ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр.Шумен, 24.03.2017 год.

           

            Ростислава Георгиева - съдия-докладчик по НЧХД №451/2017 г. на ШРС, като взех предвид материалите по делото и с оглед разпоредбата на чл.248, ал.1 от НПК, установих следното:

            Видно от обстоятелствената част на тъжбата същата се предявява едновременно от лицето М.Г.М., с ЕГН********** – лично и в качеството му на управител на „2М ТРЕЙД“ ЕООД, с ЕИК200870672, като се сочи, че клеветническите твърдения са разпространени срещу фирмата и срещу лицето М.Г.М., в качеството му на търговец.

            С допълнителна молба от 23.03.2017 год. във връзка с дадени на тъжителя указания, изрично е уточнил, че тъжбата е подадена в качеството му на търговец, извършващ търговска дейност чрез юридическото лице „2М ТРЕЙД“ ЕООД, с ЕИК200870672.

В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че разпоредбата на чл.80 от НПК определя кое лице може да участва в наказателното производство като частен тъжител. Посочено е че "пострадалият от престъпление, което се преследва по тъжба на пострадалия, може да повдига и да поддържа обвинение пред съда като частен тъжител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници". Изложеното  позволява да се направи единствен извод, че само физическо лице може да се конституира като частен тъжител в производства от частен характер. По тази причина подадената от юридическото лице частна тъжба не отговаря на изискванията на закона и се явява недопустима.

            В този смисъл е и константната практика на ВКС и по-конкретно Решение № 30 от 15.02.2009 г. на ВКС по н. д. № 3109/2011 г., II н. о., НК.

            Аналог на пострадалото от престъплението физическо лице е "ощетеното юридическо лице", претърпяло имуществени вреди от деянието и разполагащо с правото да се конституира като граждански ищец в наказателния процес. Макар фигурата на пострадалия и тази на ощетеното юридическо лице да разкриват известни сходства помежду си, това са различни субекти в наказателното производство, които имат и различни процесуални права. В конкретния случай частната тъжба, с оглед извода, който може да се направи след уточняващата молба от 23.03.2017 год., е подадена от името на юридическото лице  „2М ТРЕЙД“ ЕООД, с ЕИК200870672, чрез нейния управител и едноличен собственик на капитала. В този смисъл и в обстоятелствената част на тъжбата се сочи, че клеветническите твърдения са отправени именно към дружеството, в качеството на търговец, участващ в проведените търгове за продажба на дървесина.

            В тоз смисъл от изложеното се налага извода, че правно легитимирано да търси обезщетение от конкретното деяние е юридическото лице „2М ТРЕЙД“ ЕООД. Същото разполага единствено с процесуалното право да се конституира като граждански ищец в наказателното производство, но е недопустимо да бъде конституирано като частен тъжител.

            С оглед на изложеното съдът намира, че подадената от юридическото лице частна тъжба, като неотговаряща на изискванията на закона и недопустима следва да бъде върната, а производството по делото - прекратено.

Водим от горното съдът  

ОПРЕДЕЛИ

 

            ВРЪЩА на „2 М ТРЕЙД“ ЕООД, с ЕИК 200870672, със седалище и адрес на управление: гр. Троян, община Троян, област Ловеч, ул.“Феликс Каниц“ No 7, представлявано от М.Г.М., с ЕГН **********, с посочен адрес ***, частна тъжба, депозирана на 09.02.2017 год. срещу Г.И.Г., с ЕГН**********, действащ в качеството си на Директор на ТП на ДЛС „Черни Лом“ Попово, с постоянен адрес:***, адрес за призоваване: с.Светлен, ул.“Елин Пелин“ №8.

            ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НЧХД №451/2017 год. по описа на ШРС.   

            Определението подлежи на обжалване от страна на тъжителя в петнадесетдневен срок от получаване на съобщението пред ШОС.

Препис от определението да се изпрати на тъжителя.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: