П  Р И  С  Ъ  Д  А

 

51/24.10.2017г., гр. Шумен

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд в публично заседание на двадесет и четвърти октомври две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

                                                            Съдебни заседатели: Е.З.

                                                                                                   А.Г.                                                                         

при участието на секретаря В. С. и прокурор Александрова, като разгледа докладваното от съдия Ангелов НОХД № 792/2016 г. по описа на Шуменски районен съд

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода 13.06.2012 г. – 26.07.2012 г. в гр. Варна, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, възбудил и поддържал у М.Д.М. *** заблуждение и с това му причинил имотна вреда в размер на 32 160 лева, представляваща големи размери, поради което и на основание чл. 210, ал. 1, т. 5 от НК, вр. чл. 209, ал. 1 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, вр. чл. 54 от НК го осъжда на „лишаване от свобода“ за срок от ЕДНА година и ШЕСТ месеца.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ЧЕТИРИ години.

На основание чл. 23-25 от НК, определя общо наказание на Д.С.Д. между наложените му с настоящата присъда и с присъда по НОХД № 3474/2014 г. по описа на РС – гр. Пловдив, влязла в законна сила на 09.04.2015 г.,  до размера на най-тежкото от тях, а именно „лишаване от свобода“ за срок от ЕДНА година и ОСЕМ месеца.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на така определеното общо наказание за срок от ЧЕТИРИ години.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати на М.Д.М. с ЕГН ********** сумата от 9410.00 /девет хиляди четиристотин и десет/ лева представляваща уважената част от предявения граждански иск, ведно със законната лихва, считано от 13.06.2012 г. до окончателно изплащане на сумата.

ОТХВЪРЛЯ предявения от М.Д.М. срещу Д.С.Д. граждански иск в останалата му част, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважената част от предявения граждански иск в размер на 376.40 /триста седемдесет и шест лева и четиридесет стотинки./ лева.

 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд гр. Шумен, направени деловодни разноски по настоящото дело в размер на 137.30 /сто тридесет и седем лева и тридесет стотинки/ лева, както такса в размер на 5 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист. 

 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Окръжна прокуратура Добрич направени деловодни разноски по ДП № 35/2012 г. по описа на ОСлО при Окръжна прокуратура Добрич в размер на 240 /двеста и четиридесет/ лева, както и такса в размер на 5 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на ШРС.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ШОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

Съдебни заседатели: 1.                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: 

                                    2.