П Р И С Ъ Д А

 

22/29.3.2017г. ,             гр. Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и девети март две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

                 Председател: Надежда Кирилова

                 Съдебни заседатели: М.Г.

                                                        А.Л.

на секретаря: С.А. 

и в присъствието на прокурора: Миглена Славчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 482 по описа за 2017 г. на ШРС  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия С.М.С., ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Търговище, с постоянно местоживеене ***, понастоящем в Поправителен дом „Бойчиновци“, български гражданин, с основно образование, неженен, не учащ, безработен, осъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 22.11.2016 г. в гр. Шумен, противозаконно присвоил чужди движими вещи - сумата от 110.00 лв. и мобилен телефон „Huawei Acend G6”, които владеел, на обща стойност 242 лв. /двеста четиридесет и два лева/, собственост на Г.Т.Р. ***, като деецът е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на деянието си и да ръководи постъпките си, поради което и на основание по чл. 206,  ал. 1 от НК, във вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК и  чл. 58а, ал. 1 от НК ГО ОСЪЖДА НА 8 /осем/ месеца “лишаване от свобода”.

На основание чл. 69, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание “лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.М.С., ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 31.12.2016 г. в гр. Шумен, от магазин „Bullmag, находящ се на адрес ***,  чрез повреждане на преграда здраво направена за защита на имот, отнел от владението на Р. П. *** чужди движими вещи – 10 бр. кутии цигари „Марлборо 80 мм. и 1бр. кутия с цигари марка „Ротманс 80 мм. на обща стойност 52.80 лв. /петдесет и два лева и осемдесет стотинки/, собственост на „Т.“ ООД – Шумен и сумата от 28.00 лв. /двадесет и осем лева/, собственост на Е.А.К., всичко на обща стойност 80.80 лв. /осемдесет лева и осемдесет стотинки/, без тяхно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, като по време на осъществяването на деянието е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на деянието си и да ръководи постъпките си, поради което и на основание  чл. 195,   ал. 1,  т. 3 от НК, във вр. чл. 194, ал. 1 от НК, във вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 НК и чл. 58а, ал. 1 от НК ГО ОСЪЖДА НА 1 /eдна/ годиналишаване от свобода”.

На основание чл. 69, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание “лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, определя общо наказание на подсъдимия С.М.С., ЕГН **********, по настоящата присъда, като налага по-тежкото от определените наказания за двете престъпления, а именно:  1 /eдна/ годиналишаване от свобода”.

На основание чл. 69, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание “лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години.

На основание чл. 25, ал. 1 от НК, във вр. чл. 23, ал. 1 от НК определя общо наказание на подсъдимия С.М.С., ЕГН ********** по настоящата присъда и наказанието, наложено с Присъда № 8/21.02.2017 г., постановена по НОХД № 46/2017 г. по описа на Окръжен съд – Шумен, влязла в законна сила на 09.03.2017 г., с която подсъдимия е осъден на наказание 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца “лишаване от свобода”, като налага по - тежкото от определените наказания, а именно: 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца “лишаване от свобода”.

На основание чл. 25, ал. 4 от НК изпълнението на така определеното общо наказание “лишаване от свобода” следва да бъде ефективно.

На основание чл. 191, ал. 2 от ЗИНЗС определя първоначален „общ“ режим на изтърпяване на общото наказание, като на основание чл. 191, ал. 1  от  ЗИНЗС,  във  вр.  чл. 59, ал. 2 от ЗИНЗС наказанието следва да бъде изтърпяно в Поправителен дом.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК приспада от така определеното общо наказание изтърпяната част от наказанието “лишаване от свобода” по кумулираните присъди.

             На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда подсъдимия С.М.С., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 65 /шестдесет и пет/ лева, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

           

            Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                        

                                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                                                                                              

                                                                                                               2.