П Р О Т О К О Л

 

                                    гр.Шумен, 07.03.2017 г.

                       

            Шуменският районен съд в публично съдебно заседание

на 07 март 2017 г. в състав:  

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. Георгиева                                               

            при участието на секретаря В. И.

и прокурора                      сложи на разглеждане

НАХД №499     по описа за 2017г., докладвано от р.с.

На именното повикване в 14:55  часа се явиха:

 

Представители на РУ “Полиция” - Шумен водят лицето  М.М.С. за проява  по чл.1 УБДХ.

За нарушителя се явява адв. И. Г. Тошев, ред.уп.

 

адв. Тошев: Да се гледа делото.

 

                                    ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът снема самоличността на нарушителя:

М.М.С.: р.*** ***,  б.гр., със средно образование, омъжена, работеща, неосъждан; ЕГН **********.

 

Нарушителят: Запозната съм с акта. Имам възражения по него.  Понеже аз съм прекалено натоварен човек, който работи по 20 часа, бързах за банката, защото съпругът ми в момента товари ТИР в Германия и трябваше да му преведа пари и спрях точно под часовника, бързах да преведа парите и полицаите дойдоха и трябваше да ми връчат това. Аз ги помолих да влезем някъде, да не е сред толкова много  хора, те не благоволиха  да ме разберат и единия от полицаите извика патрулка. Искрено съжалявам, никога не съм влизала в пререкания с полицията, те са за мен за почит и уважение, това са органи на реда, но абсолютно в никакви пререкания не съм влизала. Просто бързах за банката, за да преведа парите на съпруга ми.

 

Съдът предявява на нарушителя сведенията по делото.

 

адв. Тошев: Няма да соча др. доказателства.

 

Съдът счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

                                    О п р е д е л и :

 

Приема материалите приложени по Акт за констатиране на дребно хулиганство: Докладна записка, 3 бр. обяснения; заверено копие от докладна записка от 01.03.17 г.

Приключва съдебното дирене.

Дава ход по същество.

 

адв. Тошев: С оглед събраните в производството доказателства считам, че не е спорен момента дали е осъществен в пълна степен състава на дребното хулиганство  визирано в чл.1 ал.2 УБДХ. Тук е по-важния въпрос причините, които са довели до настъпване на събитието и за това какво да бъде наказанието, което следва да бъде наложено с оглед постигане целите на УБДХ. Видно е от писмените обяснения и доказателствата, че е възникнало пререкание между доверителката ми и представителите на полицията, но се установи, че това се дължи на моментното състояние на доверителката ми, което тя обясни днес, дължащо се на бърза необходимост от превеждане на парите и бизнесът, който развива, съпругът, който очаква превода на парите, но това не са неща, които да я оправдаят за това, че така се е отнесла с полицаите. С оглед инцидентния характер на поведението на доверителката и липсата на каквито и  данни, че е била осъждана, че е била подвеждана друг път под отговорност по УБДХ, считам, че това е един неприятна за нея проява и смятам,  че целите на  наказанието биха се постигнали с втория по вид наказание – глоба, в минималния размер. Това е с оглед нейните характеристични данни, обстоятелствата при които е станало и в този смисъл моля за вашето решение.

 

Защитна реч на нарушителя: Съжалявам, никога повече няма да се повтори, искрено съжалявам, много ми е динамичен живота, трябваше много бързо да свърша тези задачи.  Няма повече така да бързам и да спирам на такива места. Ще се обръщам към органите на реда с уважение и почит.

 

Съдът обяви решението си в съдебно заседание, ведно с мотивите.

 

            Секретар:                                           Районен съдия:

 

МОТИВИ: От материалите приложени по делото и от обяснения на нарушителя съдът установи от фактическа страна следното:  на 07.03.2017 г.  около 10:20 ч служители на сектор ПП при ОДМВР – Шумен -  младши автоконтрольори, движейки се по бул. „Славянски“ в гр. Шумен към пл. „България“ забелязали неправилно паркиран лек автомобил „Фолксваген Туарег“ с рег. Н 8296 ВР, чиито водач  била М.М.С.. Тъй като служителите на ПП при ОДМВР – Шумен имали да й връчват НП  и ЗПАМ незнайно защо решили да ги връчат на улицата. Служителите излезли от патрулния автомобил и  поискали от  водача С. да представи свидетелство за управление и други документи с цел съставяне на АУАН за неправилно паркиране. С. вместо да изпълни разпорежданията на служителите на ПП при ОДМВР – Шумен, заключила автомобила и тръгнала да пресича пешеходната пътека като заявила на служителите почти крещейки да не се заяждат с нея, че имала ангажимент, които трябва спешно да изпълни. В края на пешеходната пътека  била застигната от служителите на сектор ПП, където М.С.  на публично място и пред много хора на кръстовището на Руски паметник, показала оскърбителното си отношение към служителите на ПП при ОДМВР – Шумен, изразено в няколко обидни думи, една от които е „изроди”,  с което осъществила от обективна и субективна страна състава на нарушението визирано в ал.2 на чл.1 УБДХ.

Нарушителят  се признава за виновна и дава обяснения за причините  за извършената проява по УБДХ..

Съдът като взе предвид тежестта на извършеното нарушение, обсъди самопризнанието на нарушителя и изказаното съжаление и като взе предвид мотивите и подбудите за извършване на процесното деяние счита за справедливо  да наложи на нарушителя наказание по втората предвидена алтернатива в размер около малко над минималния, а именно: “Глоба” в размер на 200 лв.

Водим от горното, съдът

 

                                    Р Е Ш И :

 

НАЛАГА на нарушителя М.М.С., ЕГН **********,***,  административно наказание “Глоба” в размер на  200  (двеста) лева.

Решението подлежи на жалба и протест в срок до 24 часа ШОС.

На осн. чл.7 ал.1 УБДХ при евентуално обжалване или протест НАСРОЧВА производство пред ШОС на 09.03.17 г. – 14:00 ч.  

 

                                                                        Районен съдия:                                                                       

 

            Заседанието приключи в  15:13 ч.

            Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

                                                                                    Районен съдия:

                                                                                    Секретар: