Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                      337/15.6.2017г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и девети май две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев 

Секретар Ф. Апостолова

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 868 по описа за 2017г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № И-2189/22.03.2017год. на Кмета на Община - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.49 ал.3 т.1 и чл.50 ал.2 от Наредба №1 на ОбС - Шумен на М.С.А. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 100лв. /сто лева/. В жалбата си до съда жалбоподателя изразява несъгласие с размера на наложената глоба и твърди, че не е извършил визираното нарушение. Редовно призован за съдебно заседание, не се явява, но представя молба-становище в която не оспорва констатираното нарушение, но моли съда НП да бъде отменено, като бъде предупреден да не извършва повече направеното от него.

Процесуалният представител на въззиваемата страна, редовно призован се явява, като пледира за потвърждаване на издаденото наказателно постановление.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 22.02.2017г. в гр. Шумен свидетелите К.Г.К. и Й.Т.Т. *** патрулирали по ул. „Родопи“. Около 23.30 часа, до магазин „Нон стоп“ на същата улица, те забелязали спряна лека кола и трима младежи около нея да бият бира от кутийки тип „кенче“. Извършили проверка на самоличността им и след като я установили, констатирали, че жалбоподателя нарушава изискванията на Наредба №1 на Община Шумен, чл. 16 ал.6 от същата наредба, която гласи. „Забранява се употребата на алкохолни напитки и бира по всяко време на денонощието на открито по улици, тротоари, площади, паркове и градини, междублокови пространства, дворове на училища, детски ясли и градини, детски площадки и на други открити обществени места, с изключение на случаите на организирани и разрешени по законния ред чествания, събори и други организирани прояви.“

 За констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен акт за установяване на административно нарушение № И-2189/22.02.2017г., като актосъставителя е счел, че е нарушена разпоредбата на чл.16 ал.6 от Наредба №1 на ОбС – Шумен. Така съставеният акт, бил предявен и връчен на жалбоподателя, който го подписал с отбелязването “Нямам възражения”. Жалбоподателя не се е възползвал от законното си право да направи писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок. Въз основа на така съставения акт и на материалите намиращи се в административно-наказателната преписка Кмета на Община - Шумен като административно-наказващ орган, е издал Наказателно постановление № И-2189/22.03.2017год. на Кмета на Община - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.49 ал.3 т.1 и чл.50 ал.2 от Наредба №1 на ОбС - Шумен на М.С.А. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 100лв. /сто лева/.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели: свид. Й.Т.Т. – актосъставител и свид. К.Г.К. – свидетел по акта и участник в проверката.

При така установената фактическа обстановка съдът намира че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съобразно чл.16 ал.6 от Наредба №1 на Об.С – Шумен, се забранява употребата на бира по всяко време на денонощието по улици с изключение на случаите на организирани и разрешени по законни ред чествания, събори или други организирани прояви.

Безспорно за съда е установено при извършената проверка, че на 22.02.2017г. около 23.30 часа в гр. Шумен на улица „Родопи“,  жалбоподателя е употребявал бира, без да е имало организирано или разрешено от закона честване, събор или друга някаква организирана проява. Затова и в настоящия случай, като е консумирал бира на горепосоченото място, без да е имало законен повод за това, жалбоподателя е осъществила от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл.16 ал.6 от Наредба №1 на ОбС – Шумен. Административно-наказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.49 ал.3 т.1 от Наредба №1 на ОбС - Шумен, която предвижда административно-наказателна отговорност за нарушение на чл.16 ал.6 от Наредбата, като се е съобразил с факта, че обществената опасност на този вид деяния  е висока, а също и с разпоредбата на чл.53 ал. 2 от ЗАНН и като е взел предвид, че самоличността на нарушителя и неговата вина са били установени по безспорен начин, както и смекчаващите вината обстоятелства в случая - а именно, че нарушението е извършено за първи път, но като се е съобразил с факта, че наредбата не предвижда маловажен случай, за да бъде евентуално приложен чл. 28 от ЗАНН и в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г. е наложил на жалбоподателя административно наказание “глоба” в минимален размер от 100лв. при максимално допустима от 500 лв.

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна.

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № И-2189/22.03.2017год. на Кмета на Община - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.49 ал.3 т.1 и чл.50 ал.2 от Наредба №1 на ОбС - Шумен на М.С.А. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 100лв. /сто лева/, за нарушаване на разпоредбата на чл. 16 ал.6 от Наредба №1 на ОбС – Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                         Районен  съдия: