Р Е Ш Е Н И Е

                            264/15.5.2017г.

           В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Шуменският районен съд на петнадесети май през две хиляди и седемнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав: 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Диана Георгиева

при секретаря В. Илиева и в присъствието на мл. прокурор при ШРП – Ж. Стоянова, като разгледа докладваното от районния съдия Д. Георгиева наказателно от административен характер дело № 869 по описа за 2017 година,

                                                              Р  Е  Ш  И :  

ПРИЗНАВА обвиняемият А.Я.И. , с ЕГН **********, роден на ***г***, български и гръцки гражданин, със средно образование,  неженен, студент, неосъждан за

 ВИНОВЕН  в това, че на 30.08.2014г. в близост до гр. Шумен на главен път I-7, км. 124+227, на кръстовището с изход от кв. Дивдядово при управление на л. а. „Пежо 206“ с рег. № РА68 63ВН нарушил правилата за движение – чл.25, ал.1 от ЗДв.П, която задължава водачите на ППС преди да завият надясно или наляво за навлизане в друг път да се убедят, че няма да създадат опасност за участниците в движението, които се движат след него и да извършат маневрата като се съобразяват с тяхното положение, посока и скорост на движение  и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на М.Ю.И., с ЕГН **********, изразяваща се в закрито счупване на дясната мишнична кост в областта на шийката, като това е причинило трайно затруднение в движението на десен, горен крайник за срок по-голям от един месец, а именно от три до четири месеца, като деянието е извършено при условията на независимо съпричиняване от страна на Х.М.Х.., с ЕГН **********, който по същото време и на същото място при управление на МПС – лек автомобил „Опел Омега“ с рег. № А98 07ММ нарушил правилата за движение по пътищата – чл.20, ал.2 от ЗДв.П, която задължава водачите на ППС при избиране скоростта на движението да се съобразяват със състоянието на пътя, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие, да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението; чл.42, ал.1, т.2 от ЗДв.П, която задължава водачите, които предприемат изпреварване и след като подадат сигнал да се убедят, че имат видимост и чл.43, т.1 от ЗДв.П, която забранява на водачите на ППС да изпреварват МПС, когато разстоянието на видимост е по-малко от необходимото за изпреварването при избраната скорост на движение, поради движението на автомобила на къси светлини - престъпление по чл.343, ал.1, б.“б“, предл. второ  НК във връзка с чл.342, ал.1 НК.

            ОСВОБОЖДАВА обвиняемият А.Я.И., с ЕГН ********** от наказателна отговорност.

НАЛАГА на А.Я.И., с ЕГН ********** на основание чл.78а от НК

Административно наказание “Глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

На основание чл.189,ал.3 от НПК осъжда А.Я.И. да заплати в полза на държавата, съответната част от направените деловодни разноски в размер на 291,84 /двеста деветдесет и един лв. и осемдесет и четири ст./ лева, които следва да бъдат внесени по сметка на ОД МВР гр. Шумен и 5/пет/ лева за издаване на изпълнителен лист.           

            Решението подлежи на жалба и протест  в 15 дневен срок от днес  пред ШОС.

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :