П  Р И  С  Ъ  Д  А

 

25/2.5.2017г. ,  гр. Шумен

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд в публично заседание на втори май две хиляди и седемнадесета година в състав:  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ                                                                                                                                               

при участието на секретаря В. С. и прокурор С., като разгледа докладваното от съдия Ангелов НОХД № 467/2017 г. по описа на Шуменски районен съд

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Н.Г. с ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан - реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.10.2015 г. в гр. Шумен, в съучастие с П.С.П. с ЕГН ********** и Г.Н.Г. с ЕГН **********, като съизвършители, повредил противозаконно чужда движима вещ – л.а. марка „Рено“ модел „Еспейс“ с рег. № Н 41 68 АР, стопанисван от К.Л.Е. с ЕГН ********** и собственост на С.П.С. с ЕГН **********,***, като счупил предно /челно/ стъкло на стойност 139 лева, задно обзорно стъкло на стойност 144 лева, стъкла на предни /лява и дясна/ врати на стойност 128 лева, стъкла на задни /лява и дясна/ врати на стойност 112 лева, задни странични стъкла /ляво и дясно/, намиращи не над багажника на стойност 154 лева и предно дясно стъкло, намиращо се на преден десен калник, на стойност 105 лева, всичко на обща стойност 782 лева, поради което и на основание чл. 216, ал. 1 от НК, вр. чл. 20,  ал. 2 от НК, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода” за срок от ЧЕТИРИ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 59, ал. 2 от НК, приспада времето, през което е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР, считано от 03.10.2015 г. 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.С.П. с ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан - реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.10.2015 г. в гр. Шумен, в съучастие със С.Н.Г. с ЕГН ********** и Г.Н.Г. с ЕГН **********, като съизвършители, повредил противозаконно чужда движима вещ – л.а. марка „Рено“ модел „Еспейс“ с рег. № Н 41 68 АР, стопанисван от К.Л.Е. с ЕГН ********** и собственост на С.П.С. с ЕГН **********,***, като счупил предно /челно/ стъкло на стойност 139 лева, задно обзорно стъкло на стойност 144 лева, стъкла на предни /лява и дясна/ врати на стойност 128 лева, стъкла на задни /лява и дясна/ врати на стойност 112 лева, задни странични стъкла /ляво и дясно/, намиращи не над багажника на стойност 154 лева и предно дясно стъкло, намиращо се на преден десен калник, на стойност 105 лева, всичко на обща стойност 782 лева, поради което и на основание чл. 216, ал. 1 от НК, вр. чл. 20,  ал. 2 от НК, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода” за срок от ЧЕТИРИ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 59, ал. 2 от НК, приспада времето, през което е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР, считано от 03.10.2015 г. 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.Н.Г. с ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.10.2015 г. в гр. Шумен, в съучастие със С.Н.Г. с ЕГН ********** и П.С.П. с ЕГН **********, като съизвършители, повредил противозаконно чужда движима вещ – л.а. марка „Рено“ модел „Еспейс“ с рег. № Н 41 68 АР, стопанисван от К.Л.Е. с ЕГН ********** и собственост на С.П.С. с ЕГН **********,***, като счупил предно /челно/ стъкло на стойност 139 лева, задно обзорно стъкло на стойност 144 лева, стъкла на предни /лява и дясна/ врати на стойност 128 лева, стъкла на задни /лява и дясна/ врати на стойност 112 лева, задни странични стъкла /ляво и дясно/, намиращи не над багажника на стойност 154 лева и предно дясно стъкло, намиращо се на преден десен калник, на стойност 105 лева, всичко на обща стойност 782 лева, поради което и на основание чл. 216, ал. 1 от НК, вр. чл. 20,  ал. 2 от НК, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода” за срок от ЧЕТИРИ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 59, ал. 2 от НК, приспада времето, през което е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР, считано от 03.10.2015 г. 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия С.Н.Г. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд гр. Шумен, направени деловодни разноски по настоящото дело в размер на 13.34 /тринадесет лева и тридесет и четири стотинки/ лева, както такса в размер на 5 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист. 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия С.Н.Г. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата сумата от 77.21 /седемдесет и седем лева и двадесет стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 1217/2015 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.  

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия П.С.П. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд гр. Шумен, направени деловодни разноски по настоящото дело в размер на 13.34 /тринадесет лева и тридесет и четири стотинки/ лева, както такса в размер на 5 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист. 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия П.С.П. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата сумата от 77.21 /седемдесет и седем лева и двадесет стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 1217/2015 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.  

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Г.Н.Г. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд гр. Шумен, направени деловодни разноски по настоящото дело в размер на 13.34 /тринадесет лева и тридесет и четири стотинки/ лева, както такса в размер на 5 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист. 

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Г.Н.Г. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата сумата от 77.21 /седемдесет и седем лева и двадесет стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 1217/2015 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.  

На основание чл. 53, ал. 1 от НК, отнема в полза на държавата приложеното по делото веществено доказателство, а именно, следа от подметка на обувка намерена на входна врата на къща, находяща се в гр. Шумен, ул. Пета № 35, която след влизане в сила на присъдата, следва да бъде унищожена.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ШОС в 15-дневен срок от днес. 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: