Р Е Ш Е Н И Е

 

218/18.4.2017г. , гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на осемнадесети април две хиляди и седемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Александрова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 658/2017 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 22.03.2017 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Б.С.Н. – обвиняем по ДП № 1429/2015 г по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Б.С.Н. за извършено от него престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер, като излага доводи в тази насока.

Обвиняемият, редовно призован,  не се явява. Същият се представлява от адв. Р.Т., която пледира за налагане на минимално наказание на подзащитния ѝ.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 1429/2015 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият Б.С.Н. е  правоспособен водач на МПС. На 19.02.2015 г. докато управлявал превозно средство в Р Словения, той нарушил правилата за движение по пътищата и бил спрян от полицейски служители. Поради извършеното нарушение същите съставили наказателно постановление на Н., с което му наложили наказание „глоба“. За да обезпечат изпълнението на наложеното наказание, словенските органи на реда временно отнели личната карта на Н. и СУМПС. Вместо да изчака да изтече срока на наложеното му наказание и да получи по надлежен ред иззетите документи, Н. решил да се снабди по-бързо с такива, като декларира, че е изгубил първоначално издадените му. В изпълнение на своето намерение още на 26.02.2015 г. Б.Н. посетил сектор „ПП – КАТ“ при ОДМВР гр. Шумен. Там попълнил и подписал декларация, каквато се изисква съгласно разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от ЗДвП, в която декларирал невярно обстоятелство, а именно, че е изгубил свидетелството за управление на МПС. Вследствие на подадената декларация на обвиняемия бил издаден дубликат на посочения документ.  На същата дата Н. посетил и сградата на ОДМВР гр. Шумен - група „БДС“. Там попълнил и подписал декларация, каквато се изисква съгласно разпоредбата на чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на българските лични документи и в нея декларирал невярно обстоятелство, а именно, че е изгубил личната си карта при пътуване за Р Франция. Вследствие на подадената декларация на обвиняемия бил издаден дубликат на личната му карта.

Деятелността на Б.Н. е съставомерна от обективна страна по чл. 313, ал. 1 от НК, вр. чл. 26, а 1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено умишлено, тъй като деецът е съзнавал неговата обществено опасен характер, предвиждал е обществено опасните му последици и е искал настъпването на същите.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 3 години или „глоба“ от 100 лева до 300 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.

Към момента на извършване на деянието деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Същият е бил осъждан за престъпления от общ характер, но е бил реабилитиран, а съгласно Постановление № 7/1985 г. на Пленума на ВС от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК могат да се освобождават и лица, които са осъждани, но са реабилитирани.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

Не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагането на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Б.С.Н. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия Б.С.Н..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 313, ал. 1 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА Б.С.Н. с ЕГН **********, р. на *** ***, обл. Шумен, ул. *** № 11, бълг. гр., женен, с основно образование, безработен, осъждан - реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 26.02.2015 г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление, потвърдил неистини в писмени декларации /декларация – УРИ 869000-1543/26.02.2015 г. и декларация № УРИ 372000-3314/26.02.2015 г./, които по силата на закон /чл. 160, ал. 1 от ЗДвП и чл. 17 ал. 1 от Правилника за издаване на българските лични документи/се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, а именно, че е изгубил СУМПС № 281638999, издадено на 14.08.2012 г. от ОДМВР – гр. Шумен и че е изгубил лична карта № 644191304, издадена на 10.08.2012 г. от ОДМВР – гр. Шумен - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: