О П Р Е Д Е Л И 229/31.3.2017г.

 

Съгласно чл. 80 от НПК, пострадалия от престъпление, което се преследва по  тъжба на пострадалия може да повдига и поддържа обвинение пред съда като частен тъжител,  като след смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници, т.е. пострадал от престъпление от частен характер може да бъде само физическо лице, поради което само физическо лице може да има качеството и на частен тъжител, т.е. да депозира частна тъжба.

 В конкретният случай частната тъжба е депозирана от Ц.И.Ц.. В същата е посочено, че е депозирана в лично качество и като управител на „Лес Груп“ ЕООД гр. Търговище. С тъжбата се повдига обвинение срещу подсъдимия, че е разпространил позорно обстоятелство квалифицирайки Ц.И.Ц. и фирмата „Лес Груп“ ЕООД, като недобросъвестни търговци. Със същата тъжба е предявен и граждански иск за причинени нематериални вреди, изразяващи се в уронване  на престижа и доброто име на фирмата и на него като търговец. Въз основа на дадените от съда указания, в днешно съдебно заседание за конкретизиране  качеството на лицето депозирало частната тъжба, от страна на повереникът на частния тъжител се направи уточнение, че частната тъжба се депозира от  търговеца, от управителя на „Лес Груп“ ЕООД. Въз основа на дадените от съда указания да се уточни и диспозитива на тъжбата, от страна на повореникът на частния тъжител отново бе посочено, че тъжбата е депозирана от  Ц.И.Ц. лично в качеството му на управител и търговец.

Предвид така направените уточнения, настоящият съдебен състав намира, че частната тъжба е депозирана от търговеца „Лес Груп“ ЕООД. Не е налице идентичност между физическо лице Ц.И.Ц.  и Ц.И.Ц. в качеството му на търговец и  управител на „Лес Груп“ ЕООД гр.Търговище, поради което съдът намира, че така депозираната частна тъжба е недопустима доколкото, както беше посочено по-горе, пострадал от посоченото престъпление може да бъде единствено Ц.И.Ц. в качеството му на физическо лице.

Предвид изложеното, съдът намира че настоящото производство следва да бъде прекратено поради недопустимост на частната тъжба, поради което съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НЧХД № 423/2017г. по описа на Районен съд – гр.Шумен срещу подсъдимия Г.И.Г., ЕГН **********.

Настоящото определение подлежи на обжалване в 7-дневен срок  считано от днес пред Шуменски окръжен съд.