П Р И С Ъ Д А

                                                                       35/12.6.2017г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На дванадесети юни две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр.Кръстев

                                                                                  Съдебни заседатели: 1. Пл. П.                                                                                                              2.  Ат. К.

Секретар Ф. Апостолова

Прокурор Д. Петрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 293 по описа за 2017г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимият М.К.М.  с ЕГН **********, роден на ***г. в гр. Нови пазар, живущ ***, български гражданин, с основно образование, не работи, не женен, осъждан  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 11.12.2016г. в гр. Шумен, в местността „Под манастира“ отнел чужди движими вещи – пари в брой в размер на 500.00 лева и 1 бр. малка платнена чантичка от спортен тип за носене през рамо на стойност 8.00 лева, всичко на обща стойност 508.00 лева от владението на И.М.И. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като за целта употребил сила – издърпал вещите от ръцете на пострадалия и заплашване, изразяващо се в закана за физическа саморазправа, поради което и на основание чл.198 ал.1 от НК във вр. с чл.54 от НК  ГО ОСЪЖДА на 3 /три/ години ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

На осн. чл. 57 ал.1 б. „в“ от ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на така наложеното наказание.

На основание чл. 59 ал.1 и ал.2 от НК, приспада времето през което М.К.М. е бил с мярка за неотклонение “Задържане под стража”, задържан за 72 часа до довеждането му в съда, както и е бил задържан за 24 часа по ЗМВР.

На основание чл. 68 ал.1 от НК привежда в изпълнение общото наказание “лишаване от свобода” за срок от една година и осем месеца, чието изпълнение е било отложено на основание чл. 66 ал.1 от НК за срок от три години, определено на М.К.М. с Определение № 442 от 01.09.2016г. по ЧНД № 1754/2016г. по описа на РС гр. Шумен, влязло в законна сила на 17.09.2016г.

            На осн. чл. 57 ал.1 б. „в“ от ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на така наложеното наказание.

ОСЪЖДА подсъдимият М.К.М., ЕГН ********** да заплати на гражданския ищец И.М.И. ЕГН **********  сумата от 508.00 лв. /петстотин и осем лева/, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното от подсъдимия престъпление по чл.198, ал.1 от НК, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деянието – 11.12.2016г. до окончателното й изплащане, като напълно уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство. 

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимият М.К.М., ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на  50.00 лв. /петдесет лева/.

ОСЪЖДА на основание чл. 189 ал.3 от НПК М.К.М. с ЕГН ********** да заплати в полза на ОД МВР - Шумен направените деловодни разноски в досъдебното производство в размер на 60 лева.

ОСЪЖДА на основание чл. 189 ал.3 от НПК М.К.М. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата по сметка на Районен съд гр. Шумен направените деловодни разноски в съдебното производство в размер на 465.52 лева.

 

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15 – дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

                                                                                                           Районен  съдия:                                                                                                 

                                                                                                   Съдебни заседатели: 1.  

                                                                                                                                        2.