П Р И С Ъ Д А

 

15/22.2.2017г. ,           гр. Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и втори февруари две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

                 Председател: Надежда Кирилова

                 Съдебни заседатели: П.Л.

                                                        Р.П.

на секретаря: С.А. 

и в присъствието на прокурора: Павлин Вълчев

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 200 по описа за 2017 г. на ШРС  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.С.С., EГН **********, роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, разведен, неработещ, осъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 28.04.2015 г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор и съучастие като съизвършител със С.Л.Г. ***, в немаловажен случай, отнел чужди движими вещи – 2 бр. декоративни пластмасови лайсни за предна броня на л.а. „Мерцедес” с по 3 бр. датчици за парктроник и 1 бр. декоративна пластмасова лайсна за задна броня на л.а. „Мерцедес” с 4 бр. датчици за парктроник, на обща стойност 1160 лв., от владението на Х.Ю.Т. ***, както и авто - радио CD уредба марка „Premier”, авто - аудио усилвател марка „Raveland XMA 500”, тонколона тип „бас туба”, мъжка кожена чанта с презрамка, флаш памет марка „Kingston 8 GB“, чифт кожени футболни обувки марка „Lotto”, на обща стойност 298 лв., от владението на А.Е.Х. ***, всичко на обща стойност 1458 лв., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като вещите са били без постоянен надзор и кражбата е била извършена чрез разрушаване на  прегради, здраво направени за защита на имот /счупване на стъкло от предна дясна врата на л.а. „Пежо”, с рег.№ Н 3066 ВА/, използване на техническо средство /отвертка и нож/ и МПС /л.а. Фолксваген Голф, с рег.№ В 7218 СТ/, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 4 и т.5 от НК, във вр.       чл. 194, ал. 1 от НК, във вр. чл. 20, ал. 2 от НК, във вр. чл. 26, ал. 1 от НК и  чл. 58а, ал. 1 от НК ГО ОСЪЖДА НА 1 /eдна/ годиналишаване от свобода”.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание “лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години.

На основание чл. 25, ал. 1 от НК, във вр. чл. 23, ал. 1 от НК определя общо наказание на подсъдимия Д.С.С., EГН ********** по настоящата присъда и наказанието, наложено с Присъда № 34/13.10.2016 г., постановена по НОХД № 240/2016 г. по описа на Районен съд – Провадия, влязла в законна сила на 29.10.2016 г., с която подсъдимия е осъден на общо наказание 2 /две/ години “лишаване от свобода”, като налага по - тежкото от определените наказания, а именно: 2 /две/ години “лишаване от свобода”.

На основание чл. 25, ал. 4 от НК отлага изпълнението на така определеното общо наказание “лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Л.Г., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес:***, понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора - гр. Варна, български гражданин, с основно образование, не женен, осъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 28.04.2015 г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, след предварителен сговор и съучастие като съизвършител с Д.С.С. ***, в немаловажен случай, отнел чужди движими вещи – 2 бр. декоративни пластмасови лайсни за предна броня на л.а. „Мерцедес” с по 3 бр. датчици за парктроник и 1 бр. декоративна пластмасова лайсна за задна броня на л.а. „Мерцедес” с 4 бр. датчици за парктроник, на обща стойност 1160 лв., от владението на Х.Ю.Т. ***, както и авто - радио CD уредба марка „Premier”, авто - аудио усилвател марка „Raveland XMA 500”, тонколона тип „бас туба”, мъжка кожена чанта с презрамка, флаш памет марка „Kingston 8 GB“, чифт кожени футболни обувки марка „Lotto”, на обща стойност 298 лв., от владението на А.Е.Х. ***, всичко на обща стойност 1458 лв., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като вещите са били без постоянен надзор и кражбата е била извършена чрез разрушаване на  прегради, здраво направени за защита на имот /счупване на стъкло от предна дясна врата на л.а. „Пежо”, с рег.№ Н 3066 ВА/, използване на техническо средство /отвертка и нож/ и МПС /л.а. Фолксваген Голф, с рег.№ В 7218 СТ/, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от НК, във вр. чл. 195, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 4 и т. 5 от НК, във вр. чл. 194, ал. 1 от НК, във вр. чл. 20, ал. 2 от НК, във вр. чл. 26, ал. 1 от НК, във вр. чл. 29, ал. 1, б. ”а” и б. ”б” от НК и чл. 58а, ал. 1 от НК ГО ОСЪЖДА НА 2 /две/ години и 4 /четири/ месецалишаване от свобода”.

На основание чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС определя първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието, като на основание чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС наказанието следва да бъде изтърпяно в затворническо заведение от закрит тип.

На основание чл. 25, ал. 1 от НК, във вр. чл. 23, ал. 1 от НК определя общо наказание на подсъдимия С.Л.Г., ЕГН ********** по настоящата присъда и наказанието, наложено със Споразумение № 49/15.09.2015 г., постановено по НОХД № 1008/2015 г. по описа на Окръжен съд – Варна, влязло в законна сила на 15.09.2016 г., с което подсъдимия е осъден на наказание 2 /две/ години и 3 /три/ месеца “лишаване от свобода”, като налага по - тежкото от определените наказания, а именно: 2 /две/ години и 4 /четири/ месеца “лишаване от свобода”.

На основание чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС определя първоначален „строг“ режим на изтърпяване на общото наказание, като на основание чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС наказанието следва да бъде изтърпяно в затворническо заведение от закрит тип.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК приспада от така определеното общо наказание изтърпяната част от наказанието “лишаване от свобода” по кумулираните присъди.

             На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда подсъдимия Д.С.С., EГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 70 /седемдесет/ лева, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

             На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда подсъдимия С.Л.Г., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 70 /седемдесет/ лева, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                        

                                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                                                                                              

                                                                                                               2.