Р Е Ш Е Н И Е

 

269/16.5.2017г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и шести април през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №584 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №16-0869-001726 от 03.08.2016 год. на Началник група към ОД на МВР – гр.Шумен, сектор Пътна полиция, с което на А.А.И., с ЕГН**********, с постоянен адрес: *** са наложени административно наказание “глоба” в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП, във вр. с чл.179, ал.1, т.5, предл.шесто от ЗДвП,  “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП и “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като неоснователно и незаконосъобразно

В съдебно заседание същият се явява лично и с упълномощен  представител, като поддържат жалбата на изложените в нея основания.

            Процесуалният представител на ОД на МВР – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят А.А.И. на 08.06.2016 год. около 16.50 часа в гр.Шумен управлявал собствения си лек автомобил марка “Мерцедес 190Е”, с рег.№ Н 3105 ВР, като се движел по ул.“Ген.Драгомиров“ в посока към кръстовището с ул.“Самара“. При движение по посочените улици пред дом №16 по време на изпреварване на автобус с рег. № Н4168АХ жалбоподателят не е осигурил достатъчно странично разстояние между управлявания от него автомобил и изпреварвания автомобил, вследствие на което се блъска в него и става причина за ПТП. Тъй като водачът продължил, без да спре и да установи какви са щетите от причиненото ПТП, била издирена собствеността на автомобила, бил установен и водача, който го е управлявал по време на ПТП-то. При извършен оглед на двата автомобила от страна на полицейските служители, изпратени на местопроизшествието били установени съвпадащи следи и по двата автомобила, участващи в пътно-транспортното произшествие. Бил съставен Протокол за ПТП №1610856/08.06.2016 год., като в същия били нанесени данните на жалбоподателя и на втория участник в ПТП-то, както и щетите по двата автомобила. На жалбоподателя бил съставен и Акт за установяване на административно нарушение №1726 от 08.06.2016 год., с бланкетен номер 651054.  Актосъставителят е посочил, че с горното деяние от страна на И. са нарушени разпоредбите на чл.42, ал.2, т.1 и чл.123, ал.1, т.3, буква „а“ и „в“ от ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя, като е посочил под формата на възражения, че при изпреварване на автобуса се е блъснал в него поради липса на място за изпреварване. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №16-0869-001726 от 03.08.2016 год. на Началник група към ОД на МВР – гр.Шумен, сектор Пътна полиция, с което на А.А.И., с ЕГН**********, с постоянен адрес: *** са наложени административно наказание “глоба” в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП, във вр. с чл.179, ал.1, т.5, предл.шесто от ЗДвП,  “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП и “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя И.П.П. и на свидетелите Х.П.Х., С.С.А., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

По отношение на събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства чрез разпита на свидетелите И.П.П., Х.П.Х. и С.С.А. съдът намира, че същите следва да бъдат кредитирани изцяло. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че показанията и на тримата свидетели са еднопосочни, последователни, почиват на техни преки наблюдения от станалото ПТП и кореспондират, както помежду си, така също и с останалия, събран по делото доказателствен материал.

При така установената фактическа обстановка по отношение на нарушението, визирано в пункт първи на наказателното постановление съдът приема, от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.42, ал.2, т.1 от ЗДвП Водач, който извършва маневра изпреварване, е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство.

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че движейки се по ул.“Ген.Драгомиров“ в посока към кръстовището с ул.“Самара“ при осъществяване на маневра изпреварване жалбоподателят не е осигурил достатъчно странично разстояние между управлявания от него автомобил и изпреварвания автобус, поради което е причинил пътно-транспортно произшествие, вследствие на което са били причинени щети, макар и минимални,  и по двата автомобила. В подкрепа на това обстоятелство е съставения протокол за ПТП, в който подробно са отразени щетите по двата автомобила. В тази насока са и показанията на свидетелите И.П.П. и Х.П.Х., разпитани в съдебно заседание, които непосредствено след случилото се са възприели двата автомобила, извършили са оглед и след съпоставка на нанесените им щети са установили, че същите съвпадат. В същата насока са и показанията на свидетеля С.С.А., който е водач на автобуса и пряко е възприел движението на автомобила на жалбоподателя към момента на станалото ПТП и поведението му непосредствено след него.

Съдът намира, че по делото се изяснява по безспорен начин авторството на деянието, поради което съдът не кредитира твърденията на жалбоподателя и на процесуалния му представител, изложени в жалбата и в съдебно заседание в тази насока. Разпитани в съдебно заседание свидетелите И.П.П. и Х.П.Х. заявяват, че при срещата си с жалбоподателя, последният не е оспорил извършването на нарушението и не е отрекъл, че именно той е управлявал посочения автомобил. В същото време и двамата свидетели потвърждават факта, че при съпоставката на двата автомобила, нанесените по тях щети, макар и минимални, напълно са съвпадали. В подкрепа на това обстоятелство е и факта, че вторият участник в произшествието лично е възприел автомобила, управляван от жалбоподателя, записал е регистрационния му номер и модел, видял е водача, при неговото спиране и излизане от автомобила и преди потеглянето му с автомобила.  

Ето защо поради изложеното съдът намира, че жалбоподателя   действително не е изпълнил задължението си, визирано в разпоредбата на чл.42, ал.2, т.1 от ЗДвП, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на посоченото административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.179, ал.2 от ЗДвП /в сила към датата на деянието/ предвижда наказание “глоба” в размер от 100 до 200 лева за водач, който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал.1 причини пътнотранспортно произшествие. От материалите по делото и поради изложените по-горе съображения се установява по безспорен начин, че жалбоподателят е причинил ПТП, поради нарушение по чл.179, ал.1, т.5, предл.шесто от ЗДвП, изразяващо се в неспазване правилата за изпреварване, като от това е създадена непосредствена опасност за движението.

Административно-наказващият орган правилно е индивидуализирал наказанието, налагайки на нарушителя наказание в размер на предвидения в разпоредбата чл.179, ал.2 от ЗДвП /в сила към датата на извършване на нарушението/ минимум, съобразявайки обстоятелствата по чл.27 от ЗАНН. В тази връзка съдът напълно споделя извода на наказващият орган, че деянието не може да бъде квалифицирано като маловажен случай, имайки предвид тежестта на извършеното, неговата обществена опасност, както и обстоятелството, че със същото са причинени щети по двата автомобила, макар и незначителни.

При преценка на деянието съдът съобрази обстоятелството, че след съставяне на наказателното постановление, но преди влизането му в сила е последвало изменение в разпоредбата на чл.179, ал.2 от ЗДвП /ДВ бр.101 от 2016 год., в сила от 21.01.2017 год./, съгласно което е променен размера на дължимата санкция. Имайки предвид, че разпоредбата на чл.179, ал.2 от ЗДвП след изменението не предвижда минимум, а абсолютен размер на санкцията от 200 лева, то разпоредбата в редакцията й преди изменението, обнародвано в ДВ бр.101 от 2016 год. се явява по-благоприятна разпоредба за дееца по смисъла на чл.3, ал.2 от ЗАНН, доколкото същата предвижда по-нисък размер на наказанието “глоба”, поради което съдът намира, че в настоящия случай следва да бъде приложена разпоредбата преди изменението с ДВ бр.101 от 2016 год., в сила от 21.01.2017 год.

По отношение на нарушението, визирано в пункт втори на наказателното постановление съдът съобрази от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП водач на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие е длъжен, без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието. От материалите по делото и по изложените по-горе правни съображения се доказва по безспорен начин, че жалбоподателят е участник в описаното в акта за установяване на административно нарушение и в издаденото въз основа на него наказателното постановление ПТП. В същото време от разпита на свидетеля С.С.А. става ясно, че жалбоподателят след станалото ПТП е продължил движението си, спрял е на известно разстояние за съвсем кратко, след което е продължил движението си и се е прибрал в дома си,  без да установи последиците от деянието си. В подкрепа на този извод са показанията на свидетелите И.П.П. и Х.П.Х., които свидетелстват, че при посещение на станалото ПТП вторият участник е бил напуснал местопроизшествието, което е наложило установяване на неговата самоличност и издирването му. Това обстоятелство не се отрича и от страна на самия нарушител, който в съдебно заседание признава факта, че след станалото ПТП се  е прибрал в дома си, тъй като е бил много разстроен и е следвало да вземе лекарство.   

В тази връзка съдът намира, че доколкото по делото се установява по безспорен начин, че жалбоподателят е разбрал за станалото ПТП, се налага извода, че изложените от негова страна твърдения в тази насока имат характер на негова защитна версия срещу издаденото му наказателно постановление и не могат да бъдат споделени и кредитирани.

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателят действително не е изпълнил и това свое задължение, като участник в ПТП,  с което е осъществил от обективна и субективна страна визираното в разпоредбата на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП предвижда наказание “глоба” в размер от 50 до 200 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 до 6 месеца за водач, който наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие. Съдът намира, че по отношение на това деяние административно-наказващият орган правилно е издирил приложимия закон, като правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно  санкционната норма на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.

В същото време обаче съдът счита, че по отношение на това нарушение административно-наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Наложил е наказание “глоба” в размер под средния, предвиден в закона, а кумулативно предвиденото наказание “лишаване от право да управлява  МПС” е наложено в размер близък до минимума, но над него. В този смисъл по отношение на двете кумулативно предвидени наказания е  наложил наказание в размер, различен от минималния, посочен в закона, като е изложил мотиви, съдържащи се във фактическия състав на самото нарушение. В този смисъл, съдът съобразявайки извършеното нарушение, факта, че от същото са настъпили минимални щети, както и съдействието, оказано от нарушителя, след неговото установяване, намира за справедливо и съответно на извършеното нарушение, наказанията за същото да бъдат в размер на предвидения в разпоредбата на чл.175, ал.1 т.5 от ЗДвП минимум, а именно  “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 /един/ месец. Още повече, че двете кумулативно предвидени наказания следва да кореспондират помежду си, а административно – наказващият орган е преценил, че наказанието “глоба” следва да бъде в размер близък до средния, а по отношение на второто кумулативно дадено наказание е определило такова в размер, доближаващ се до минималния, предвиден в закона.

По отношение на нарушението, визирано в пункт трети на наказателното постановление съдът съобрази от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.123, ал.1, т.3, б.”в” от ЗДвП водач на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие е длъжен, когато с произшествието са причинени само имуществени вреди, когато между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, да уведомяват съответната служба за контрол на МВР на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания. От материалите по делото и по изложените по-горе правни съображения се доказва по безспорен начин, че жалбоподателят е участник в описаното в акта за установяване на административно нарушение и в издаденото въз основа на него наказателното постановление ПТП. В същото време по изложените съображения, които не следва да бъдат преповтаряни, се налага и извода, че жалбоподателят е възприел станалото ПТП и нанесените щети по втория автомобил, но въпреки, че за кратко е спрял, впоследствие е продължил движението си. Както става ясно от материалите по делото след момента на ПТП-то, жалбоподателят е спрял, но на разстояние, не е провел разговор с водача на другия автомобил, което изключва възможността между него и жалбоподателя да е осъществен някакъв контакт, респективно да е постигнато споразумение относно обстоятелствата по произшествието. В същото време от страна на И. не са предприети никакви действия, с цел евентуално постигане на споразумение с водача на автобуса, който е бил спрял и слязъл от последния.

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателят действително не е изпълнил и това свое задължение като участник в ПТП,  с което е осъществил от обективна и субективна страна визираното в разпоредбата на чл.123, ал.1, т.3, б.”в” от ЗДвП административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП предвижда наказание “глоба” в размер от 50 до 200 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 до 6 месеца за водач, който наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие. Съдът намира, че по отношение на това деяние административно-наказващият орган правилно е издирил приложимия закон, като правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно  санкционната норма на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.

В същото време обаче съдът счита, че административно-наказващият орган и по отношение на това деяние не е индивидуализирал правилно наказанието. Наложил е отново наказание “глоба” в размер около средния, предвиден в закона размер, а кумулативно предвиденото наказание “лишаване от право да управлява  МПС” е наложено в размер малко над минимума, предвиден в закона. В този смисъл, съдът съобразявайки извършеното нарушение, факта, че от същото са настъпили минимални щети, както и съдействието, оказано от нарушителя, след неговото установяване, намира за справедливо и съответно на извършеното нарушение, наказанията за същото да бъдат в размер на предвидения в разпоредбата на чл.175, ал.1 т.5 от ЗДвП минимум, а именно  “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 /един/ месец. Още повече, че двете кумулативно предвидени наказания следва да кореспондират помежду си, а административно – наказващият орган е преценил, че наказанието “глоба” следва да бъде в размер близък до средния, а по отношение на второто кумулативно дадено наказание е определило такова в размер, доближаващ се до минималния, предвиден в закона.

С оглед на гореизложеното съдът счете за справедливо  наказателното постановление по пункт първи да бъде потвърдено, а по пункт втори и трети - изменено, като наложените на И. административни наказания бъдат намалени в размер на законоустановения минимум.  

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №16-0869-001726 от 03.08.2016 год. на Началник група към ОД на МВР – гр.Шумен, сектор Пътна полиция, в частта по пункт първи, с която на А.А.И., с ЕГН**********, с постоянен адрес: *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 /сто/ лева на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП, във вр. с чл.179, ал.1, т.5, предл.шесто от ЗДвП, 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №16-0869-001726 от 03.08.2016 год. на Началник група към ОД на МВР – гр.Шумен, сектор Пътна полиция, в частта по пункт втори, с която на А.А.И., с ЕГН**********, с постоянен адрес: *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, като намалява размера на наложеното наказание “глоба” от 80 /осемдесет/ лева на 50 /петдесет/ лева, а на наложеното наказание “лишаване от право да управлява МПС” от 2 /два/ месеца на 1 /един/ месец и

в частта по пункт трети, с която на А.А.И., с ЕГН**********, с постоянен адрес: *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 /два/ месеца на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, като намалява размера на наложеното наказание  “глоба” от 80 /осемдесет/ лева на 50 /петдесет/ лева, а на наложеното наказание “лишаване от право да управлява МПС” от 2 /два/ месеца на 1 /един/ месец. 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: