Р Е Ш Е Н И Е

                                                                      280/18.5.2017г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На шестнадесети май, две хиляди и седемнадесета  година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                    Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 690 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 16-0869-003012 от 16.01.2017 год. на Началник -група към ОДМВР гр. Шумен,сектор „Пътна полиция“, с което на В.В.Ж., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени административни наказания “глоба” в размер на 30 лв., за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДВП, на основание чл. 183, т.5, пр.1 от ЗДВП, “глоба” в размер на 80 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 2 месеца, за нарушение на чл. 103 от ЗДВП, на основание чл. 175, ал.1,т.3 от ЗДВП; “глоба” в размер на 50 лева, за нарушение на чл. 137 А, ал.1 от ЗДВП, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят, в жалбата си сочи, че обжалва наказателното постановление в частта относно нарушението по чл. 175, ал.1, т 3 от ЗДВП. Същевременно, в изложението на жалбата, моли да бъде постановено решение, с което наказателното постановление да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно. Редовно призован, не се явява в съдебно заседание лично и не изпраща представител, поради което съдът приема, че жалбоподателят обжалва наказателно постановление изцяло, а не само част от него. Алтернативно се моли за намаляване на наложеното наказание.

 В съдебно заседание жалбоподателят не се явява лично и не изпраща процесуален представител. Процесуалният представител на ОДМВР гр. Шумен-административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление -да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество, жалбата е частично основателна. ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 11.12.2016г., в гр. Шумен, служители на ОД МВР-Шумен-св.П. П. и св. М., работели като автопатрулен екип на ул „Ал.Костантинов“, в близост с кръстовището с ул.“Цар Иван Александър“ .

 Превозните средства, излизащи от ул.“Цар Иван Александър“, на кръстовището с ул.“Ал. Константинов“, имали забрана за извършване на завой наляво, поради наличие на знак Г2- движение само надясно. Въпреки това, около 15,00 часа, водач на МПС „Ауди А6“, с рег. № Н 0826 ВК, предприел завой наляво. Служителят св. М. подал своевременно сигнал със стоп- палка, но водачът не спрял , продължил движението си. При преминаването му покрай полицеския служител, било установено, че водачът управлява МПС без поставен обезопасителен колан. Била извършена справка с цел установяване на водача на МПС и бил посетен адресът на собственика на процесното МПС. От собственика на МПС -Н.К.Ж. и съпруга й – жалбоподателят, били попълнени декларации по чл. 188 от ЗДВП, в резултат на които се установило, че водач на МПС „Ауди А6“, с рег. № Н 0826 ВК, на посочената дата и час е жалбоподателят В.В.Ж. ,ЕГН **********.

Бил съставен акт за установяване на административно нарушение №3012 от 12.12.2016г. за това че, жалбоподателят, на 11.12.2016г., около 15,00 часа, в гр. Шумен, по ул.“Ал.Константинов“, в посока бул.“С Велики“, управлява „Ауди А6“, с рег. № Н 0826 ВК, собственост на Н.К.Ж. от гр. Шумен: 

1. Водачът нарушава пътен знак Г2, като завива наляво.

2. Водачът, при подаден ясен и своевременен сигнал със стоп- палка тип МВР, не спира и продължава движението си.

3.Водачът не използва обезопасителен колан.

Актосъставителят е посочил като нарушени разпоредбите на чл.6,т.1 от ЗДВП, чл. 103 от ЗДВП и на чл. 137А, ал.1 от ЗДВП. Жалбоподателят подписал акта с отразяване, че има възражения.

Същият се е възползвал от законното си право и е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. По повод възраженията му била извършена проверка, като са изготвени: докладна записка, с рег. № 869р-6469 от 12.12.2016г., от П.П. и П.М.- служители в сектор „Пътна полиция“ на ОДМВР-Шумен; докладна записка, рег. № 869р-6633 от 22.12.2016г. от П. М.; докладна записка, рег. № 869р-74 от 04.01.2017г. от П.С. П. и докладна записка, рег. № 869р-89 от 05.01.2017г. от инсп. И.Г., като е счетено, че възражението е депозирано извън законоустановения срок и е оставено без разглеждане.

               Въз основа на посочения АУАН е издадено наказателно постановление № 16-0869-003012 от 16.01.2017год. на Началник- група към ОДМВР гр. Шумен,сектор „Пътна полиция“, с което на В.В.Ж., ЕГН **********, са наложени административни наказания: “глоба” в размер на 30 лв., за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДВП, на основание чл. 183, т.5, пр.1 от ЗДВП; “глоба” в размер на 80 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 2 месеца, за нарушение на чл. 103 от ЗДВП, на основание чл. 175, ал.1,т.3 от ЗДВП; “глоба” в размер на 50 лева, за нарушение на чл. 137 А, ал.1 от ЗДВП, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП. В наказателното постановление административно- наказващият орган, освен преповтаряне на описаното в АУАН, е посочил нарушенията, извършени от жалбоподателя, по следния начин: 1/ не съобразява поведението си с пътните знаци и маркировка, с което виновно е осъществено нарушение на чл.6,т.1 от ЗДВП ;

   2/ отказва да предаде документите си или осуетява извършването на проверка от органите за контрол, с което виновно е нарушил чл. 103 от ЗДВП ;

   3/ водач на МПС категории М1,М2,М3 и N1,N2,N3, когато е в движение, не използва обезопасителен колан, с което виновно е нарушил чл. 137, ал.1 от ЗДВП.

 Така установената фактическа обстановка се изяснява от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя П., свидетеля М., св. Д., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК доказателства.

  При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: Актът и НП са издадени от компетентни органи в кръга на техните правомощия, спазена е формата и редът за издаването им . 

По пункт първи: Съгласно разпоредбата на чл. 6, т.1 от ЗДВП, участниците в движението съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка. Видно от констатациите на АУАН, в пункт първи е посочено, че водачът нарушава пътен знак Г2, като завива наляво. Горното обстоятелство се потвърждава и от показанията на разпитаните актосъставител и свидетели по делото.Това обстоятелство същевременно не се оспорва от самия жалбоподател, видно от жалбата. За нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДВП, АНО е наложил съответната законово съобразена санкция, предвидена в нормата на чл. 183, ал.3, т.5, пр.1 от ЗДВП, предвиждаща, че се наказва с глоба 30 лв. водач, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство.

 В този смисъл съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде потвърдено относно наложената санкция по пункт първи .

По пункт втори: Описаното нарушение в АУАН е: Водачът, при подаден ясен и своевременен сигнал със стоп- палка тип МВР, не спира и продължава движението си. Жалбоподателят, в жалбата си твърди, че не е отказвал да спре на подаден сигнал със стоп- палка, като по протежение на ул.“А.Константинов“ не е имало длъжностно лице, което да подаде такова разпореждане. Неговите твърдения се разминават коренно с показанията на актосъставителя и свидетеля. В съдебно заседание жалбоподателят не ангажира други доказателства в потвърждение на тезата си относно това нарушение. Св. М., в показанията си, дадени в съдебно заседание, проведено на 16.05.2017г., сочи:

  ….….След като водачът извърши маневрата „завиване наляво„ и тъй като там остава само една лента за движение надолу …………………..аз излязох . Посочих своевременен, ясен сигнал със стоп –палка на водача и с ръка да спре отдясно на нас, но същият, за да ни заобиколи, даже навлезе в лентата за насрещно движение ,там има двойна непрекъсната. Иначе трябваше да ни блъсне, тъй като аз бях непосредствено на средата на платното………………“       

Съдът кредитира изцяло показанията на актосъставителя и свидетеля по акта, дадени в съдебно заседание на 16.05.2017г., като последователни и непротиворечиви, поради което приема от изяснената по делото фактическа обстановка, че жалбоподателят е извършил нарушението, посочено в пункт втори на АУАН, а именно чл. 103 от ЗДВП- при подаден сигнал за спиране от контролните органи, водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания. За това нарушение е предвидена санкция в нормата на чл. 175, ал.1, т. 4 от ЗДВП, която е следвало да се приложи от АНО.

Съдът констатира разминавания в описаното нарушение по този пункт в АУАН и в НП, което представлява нарушение на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН регламентиращ, че НП следва да съдържа  описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават. В АУАН, по пункт втори, нарушението е описано по следния начин: Водачът, при подаден ясен и своевременен сигнал със стоп- палка тип МВР, не спира и продължава движението си- чл. 103 от ЗДВП. В НП обаче, административно- наказващият орган, освен че е възпроизвел посоченото в акта, е и доразвил описанието на нарушението, посочвайки, че е извършено нарушение: водачът отказва да предаде документите си или осуетява извършването на проверка от органите за контрол- чл. 103 от ЗДВП, като за това нарушение в НП е наложена санкция по чл. 175, ал.1, т.3 от ЗДВП- Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50лв. до 200 лв. водач, който откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол.

 Безспорно, от материалите по делото, не се установява жалбоподателят да е отказал да предаде документите си или да е осуетил извършването на проверка от органите за контрол, за което всъщност му е наложена санкцията по чл. 175, ал.1, т.3 от ЗДВП. Съдът намира, че създаденото вътрешно противоречие в описанието на изпълнителното деяние за това нарушение/по пункт втори/ от страна на административно- наказващият орган в НП, се явява процесуално нарушение, което е довело до накърняване на правото на защита на жалбоподателя. В този смисъл, съдът намира възраженията, наведени в жалбата от жалбоподателя, за основателни. Допуснатото нарушение съдът квалифицира като съществено и водещо до необходимостта от отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно, в тази му част.

По пункт трети: Съгласно разпоредбата на чл.137а, ал.1 от ЗДВП, посочена в пункт трети на акта за установяване на административно нарушение, водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. Видно от констатациите в акта за установяване на административно нарушение, съставен по предвидения в ЗДВП и в ЗАНН ред и съгласно чл.189, ал.2 от ЗДвП, има доказателствена сила до доказване на противното, че жалбоподателят е бил без обезопасителен колан. Горното се потвърждава и от показанията на свидетеля М., дадени в съдебно заседание, проведено на 16.05.17г:

 „……на шофьорското място беше мъж и видях, че беше без колан ……“

Този факт се подкрепя и от показанията на св. П., дадени в съдебно заседание, проведено на 16.05.17г: „……..след като ни подмина, видяхме, че няма колан ……“

Показанията на тези свидетели, съдът кредитира изцяло като непротиворечиви. Те са очевидци на нарушението и техните показания са събрани по надлежния процесуален ред и същевременно тези показания по никакъв начин не бяха оборени с допустими доказателства от страна на жалбоподателя. Твърденията на полицейските служители са логически, последователни, обективни и се подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства, като доказват по безспорен начин извършване на нарушението по пункт трети в АУАН, от жалбоподателя. Административното нарушение и в този случай е установено по единствения възможен за това начин- чрез извършване на пряко наблюдение от страна на актосъставителя и на свидетеля. Административно - наказващият орган правилно е приложил нормата на чл.183, ал.4, т.7, пр. 1 от ЗДвП, съобразно която се наказва с глоба 50 лв. водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан. Санкцията е приложена в размера, предвиден в закона. В този смисъл съдът намира, че наказателното постановление е правилно и законосъобразно в тази част и следва да бъде потвърдено относно наложената санкция по пункт трети.

Поради всичко изложено по-горе, съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде отменено в частта по пункт втори и потвърдено в частта по пункт първи и трети, като правилно и законосъобразно. Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:

  

            ОТМЕНЯ наказателно постановление № 16-0869-003012 от 16.01.2017год. на Началник- група към ОДМВР гр. Шумен, сектор „Пътна полиция“, в частта по пункт втори, с което на В.В.Ж., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание “глоба” в размер на 80лв. (осемдесет) лева и лишаване от правоуправление за срок от 2 месеца, за нарушение на чл. 103 от ЗДВП, на основание чл. 175, ал.1,т.3 от ЗДВП.

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 16-0869-003012 от 16.01.2017год. на Началник- група към ОДМВР гр. Шумен, сектор „Пътна полиция“, в частта по пункт първи и трети, с което на В.В.Ж., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени административни наказания “глоба” в размер на 30лв.(тридесет)лева, за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДВП, на основание чл. 183, т.5, пр.1 от ЗДВП, “глоба” в размер на 50лв.(петдесет) лева, за нарушение на чл. 137 А, ал.1 от ЗДВП, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр. Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: