ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

171/14.3.2017г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На четиринадесети март 2017 година

В закрито заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 543/17г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Делото е образувано на основание постъпила жалба от Х.И.Х., с ЕГН********** ***, срещу Фиш серия М, бланков №0280408/02.02.2017 год., издаден от служител на ОД на МВР Шумен.

Съдът счита, че не са налице условията за разглеждането на делото в открито заседание. Съобразно чл.59, ал.1 от ЗАНН на обжалване пред съответния районен съд по реда на този закон подлежат единствено издадените наказателни постановления, които не са влезли в сила. В случая се касае за фиш, издаден за нарушение, установено в момента на извършването му, по реда на чл.186, ал.3 от ЗДП. Фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство по този ред може да се издаде и в отсъствие на нарушителя, като не е предвидена процесуална възможност за обжалване. Изключение се допуска само по отношение електронните фишове, издадени за нарушения, установени и заснети с техническо средство. Доколкото в случая не се касае за електронен фиш по смисъла на чл.189, ал.4 от ЗДП, а за фиш, издаден по реда на чл.186, ал.3 от ЗДП, за който не е предвиден ред за обжалване, съдът намира, че подадената срещу него жалба е недопустима. Следва да се има предвид също, че според разпоредбата на чл.186, ал.7 от ЗДП, издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление. В случая фишът е съставен на 02.02.2017г., като няма данни глобата да е била платена. При това положение фишът следва да бъде приравнен по правни последици на влязло в сила наказателно постановление и като такъв не би могло да бъде разгледан по реда на чл.59, ал.1 от ЗАНН.

Предвид това съдът намира, че жалбата следва да бъде върната на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка- на административно-наказващия орган след влизане в сила на настоящото определение, като производството по настоящото дело пред ШРС следва да бъде прекратено.

Предвид изложеното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:  

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ въззивна жалба, подадена от Х.И.Х., с ЕГН:**********,*** срещу Фиш серия М, бланков №0280408/02.02.2017 год., издаден от служител на ОД на МВР Шумен, като недопустима.

ВРЪЩА въззивната жалба на Х.И.Х., с ЕГН:********** ***, срещу Фиш серия М, бланков №0280408/02.02.2017 год., издаден от служител на ОД на МВР Шумен, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД № 543/17г. на ШРС.

 

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от връчването му на жалбоподателя пред Шуменски административен съд.

 

След влизане в сила на определението жалбата да се върне на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка –на административно-наказващия орган, като по делото се оставят копия от документите.

Районен съдия: