О П Р Е Д Е Л И:      10/10.1.2017г.

 

ОДОБРЯВА така постигнатото споразумение между страните по НОХД № 1 по описа на ШРС за 2017г. за това, че обвиняемият Г.С.Г., на 08.05.16 г., в близост до ЖП- прелез, намиращ се при с. Велино, в междугарието Плиска- Хитрино , на км. 121 +750, при управление на МПС - л.а. „Фолксфаген Голф“ с peг. № Р 0307 РР, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно разпоредбата на чл. 20 , ал.1 от ЗДП, която задължава водачите да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват; разпоредбата на чл. 20, ал. 2, изр. 1 от ЗДП, която задължава водачите на пътни превозни средства при избиране скоростта на движението, да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие и разпоредбата на чл. 35, ал.1, т.1, пр.3 от Наредба № 58 от 02.08.2006г. за правилата за техническа експлоатация, движението на влаковете и сигнализацията в железопътния транспорт, която забранява на водачите на пътни превозни средства да преминават през железопътните линии извън определените за това места и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Д.Й.М., изразяваща се в многофрагментна фрактура на тялото на дясната бедрена кост в горната й половина, с разместване на фрагментите, която е причинила трайно затруднение в движението на десния долен крайник на пострадалия за срок по - голям от един месец, като деянието е извършено в пияно състояние - престъпление по чл. 343, ал.3 , пр.1, б. „а”, пр. 2 от НК, във вр. чл. 343, ал.1, б. „б”, пр. 2 от НК, във вр. с чл. 342, ал.1 от НК.

За горепосоченото деяние на основание чл. 343, ал.3 , пр.1, б. „а”, пр. 2 от НК, във вр. чл. 343, ал.1, б. „б”, пр. 2 от НК, във вр. с чл. 342, ал.1 от НК,  както и на основание с чл. 55, ал.1, т.1 от НК, на обвиняемия Г. се налага наказание “Лишаване от свобода” в размер на 8 /осем/ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изтърпяването на определеното наказание се отлага за срок от 3/три/ години.

На основание чл. 343 г от НК на обвиняемия се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 8 /осем/ месеца.        

На основание чл. 59, ал. 4 от НК от наказанието „Лишаване от право да управлява MПC, се приспада времето, през което Г.Г. е бил лишен по административен ред от право да управлява МПС, считано от 08.05.16г.

От субективна страна деянието е извършено виновно - по непредпазливост.

С деянието не са причинени съставомерни материални щети.

На основание чл. 113 от НПК, вещественото доказателство л.а.“Фолксваген Голф“ с рег. № Р 0307 РР, оставено на съхранение в сектор „ПП“ при ОДМВР гр. Шумен, да остане приложено по делото.

Направените по делото разноски в размер на 596,50лв./петстотин деветдесет и шест лева и петдесет ст./, се възлагат на обвиняемия Г., които следва да се внесат в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР гр. Шумен, както и 5,00/пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, които следва да се внесат по сметка на ВСС.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1/ 2017г. по описа на ШРС и по ДП № 464/2016 г. по описа на РУ при ОДМВР гр. Шумен по отношение на обвиняемия.

На основание чл. 382, ал. 10 от НПК да се съобщи на пострадалото лице, че по делото е одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство, като му се укаже, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред граждански съд.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.