Р Е Ш Е Н И Е

 

302/1.6.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, втори състав, на десети май  две хиляди и седемнадесета година, в публично заседание в следния състав:  

                                                                     Председател: Д. Георгиева  

при секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 497 по описа на ШРС за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

         Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № НП-27-289/23.01.2017г. на Изпълнителния директора на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ гр. София, с което на основание чл.53 и чл.83 от ЗАНН, на основание чл.116, ал.2 от Закона за лечебните заведения е наложена „имуществена санкция“ в размер на 8 000 лева и на основание чл.229, ал.2 от Закона за здравето е наложена „имуществена санкция“ в размер на 500 лева.  В жалбата си санкционираното дружество моли НП да бъде отменено  изцяло, тъй като не са извършени посочените нарушения, не е спазена процедурата по съставяне на акта и издаване на НП, не е спазен чл.52 от ЗАНН. В съдебно заседание се явява процесуален представител, който изцяло поддържа жалбата и излага подробни доводи.   

         Въззиваемата страна, редовно призована изпраща процесуален представител  в съдебно заседание, който оспорва жалбата и моли съда да я отхвърли, като потвърди НП като правилно и законосъобразно.

         Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

         Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните правни съображения, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Дружеството – жалбоподател “МБАЛ - Шумен” АД е регистрирано като лечебно заведение за болнична медицинска помощ по Закона за лечебните заведения. Дейността на „МБАЛ - Шумен“ АД се осъществява на основание Разрешение за осъществяване на лечебна дейност № МБ – 125/ 29.12.2015г., издадено от Министъра на здравеопазването.

На основание Заповед № РД 27-289/ 22.07.2016г. на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ от 25.07.2016г. до 29.07.2016г., включително, комисия от служители на ИАМО извършила проверка в лечебното заведение „МБАЛ – Шумен“ АД, с ЕИК 127521092, със седалище и адрес на управление гр. Шумен, ул. Васил Априлов № 63. Проверката била във връзка с писмо вх. № МО-05-315/27.06.2016г. от Министерството на здравеопазването по повод жалба на Т.П.. За изясняване на случая, свидетелите Л.Д.Ч. и Е.Ц.В. -, съответно началник отдел и директор дирекция в ИАМО изискали относимата медицинска и друга документация, провели разговори, като им били предоставени и писмени Становища.

В рамките на реализираната проверка, свидетелите Ч. и В. установили следните нарушения:

1.           Нарушение на Наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, гл. Първа „Общи положения“, чл.2 „Лечебните заведени за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи осъществяват видовете лечебни дейности, посочени в издаденото им разрешение от министъра на здравеопазването по реда на чл.48, ал.1 от ЗЛЗ във връзка с чл.46, ал.1 от ЗЛЗ.

  На 19.01.2016г. Т.П. постъпила в Ушно-носно-гърлено отделение на „МБАЛ – Шумен“ АД с Направление за хоспитализация от 18.01.2016г., издадено от д-р Ж. Ж. с диагноза „Периодонтален абсцес“. Съставена била съпътстваща пациента, документация История на заболяването /ИЗ/ № 939 от 19.01.2016г., в която за дежурен лекар при приемането бил отразен д-р М.Г.А. и лекуващ лекар – свидетелката д-р С.. И двамата били със специалност УНГБ. От „Оперативен журнал“ проверяващите установили, че под № 13 на 20.01.2016г. била записана Т.К.П. на 48 г. с приемна и оперативна диагноза „Периодонтален абсцес“ с оператор д-р Б. със специалност по УНГБ, I асистент д-р Ж., II асистент д-р С.. На 20.01.2016г. пациентката била оперирана, интраоперативна находка: „ретиниран зъб, 8 долу вляво, периодонтален абсцес“. „С обща интубационна анестезия се оформи мукопериостално ламбо. Откри се субмукозно зъба и се екстрахира. Евакуира се гнойно съдържимо. След екстракцията се установи фрактура на мандибулата, която се фиксира с тел.“ В издадената Епикриза , подписана от д-р С. – лекуващ лекар и началника на отделението – д-р Б. било отразено: „Интраоперативно се установи фрактура на мандибула, която се имобилизира със стоматологична тел“. Осъществената оперативна интервенция – хирургично лечение /одонтектомия/ на ретинирани зъби попада в обхвата на дейността по лицево-челюстна хирургия и се осъществява при спазване на медицински стандарт „Лицево-челюстна хирургия“. В разрешителното за дейности на лечебното заведение „МБАЛ – Шумен“ АД към момента на проверката не е вписана дейност по медицинска специалност Лицево-челюстна хирургия, което е нарушение на чл.2 от Наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи. Нарушението е извършено на 0.01.2016г. – извършване на оперативната интервенция, а е установено на 29.07.2016г. – по време на извършената проверка. 

2.     Нарушение на Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ – чл.23, ал.2 – „Лекарите и лекарите по дентална медицина по ал.1 могат да участват пряко в диагностично-лечебния процес само ако имат разрешение в съответствие с правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение за болнична помощ“ във връзка с чл.81, ал.3 от Закона за здравето.  При извършената проверка, свидетелите Ч. и В. установили от „Оперативен журнал“, че под № 13 на 20.01.2016г. била записана Т.К.П. на 48 г. с приемна и оперативна диагноза „Периодонтален абсцес“, с оператор д-р Б. със специалност по Ушно-носни-гърлени болести, I асистент д-р Ж., II асистент д-р С..

Д-р Ж. Ж. е лекар по дентална медицина от лечебно заведение за извънболнична помощ с призната специалност по хирургична стоматология от 1987г. и същият не е в трудово правоотношение с „МБАЛ – Шумен“ АД. Участието на д-р Ж. в диагностично-лечебния процес на лечебното заведение за болнична помощ се извършвало на основание Договор от 03.01.2006г., сключен между „МБАЛ – Шумен“ АД и ЕТ „Д-р Ж. Ж.“ с предмет „хирургично-стоматологична дейност на пациенти“ със срок на действие на НРД 2006г. Така формулиран и разписан, предметът на договора допуска пряко участие на лекар от извънболничната помощ в лечебно-диагностичния процес за определения период, като същият не е актуализиран. Всички обстоятелства следва да бъдат отразени в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение за болнична помощ в съответствие с изискването на чл.23, ал.2 от Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ. Свидетелите констатирали, че Правилникът за устройството, дейността и вътрешния ред /ПУДВР/ на „МБАЛ – Шумен“ АД не съдържа конкретна разпоредба, уреждаща процедура по разрешение на участие на изпращащия лекар от извънболнична помощ в лечебно-диагностичния процес.

Във връзка с направените горни констатации на 19.09.2016г. бил съставен АУАН № А–27-289 на дружеството – жалбоподател. Актът бил съставен в присъствието на изпълнителния директор на „МБАЛ - Шумен” АД, предявен и подписан от него със следното възражение: „В законоустановения срок ще внеса допълнителни обяснения и възражения.“. Писмени възражения били депозирани в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт, административно-наказващият орган  издал обжалваното НП като възприел изцяло констатациите, описани в него, като: 1. На основание чл.116, ал.2 от Закона за лечебните заведения във връзка с чл.117 от ЗЛЗ на “Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен” АД, с ЕИК 127521992, гр. Шумен е наложена „имуществена санкция” в размер на по  8 000  лева за нарушение на чл.2 от Наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи и 2. На основание чл.229, ал.3 от Закона за здравето във връзка с чл.235 от ЗЗдр. е наложена „имуществена санкция“ в размер на 500 лева за нарушение на чл.23, ,ал.2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Л.Д.Ч. и свид. Е.Ц.В., както и от присъединените   на основание чл.283 от НПК, писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

По пункт 1 от атакуваното НП: Съгласно чл.2 от Наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи осъществяват видовете лечебни дейности, посочени в издаденото им разрешение от министъра на здравеопазването. Видно от приложеното по делото, Разрешение за осъществяване на лечебна дейност № МБ-125/29.12.2015г., на основание чл.46, ал.2 от Закона за лечебните заведения не е вписана дейност по медицинска специалност Лицево-челюстна хирургия, както не е вписана и дейност по медицинска специалност Орална хирургия. Безспорно е установено въз основа на писмените и гласни доказателствени средства, че на 20.01.2016г. в „МБАЛ – Шумен“ АД гр. Шумен, в Ушно-носно-гърлено отделение, пациентката Т.П. е била оперирана /оперативен протокол № 13/ - интраоперативна находка: „ретиниран зъб, 8 долу вляво, периодонтален абсцес“. „С обща интубационна анестезия се оформи мукопериостално ламбо. Откри се субмукозно зъба и се екстрахира. Евакуира се гнойно съдържимо. След екстракцията се установи фрактура на мандибулата, която се фиксира с тел.“ Осъществената на 20.01.2016г. оперативна интервенция – хирургично лечение /одонтектомия/ на ретинирани зъби попада в обхвата на дейността по лицево-челюстна хирургия и се осъществява при спазване на медицински стандарт „Лицево-челюстна хирургия“, т. е. дружеството – жалбоподателя е осъществил медицинска дейност, която не е вписана в издаденото му Разрешение № МБ-125/29.12.2015г. Неоснователен е довода на процесуалния представител на жалбоподателя, че съгласно алгоритъма на клинична пътека № 263 „Хирургично лечение на възпалителни процеси в областта на лицето и шията“, задължително звено за изпълнение на същата е клиника по лицево-челюстна хирургия или клиника-отделение по УНГБ. В ИЗ № 939 на лицето Т.К.П. - л.10 е приложено копие от КП – 263, където в I. Индикации за хоспитализация е вписано: „хоспитализация във клиника/отделение по лицево-челюстна хирургия“. В настоящият случай, още при приемане на пациентката е имало рентгенологични и обективни данни за ретиниран зъб, който е вероятния причинител на възпалението 

С оглед горното, съдът намира, че в случая от доказателствата по делото се установява по несъмнен начин, че дружеството – жалбоподател “Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен” АД на 20.01.2016г. е нарушило чл.2 от Наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, като е осъществило лечебна дейност, която не е посочена в издаденото им разрешение от министъра на здравеопазването. АНО правилно е издирил и приложил и санкционната разпоредба на чл.116, ал.2 от Закона за лечебните заведения, съгласно който се санкционира лице, което извършва дейност по болнична медицинска помощ в нарушение на разпоредбите на този закон или на нормативните актове по прилагането му, какъвто безспорно е Наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи. Наложената „имуществена санкция“ е в минималния предвиден размер.

По пункт 2 от процесното НП, съдът приема следното: Съгласно нормата на  чл.23, ал.2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, лекарите и лекарите по дентална медицина по ал.1 могат да участват пряко в диагностично-лечебния процес само ако имат разрешение в съответствие с правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение за болнична помощ.

Анализът на правната норма сочи, че описаното в АУАН и НП нарушение е несъставомерно такова. Цитираната разпоредба урежда предписание, адресирано до конкретните физически лица, а именно - до лекарите и лекарите по дентална медицина, неизпълнението на което на основание чл.81, ал.3, във с чл.229, ал.1 от Закона за здравето би могло да доведе до ангажиране на административно-наказателната отговорност на конкретните лица, в случай на осъществено от тях действие в нарушение на предписанията на съответния Правилник. В нарушение на материалния закон, АНО е ангажирал административно-наказателната отговорност на дружеството за осъществено от него бездействие, а именно, че в ПУДВР на „МБАЛ – Шумен“ АД гр. Шумен не се съдържа конкретна разпоредба, която урежда процедура по разрешение на участие на изпращащия лекар, доколкото разпоредбата на чл.23, ал.2 от Наредбата не визира подобно задължение. 

Същевременно съгласно разпоредбата на чл.10 от ЗАНН допустителството е наказуемо само в предвидените в закона случаи, като видно от текста на приложената от административно наказващия орган разпоредба, допустителството, като форма на изпълнителното деяние, не е предвидено. Ето защо отговорността на „МБАЛ – Шумен“ АД не може да бъде ангажирана за осъществяване на съответно поведение в разрез с конкретната разпоредба. 

Предвид изложеното съдът намира, че  наказателното постановление следва да бъде  отменено по пункт 2.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

 

Р Е Ш И:  

 

        ПОТВЪРЖДАВА пункт 1 от НП № 27-289 издадено на 23.01.2017г. от Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ гр. София с което на основание чл.53 и чл.83 от ЗАНН и на основание чл.116, ал.2 от Закона за лечебните заведения е наложена „имуществена санкция“ в размер на 8 000 лева за нарушение на чл.2 от Наредба № 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи.

ОТМЕНЯВА наказателно постановление НП № 27-289/ 23.01.207г. на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ гр. София с което на основание чл.53 и чл.83 от ЗАНН и на основание чл.229, ал.3 от Закона за здравето във връзка с чл.235 от ЗЗдр. е наложена „имуществена санкция“ в размер на 500 лева за нарушение на чл.23, ,ал.2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ,  като неправилно и незаконосъобразно.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: