Р Е Ш Е Н И Е

 

297/30.5.2017г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На десети май през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                  Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД №930 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №И-2161/16.03.2017 год. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.3, т.1 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен,    чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба №1 на ОбС Шумен на А.И.С., с ЕГН**********,*** е наложена “глоба” в размер на 100 /сто/ лева за нарушение на чл.16, ал.6 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да измени наказателното постановление, като намали размера на наложената му глоба.    

В съдебно заседание жалбоподателят се явява лично, като поддържа жалбата и прави уточнение на направеното с нея искане.  

            Процесуалният представител на Община Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в съдебно заседание оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло, като в пледоарията си излага подробно мотивите си в тази насока. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 05.02.2017 год. при извършвана проверка от служители при РУ при ОД на МВР Шумен – свидетелите Й.Т.Т. и А.В.А., било установено, че в гр.Шумен, на бул.”Мадара”, пред сграда №31, на открито место, жалбоподателят А.И.С. употребява алкохолна напитка – бира, както и че не е бил налице случай на организирано разрешено по законовия ред честване и друга организирана проява. От страна на Т. била съставена Докладна записка от 05.02.2017 год. На жалбоподателя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №214823 от 05.02.2017 год., като е посочено, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.16, ал.6 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен. Актът е съставен в присъствие на нарушителя и подписан от него, след като е изложил, под формата на възражение, че не е знаел, че е забранено да се пие бира на обществено место. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не е депозирал допълнителни писмени възражения. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №И-2161/16.03.2017 год. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.3, т.1 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен,    чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба №1 на ОбС Шумен на А.И.С., с ЕГН**********,*** е наложена “глоба” в размер на 100 /сто/ лева за нарушение на чл.16, ал.6 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен.

 Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Й.Т.Т. и на свидетеля А.В.А., както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Разпоредбата на чл.16, ал.6 от Наредба №1 на ОбС – Шумен забранява употребата на алкохолни напитки и бира по всяко време на денонощието на открито по улици, тротоари, площади, паркове и градини, междублокови пространства, дворовете на училища, детски ясли и градини, детски площадки и на други открити обществени места, с изключение на случаите на организирани и разрешени по законния ред чествания, събори и други организирани прояви.  

От материалите по делото се установява по безспорен начин, а и това обстоятелство не се оспорва и от страна на жалбоподателя, че на 05.02.2017 год. около 13.45 часа С. е употребявал алкохолна напитка – бира в гр.Шумен, на бул.“Мадара“, пред сграда №31. Същото има характер на „обществено место” по смисъла на чл.16, ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен и съгласно легалната дефиниция на понятието „обществено место”, дадена в §1а от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето. Това обстоятелство се доказва и от събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства чрез разпита на свидетелите Й.Т.Т. и А.В.А., които пряко са възприели поведението на нарушителя и извършеното от негова страна деяние. В подкрепа на изложеното е и изготвената от свидетеля Т. докладна записка, в която подробно е описал констатациите от извършената проверка на жалбоподателя. По делото липсват доказателства по това време на денонощието на посоченото место да е имало организирани и разрешени по законовия ред чествания, събори и други организирани прояви.      

При преценка на обстоятелството дали деянието се явява маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН съдът взе в предвид обществените отношения, които този вид норми охраняват. Имайки в предвид, че целите на Наредба №1 на ОБС шумен са поддържането и опазването на обществения ред, осигуряването на условия за спокойно обитаване, труд и отдих на гражданите, като регламентира и обществените отношения, свързани с опазването на общинските и други имоти; предназначени за общо ползване, реда за опазване на чистотата на околната среда на територията на Община Шумен, то следва да се приеме, че всяко едно такова нарушение, извършено на обществено место, където по това време на денонощието биха могли да се намират и други хора и най-вече деца, с оглед на обстоятелството, че в близост се намира автогарата на гр.Шумен, крие потенциален риск за здравето на намиращите се там граждани, както и за тяхното възпитание и развитие. Ето защо, поради изложеното настоящия състав намира, че конкретния случай не може да бъде квалифициран като маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН.    

Поради изложеното, настоящият състав намира, че с горното деяние жалбоподателят действително е осъществил от субективна и обективна страна визираното в разпоредбата на чл.16, ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен  административно нарушение. За нарушения на посочения текст  административно-наказателната разпоредба на чл.49, ал.3, т.1 от същата наредба предвижда за физическите лица наказание “глоба” в размер от 100 до 500 лв. Административно-наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение норма, като е наложил наказание в размер на законоустановения минимум, отчитайки тежестта на извършеното нарушение и степента на обществената му опасност. Наложената на жалбоподателя санкция е съобразена и с материалното положение на същия, което се установява от дадените от негова страна сведения в съдебно заседание. 

С оглед на гореизложеното, съдът намира, че наказателното постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №И-2161/16.03.2017 год. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.3, т.1 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред в Община Шумен на ОбС Шумен,    чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба №1 на ОбС Шумен на А.И.С., с ЕГН**********,*** е наложена “глоба” в размер на 100 /сто/ лева за нарушение на чл.16, ал.6 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.                       

                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: