Р Е Ш Е Н И Е

318/7.6.2017г.,                                      гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на девети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 902 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

 Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-000131/16.02.2017год. на Началник сектор към ОДМВР , сектор ПП Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН,  чл.177 ал.1 т.3  от ЗДП на жалбоподателя е наложено    административно наказание „глоба“ в размер на 150/сто и петдесет/ лева . Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, като редовно призован за датата на съдебното заседание   не се явява лично , но изпраща процесуален представител в лицето на адв.К. от ШАК, който поддържа депозираната жалба.

 Въззиваемата страна, редовно призована, не изпраща представител в съдебно заседание, но в придружаващото жалбата писмо, моли  за постановяване на решение, с което да се потвърди обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП №17-0869-000131/16.02.2017год  на Началник сектор към ОДМВР , сектор ПП Шумен , на осн.. чл. .177 ал.1 т.3 от ЗДП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 150/сто и петдесет/ лева   за това, че “като собственик, допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответно свидетелство за управление на МПС”, като е посочено, че виновно е нарушил чл.102  от ЗДП . Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 131/15.01.2017г., в който е отбелязано, че около 05.20 часа на 15.01.2017г, жалбоподателят в Шумен по бул.“Ссимеон Велики“ в посока от ул.“Димитър Благоев“ към ул.“Васил Друмев“ е предоставил за управление собствения си л.а „Ауди А6“ с рег.№ Н 1551 ВН на неправоспособен водач М. К.която впоследствие и отказва проба с „Алкотест Дрегер“ .Жалбоподателят е подписал АУАН с възражения, в които сочи , че К. не е отказала проба за алкохол. Впоследствие, в срока по чл.44 от ЗАНН е депозирал писмени възражения в които излага, че от преди му е било известно, че К. има издадено СУМПС и не е знаел, че същото е с изтекъл срок.

 В съдебно заседание,  актосъставителят  И. И.  и свид.Р.К. изтъкнаха , че  е бил получен сигнал  на тел.112, че пияни водачи на МПС бутат коли в близост до дискотека, намираща се в центъра на града В тази връзка на бул.“Симеон Велики“ са спрели за проверка управлявания от М. К. лек автомобил, където на предната дясна седалка  се намирал  и жалбоподателя. В хода на проверката, водачът  на  лекия автомобил/свид.М. К./ бил неуспешно изпробван за алкохол, тъй като четири пъти не издишал достатъчно въздух в предоставения  “Алкотест Дрегер“, както и било установено, че СУМПС на К. е с изтекъл срок на валдност. Горепосочените свидетели заявиха, че през цялото време на проверката, жалбоподателя Б. се е държал изключително арогантно. От показанията на свид. М. К. действително се установява, че тя е шофирала автомобила, собственост на жалбоподателя, но не е знаела, че свидетелството за управление на МПС и е било с изтекъл срок. От приложената по делото справка за нарушител се установява, че свидетелството за управление на МПС на М. К.  е със срок на валидност до 23.10.2016г., което означава, че към 15.01.2016г., тя е нямала качеството на правоспособен водач на МПС

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Разпоредбата на чл.102 от ЗДП забранява на собственика на моторно превозно средство да предоставя същото на водач, който е неправоспособен. Предвид събраните по делото доказателства съдът приема за безспорно установено, че на посочената в НП дата в гр.Шумен лицето М. К. е управлявало лек автомобил, собственост на жалбоподателя, без да е правоспособен водач.

Като е предоставил собствения си лек автомобил на посоченото по горе лице, което не е притежавало съответна правоспособност към 15.01.2017г., същият несъмнено е нарушил разпоредбата на чл.102 от ЗДП, за което правилно и законосъобразно е санкциониран с обжалваното наказателно постановление. Действително, съдът приема, че жалбоподателят може би не е бил наясно с моментната липса на правоспособност у лицето , на което е предоставил превозното средство, при което деянието се явява осъществено с вина под формата на небрежност по смисъла на чл.11, ал.3 от НК, във вр.с чл. 11 от ЗАНН. По силата на чл.7, ал.2 от ЗАНН обаче административните нарушения, извършени по непредпазливост, са наказуеми във всички случаи, освен в изрично предвидените изключения, а доколкото в случая, не е налице такова изключение, то следва да се приеме, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение

        При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, водещи до неговата отмяна.  Административнонаказващият орган също така правилно е издирил приложимият закон, както и съответстващата на случая санкционна разпоредба, като е наложил наказание на основание чл.177 ал.1, т.3 от ЗДвП, предвиждащ специална санкция  за собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление. Особеностите на случая и извършването на нарушението по непредпазливост са отчетени при индивидуализирането на наказанието, което е определено в  размер близък до  предвидения в закона минимум.

 

 Предвид гореизложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло, а жалбата- да бъде оставена без уважение, поради което и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № 17-0869-000131/16.02.2017год. на Началник сектор към ОДМВР , сектор ПП Шумен.

           Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                         Районен  съдия: