О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

131/2.3.2017г. , гр.Шумен

 

Валентина Тонева  - съдия-докладчик по ВАНД №468/17г. по описа на ШРС, след като се запознах с материалите по делото и намирам, че са налице законови пречки за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, поради следното:

Делото е образувано по повод  постъпила жалба  от  П.А.Д.,  ЕГН********** срещу Фиш серия М № 0437675 издаден от полицейски  инспектор  при ПП  ОД МВР Шумен .

От материалите по делото  се установява, че на П.А.Д.,  ЕГН********** е наложена «глоба» в размер на 50 лева на основание чл. 186, във връзка с чл. 94 ал.3 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), за допуснато нарушение на чл. 94 ал.3 от ЗдвП -неправилно паркиране, с Фиш серия М № 0437675 издаден от полицейски инспектор  при ПП  ОД МВР Шумен. Съставеният фиш е подписан от контролния  орган и от нарушителя. Изготвен  е по образец и съдържа изрично пояснение, че глобата, наложена с фиш не подлежи на обжалване, както и че нарушителят е получил екземпляр от фиша и не оспорва допуснатото нарушение, а при липса на доброволно изпълнение в 7-дневен срок от съставянето му, същият се приравнява на влязло в сила наказателно постановление. Лицето е депозирало на 21.02.2017 г. жалба до Районен съд - Шумен, с която е претендира отмяната му.

Съгласно   разпоредбата на чл. 186, ал.1 от ЗДвП /в сила от 21.01.2017г./  за административни нарушения, които са установени в момента на извършването им и за които не е предвидено наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки, на мястото на нарушението може да бъде наложена с фиш глоба или в минималния размер, или в размера, посочен в административно наказателната разпоредба за съответното нарушение. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа следните данни: за самоличността на служителя, наложил глобата; за самоличността на нарушителя; за мястото и времето на нарушението; за моторното превозно средство, с което е извършено нарушението; за нарушените разпоредби, за размера на глобата, срока, сметката и начините за доброволното й заплащане. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата. Образецът на бланката на фиша се утвърждава от министъра на вътрешните работи и указанията в нея са на български и английски език.

Когато лицето оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба, както и когато откаже да подпише фиша, му се съставя АУАН, съгласно ал.2 от чл. 186 от ЗДвП.В този смисъл и според  нормата на чл. 186 от ЗДвП възраженията се правят на място и тогава нарушителя не подписва фиша, а му се съставя акт за установяване на административно нарушение и производството протича по общия ред. Цитираната разпоредба сочи, че «фишът се подписва от ... нарушителя, когато е съгласен да плати глобата». След като лицето нарушител  е подписало фиша, законодателят приема, че същия е съгласен с нарушението и размера на глобата. При това положение правото да възрази по тези обстоятелства се е преклудирало. Този извод се налага  и от текста на чл. 186, ал.2 от ЗДвП, според който «на лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт». Оспорването на тези обстоятелства следва да бъде направено на място чрез отказ да се подпише съставения фиш. Тогава контролните органи следва да пристъпят към съставяне на АУАН, въз основа на които да бъде образувано административно наказателно производство по установяване на нарушението и налагане на съответна санкция. В случая не е налице такава хипотеза.

С подписването на съставения фиш, нарушителят заявява своето съгласие с констатираното нарушение и  с размера на глобата и законът не му позволява впоследствие да оспори тези обстоятелства. С това производството по налагане на административното наказание приключва и същото подлежи на изпълнение – доброволно или принудително, в зависимост от поведението на нарушителя. Разпоредбата на чл. 186 от ЗДвП предвижда облекчен ред за санкциониране, който се прилага в случаите, при които не се оспорва извършеното нарушение или размера на наложената глоба. При несъгласие, което се материализира с отказ да се подпише фиша, се съставя акт за установяване на административно нарушение ( по аргумент от чл. 186, ал.2 от ЗДвП), като  този начин нормативно на нарушителя е осигурена и защита пред съд. По своя преценка нарушителят може да предизвика провеждане на цялостно административно наказателно производство – съставяне на АУАН, издаване на НП, включително съдебно разглеждане, или да се откаже от него.

Обжалваният фиш е подписан от нарушителя, поради което и на основание  чл. 186, ал.7 от ЗДвП той се приравнява по правни последици на влязло в сила наказателно постановление и като такъв не би могъл да бъде разгледан по реда на чл. 59, ал.1 от ЗАНН, като подадената жалба срещу него е недопустима .  С подписването на фиша от жалбоподателя , той се е съгласил с нарушението и с определеното наказание и  с това производство по налагане на глобата е приключило. Издаденият фиш по реда на чл. 186, ал.1 от ЗДвП не подлежи на съдебен контрол, поради което съдът  намира, че жалбата  следва да бъде върната  на жалбоподателя и съдебното производство  по делото да бъде   прекратено.

За пълнота следва да се отбележи, че и в случаите при  налагане на санкция с наказателно постановление, съдебното разглеждане на НП също зависи единствено от волята на нарушителя, като с  неподаване в срок на жалба срещу наказателното постановление  се изразява съгласие с вида и размера на наказанието. Като последица  от това наказателното постановление подлежи на изпълнение. Сходна е правната природа на съгласието със съдържанието на фиша, изразено с факта на  подписването му. Така и при двете производства единствено процесуалното поведение на нарушителя предопределя наличието или не на съдебна фаза.

 Предвид изложеното и на основание чл.59 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВРЪЩА жалба на П.А.Д.,  ЕГН********** срещу Фиш серия М № 0437675 издаден от пол. Инспектор  при ПП  ОД МВР Шумен.

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД  468/17г. по описа на ШРС.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от връчването му на жалбоподателя пред Шуменски административен съд.

След влизане в сила на определението жалбата да се върне на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка – на административно наказващия орган, като по делото се оставят копия от документите.

 

                                                                         Районен съдия: