Р Е Ш Е Н И Е

 

197/7.4.2017г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На седми април през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                                                                                          

 Председател: Ростислава Георгиева 

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: К.Киряков

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №568 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на А.И.Х., с ЕГН********** - обвиняем по ДП №7/2017 год. по описа на ОД на МВР - Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.310, ал.2 от НК, във вр. с чл.309,  ал.1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или „пробация“, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, не се явява лично и не изпраща представител.

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „глоба“  в минималния, предвиден в закона размер.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №7/2017 год. по описа на ОД на МВР - Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемата А.И.Х. *** и съгласно Трудов договор №200/18.11.2010 год. заемала длъжността служител, гише пощенска станция/началник пощенска станция V кат. С.Средня, община Шумен. Същата била запозната с длъжностната си характеристика, регламентираща основните отговорности и задължения за заеманата длъжност. Видно от справката на Ръководителя на Областна пощенска станция Шумен с изх.№217/07.02.2017 год. на 14.10.2016 год. в пощенска станция 9798 Средня било получено писмо с обратна разписка /известие/ за свидетеля В.Х.Х. от с.Средня. Още същия ден обвиняемата посетила адреса на получателя с цел връчване срещу обратна разписка на писмо от ТИЛК при МБАЛ – Шумен АД, но не могла да намери никой, на когото да го предаде. Същото се случило и на 17.10.2016 год.

На 24.10.2016 год. обвиняемата оставила писмото за В.Х. на магазинерката в магазина в с.Средня – свидетелката Б. Х. И., тъй като разбрала,  че тя е тъща на Е.К.М. – син на В.Х., като писмото било оставено с уговорката, тя да го предаде на Х.. В „Извести еза доставяне“ с баркод ИД PS 9705001Х90 Х обвиняемата собственоръчно се подписала от името на получателя, като посочила, че писмото е получено на 21.10.2016 год. Съгласно съдържанието на писмото на същата дата – 21.10.2016 год. В. Х. трябвало да се яви в 9.00 часа за освидетелстване в ТЕЛК при МБАЛ – Шумен АД с посочените в писмото документи. Поради неявяване, документите подадени от Х. до ТЕЛК били върнати. Това наложило свидетелката отново по същия ред да подаде до ТЕЛК съответните документи за освидетелстване, което се провело значително по-късно – на 21.11.2016 год.

За изясняване на изложената фактическа обстановка в хода на досъдебното производство е била назначена съдебно-графическа експертиза, по която вещото лице дава заключение, че подписа, положен срещу „Получател“ в молба – декларация „Известие за доставяне“ с  баркод ИД PS 9705001Х90 Х е положен от обвиняемата А.И.Х..

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си А.И.Х. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.310, ал.2 от НК, във вр. с чл.310, ал.1 от НК, във вр. с чл.309, ал.1 от НК, а именно: на 21.10.2016 год., в с.Средня, област Шумен, в качеството си на длъжностно лице – служител, гише в пощенска станция/началник пощенска станция V кат. с.Новосел и с.Средня, община Шумен в кръга на службата си съставила неистински частен документ – „Известие за доставяне“ с баркод ИД PS 9705001Х90 Х на Уведомително писмо за явяване на ТЕЛК от МБАЛ – Шумен АД, като се е подписала в графа „получател“ и го употребила, за да докаже, че съществува правно отношение, а именно, че посоченото писмо е връчено на В.Х.Х. от с.Средня, като получател и същата е узнала съдържанието му, като деянието представлява маловажен случай.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Същата признава своята вина, като изразява разкаяние и съжаление за постъпката ски. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „пробация“;

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

 -от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че полага подпис от името на друго лице, че последното не е получило писмото и не е узнало за неговото съдържание, но въпреки това е отразила посоченото обстоятелство и го е го употребила, за да докаже, че съществува правно отношение, а именно, че посоченото писмо е връчено на В.Х.Х. от с.Средня, като получател и същата е узнала съдържанието му, като деянието представлява маловажен случай.

Съдът при преценка на квалификацията на деянието, извършено от  обвиняемата, като взе предвид сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца, чистото й съдебно минало, обстоятелството, че вредните последици от деянието са били възстановени, с повторното явяване на свидетелката Х. на ТЕЛК, липсата на други вредни последици, сравнително ниската обществена опасност на деянието, съдействието, което обвиняемата е оказала на органите на досъдебното производство, пълните самопризнания, който прави, с оглед на по-ниската степен  на обществените последици и на дееца като цяло, намира, че деянието следва да бъде квалифицирано като маловажен случай по смисъла на чл.93, т.9 от НК, респективно по чл.310, ал.2 от НК.

При определяне на наказанието, съдът отчете  сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца - същият е с чисто съдебно минало, работеща, с добри характеристични данни. Като смекчаващо вината обстоятелство съдът възприема и изразеното, както в хода на досъдебното производство, а така също и в съдебно заседание съжаление и разкаяние за стореното, както и направеното от нейна страна признание на фактите и оказаното съдействие на органите на досъдебното производство.  

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същия да бъде наложено наказание в размер на минимума, предвиден в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК, а именно „глоба“ в размер на 1000 лева.

С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото.

            Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА А.И.Х., с ЕГН**********, родена на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, омъжена, работеща, неосъждана, за виновна в това, че на 21.10.2016 год., в с.Средня, област Шумен, в качеството си на длъжностно лице – служител, гише в пощенска станция/началник пощенска станция V кат. с.Новосел и с.Средня, община Шумен в кръга на службата си съставила неистински частен документ – „Известие за доставяне“ с баркод ИД PS 9705001Х90 Х на Уведомително писмо за явяване на ТЕЛК от МБАЛ – Шумен АД, като се е подписала в графа „получател“ и го употребила, за да докаже, че съществува правно отношение, а именно, че посоченото писмо е връчено на В.Х.Х. от с.Средня, като получател и същата е узнала съдържанието му, като деянието представлява маловажен случай - престъпление по чл.310, ал.2 от НК, във вр. с чл.310, ал.1 от НК, във вр. с чл.309, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК Я ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и й НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА А.И.Х., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ОД на МВР Шумен сумата от 36.40 лева /тридесет и шест лева и четиридесет стотинки/, представляваща възнаграждение за вещо лице.

             Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

                                                    

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: