ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

164/13.3.2017г. , гр. Шумен

 

 

Шуменският районен съд, единадесети състав

На тринадесети март през две хиляди и седемнадесета година,

В закрито заседание в следния състав:

                                                         

                                                                                                                          Председател: Ростислава Георгиева

                    

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД №544 по описа за 2017 год. констатира следното:  

 

Делото е образувано на основание постъпила жалба от Х.И.Х., сЕГН********** ***, срещу Фиш серия М, бланков №0556019/22.02.2017 год., издаден от служител на ОД на МВР Шумен.

Съобразно разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗАНН на обжалване пред съответния районен съд по реда на този закон подлежат единствено издадените наказателни постановления, които не са влезли в сила. В случая се касае за фиш, издаден за маловажно нарушение по реда на чл.186, ал.1 от ЗДвП. По начало фиш по този ред се налага, когато нарушителят не оспорва извършеното нарушение и не е предвидена процесуална възможност за неговото обжалване. Изключение се допуска само по отношение електронните фишове, издадени за нарушения, установени и заснети с техническо средство. Доколкото в случая не се касае за електронен фиш по смисъла на чл.189, ал.4 от ЗДвП, а за фиш, издаден по реда на чл.186, ал.1 от ЗДвП, за който не е предвиден ред за обжалване, съдът намира, че подадената срещу него жалба се явява недопустима. В тази връзка съдът съобрази и разпоредбата на чл.186, ал.7 от ЗДвП, съгласно която издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление. В случая фишът е бил съставен на 22.02.2017 год., като няма данни глобата да е била платена. При това положение фишът следва да бъде приравнен по правни последици на влязло в сила наказателно постановление и като такъв не би могло да бъде разгледан по  реда  на чл.59, ал.1 от ЗАНН.

С оглед на изложеното жалбата, като недопустима следва да бъде оставена без разглеждане и върната на жалбоподателя, а производството по ВАНД №544/2017 год. следва да бъде прекратено.

Предвид изложеното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:  

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ въззивна жалба, подадена от Х.И.Х., с ЕГН**********,*** срещу Фиш серия М, бланков №0556019/22.02.2017 год., издаден от служител на ОД на МВР Шумен, като недопустима.

ВРЪЩА на Х.И.Х., с ЕГН**********,*** въззивна жалба срещу Фиш серия М, бланков №0556019/22.02.2017 год., издаден от служител на ОД на МВР Шумен

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД №544/2017 г. по описа на ШРС.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от връчването му на жалбоподателя пред Шуменски административен съд.

След влизане в сила на определението жалбата да се върне на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка - на административно-наказващия орган, като по делото се оставят копия от документите.

 

                                                                         Районен съдия: