, следва да се приеме стойността на концентрацията, определена от химическата експертиза. С оглед на изложеното се налага извода, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на нарушението, визирано в разпоредбата на чл.5, ал.3 от ЗДвП. В подкрепа на този извод са, както събраните в хода на производството писмени доказателства, така и гласните доказателства, събрани чрез разпита на свидетелите  П.С.П. и Ц.П.К.. Нарушението не се отрича и от страна на самия нарушител, който в жалбата си заявява, че не оспорва извършените и описани в наказателното постановление нарушения. Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.174, ал.1 от ЗДвП /в сила към 01.10.2016 год., съгласно която се наказва с „лишаване от право да управлява МПС, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лева, водач, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда до 1.2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух. Съдът намира, че административно-наказващият орган е индивидуализирал правилно наказанието. Наложил е и двете кумулативно дадени наказания в размер над средния и под максималния, предвиден в закона, а именно “глоба” в размер 900 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10 месеца, като е отчел обстоятелството, че деянието е с висока степен на обществена опасност, а установената концентрацията на алкохол в кръвта на водача - 1.1 промила, е била близка до максимално предвидения размер от 1.2 промила. В тази връзка съдът напълно споделя изложените в този смисъл мотиви от наказващия орган, както и обстоятелството, че нарушителят е бил наказван многократно за различни нарушения по ЗДвП, като по същите не е заплатил наложените му санкции. В тази връзка е представената по делото Справка за нарушител от региона.  С оглед на изложеното съдът намира, че така наложените наказания са справедливи и съответни на извършеното нарушение и кореспондират помежду си.

При преценка на наказателното постановление съдът съобрази обстоятелството, че след извършване на нарушението и преди съставяне на наказателното постановление е последвало изменение в разпоредбата на чл.174, ал.1 от ЗДвП /ДВ бр.11 от 31.01.2017 год., в сила от 31.01.2017 год./. В тази връзка, доколкото предвиденото в закона наказание след изменението е по-високо, доколкото предвижда абсолютен размер на санкцията по отношение и на двете наказания, следва на основание чл.3, ал.2 от ЗОП да бъде приложена разпоредбата в редакцията й преди изменението, в сила към датата на извършване на нарушението, доколкото същата се явява по-благоприятна за нарушителя.

При преценка на изложените от страна на жалбоподателя доводи, че упражняваната от него дейност налага ежедневно управление на МПС, с оглед на което моли да бъде намалено наложеното му наказание „лишаване от прав да управлява МПС“, съдът намира същите за неоснователни. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че наложените наказания съответстват на тежестта на нарушенията и на обществената опасност на нарушителя. Същият е бил наясно с изложените от него обстоятелства и преди извършване на нарушенията, поради което съдът намира, че същият не може да черпи права от своето неправомерно поведение.

Поради всичко изложено по-горе съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено изцяло.  

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №16-0869-003030 от 17.01.2017 год. на Началника на група към ОД на МВР Шумен, сектор Пътна полиция Шумен, с което на М.Д.М., с ЕГН**********,*** са наложени административни наказания, съответно “глоба” в размер на 100 /сто/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП и “глоба” в размер на 900 /деветстотин/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10 /десет/ месеца на основание  чл.174, ал.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: