Р Е Ш Е Н И Е

 

275/17.5.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На седемнадесети май през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                       Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД №938 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано по чл.376 и следващите от НПК.

            От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване на Ж.Д.Д. - обвиняем по досъдебно производство №109/2017 год. по описа на РУ-Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.313, ал.1 от НК, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или “глоба” от сто до триста лева, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени вреди.

            В съдебно заседание, обвиняемото лице, редовно призовано се явява лично, като изразява съжаление за постъпката си. Моли съда за налагане на минимално наказание. 

            От приложените по делото писмени доказателства /Досъдебно производство №109/2017 год. по описа на РУ-Шумен/, преценeни поотделно и в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            *** обвиняемият Ж.Д.Д. подписал и подал в ОД на МВР – Шумен, сектор „Пътна полиция“ декларация с рег.№869000-266/09.01.2017 год., изискваща се по силата на чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи, приет с ПМС №13/08.02.2010 год. и чл.160 от ЗДвП. В декларацията обвиняемият декларирал, че СУМПС с №265236498 и контролния талон са изгубени на 08.08.2016 год. в Германия.

С писмо рег.№32860-50012/16.12.2016 год. на Началник ОПП-ГДНП при МВР, Директора на ОД на МВР-Шумен е бил уведомен за отнето от компетентните власти на Германия СУМПС №265236498, издадено на 21.09.2005 год. от ОД на МВР – Шумен на лицето Ж.Д.Д.. Със същото писмо въпросното СУМПС било изпратено на ОД на МВР – Шумен по компетентност.

От писмо 388600-66041/02.12.2016 год. на Федерална служба за моторни превозни средства, 24932 Фленсбург, Германия се установява, че шофьорската книжка на Ж.Д.Д. е била законно отнета със заповед на Окръжен съд от 07.08.2015 год. – 5787 Js19786/15 4f за шофиране без свидетелство за управление, което е довело до отнемане на правото за управление на превозно средство на територията на ФРГ по съдебен ред. В същото време шофьорската книжка е била конфискувана, като е наложен наказателен срок за издаване на ново свидетелство за правоуправление, който е започнал на 08.07.2015 год. и е изтекъл на 08.06.2016 год.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в досъдебното производство и присъединени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства и особено от разпита на обвиняемия Ж.Д.Д., даден пред съдия в хода на досъдебното производство, както и от обясненията на обвиняемия, дадени в хода на съдебното производство.

За изясняване на фактическата обстановка в хода на досъдебното производство е била назначена и изготвена съдебно-графическа експертиза, която дава заключение, че почеркът, с който е положен подписа срещу „декларатор“ в Декларация по чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи за самоличност и чл.160 от ЗДвП с №869000-266/09.01.2017 год. по описа на ОД на МВР – Шумен и този, с който са положени подписите, представени като сравнителен материал от името на лицето Ж.Д.Д. принадлежи на едно и също лице. 

Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са непротиворечиви и взаимно допълващи се и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешното убеждение на съда и обосновават решението му, че обвиняемият Ж.Д.Д. на 09.01.2017 год. в гр.Шумен потвърдил неистина в писмена декларация /декларация с рег.№869000-266/09.01.2017 год. по описа на ОД на МВР-Шумен, която подал пред орган на властта /ОД на МВР-Шумен/ по силата на разпоредбата на чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи за самоличност и чл.160 от ЗДвП за удостоверяване на истинността на някой обстоятелства, а именно декларирал, че СУМПС и контролен талон, издадени от ОД на МВР-Шумен, са изгубени, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.313, ал.1 от НК, поради следното:

Обект на престъплението са обществените отношения, които осигуряват реда и условията за издаване, съставяне  и използване на съответните официални документи.

Субект на престъплението е пълнолетно вменяемо физическо лице.    

От обективна страна предмет на престъплението е декларация, изискуема по силата на ЗДвП и представена пред орган на властта – ОД на МВР-Шумен.  Изпълнителното деяние се изразя в деклариране на неверни обстоятелства. 

От субективна страна престъплението е извършено с вина под формата на пряк умисъл, като деецът е съзнавал, че декларира неверни обстоятелства, но е целял настъпването на тези противообоществени последици.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на дееца от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

            -за престъплението по чл.313, ал.1 от НК, което е умишлено законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или “глоба” от сто до триста лева,

-обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК,

            - с деянието не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието на обвиняемия, съдът отчете степента на обществена опасност на самото деяние, която определя като висока, имайки в предвид обстоятелството, че деецът е декларирал неверни обстоятелства в декларация, която се изисква по силата на закон и които са послужили за издаване на официални документи за самоличност – свидетелство за правоуправление на МПС и контролен талон. Съдът при определяне на наказанието съобрази и степента на обществена опасност на самия обвиняем, която също преценява като невисока, имайки в предвид обстоятелството, че същият е с чисто съдебно минало, недоброто материалното състояние на обвиняемия, което се установява от дадените от него обяснения в съдебно заседание, от които се установява, че същият работи като музикант и няма постоянни трудови доходи, живее в жилище, заедно със своите родители. Като смекчаващо вината обстоятелство съдът прецени и обстоятелството, че обвиняемият се грижи за прехраната на жената, с която съжителства на семейни начала и на малолетната си дъщеря. Като смекчаващо вината обстоятелство съдът отчете и съдействието, което Д. е оказал по време на досъдебното производство – дава подробни обяснения, както в разпита си пред органа на досъдебното производство, а така и в разпита си пред съдия от ШРС, признава вината си и подробно обяснява начина, по който е извършил деянието, както и мотивите, подтикнали го да извърши деянието. Преценявайки горните обстоятелства, както и обстоятелството, че обвиняемият е безработен и изкарва прехраната си чрез временна работа, съдът намира, че наложената санкция следва да бъде определена при превес на констатираните по-горе смекчаващи вината обстоятелства и в размер към законоустановения минимум.  Съдът счита, че наказание в размер на 1000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия.

            В тежест на обвиняемия следва да се възложат и направените в хода на досъдебното производство разноски за вещо лице и преводач.

            Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът  

РЕШИ:

 

ПРИЗНАВА             Ж.Д.Д., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българско гражданство, с основно образование, неженен, неосъждан, неработещ, за виновен в това, че на 09.01.2017 год. в гр.Шумен потвърдил неистина в писмена декларация /декларация с рег.№869000-266/09.01.2017 год. по описа на ОД на МВР-Шумен, която подал пред орган на властта /ОД на МВР-Шумен/ по силата на разпоредбата на чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи за самоличност и чл.160 от ЗДвП за удостоверяване на истинността на някой обстоятелства, а именно декларирал, че СУМПС и контролен талон, издадени от ОД на МВР-Шумен, са изгубени - престъпление по чл.313, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

            На основание чл.189, ал.3 от НК осъжда Ж.Д.Д., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 62.95 /шестдесет и два лева и деветдесет и пет стотинки/ лева, които следва да бъдат заплатени по сметка на ОД на МВР-Шумен и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист, която следва да бъде заплатена по сметка на ШРС.

            Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от обявяването му на страните пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :