Мотиви  към  решение  по  НАХД № 136 по описа  за  2017г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 24.01.2017г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против Н.Ф.Я. *** за престъпление по чл.343В ал.2 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован не се явява в съдебно заседание. Не изпраща и процесуален представител.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на  административно наказание над минималния размер предвиден в закона.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Деецът Н. Ф.Я.  не притежава свидетелство за управление на МПС. Същият е наказван по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство с Наказателно постановление  № 16-0869-000267/22.06.2016г. на началник група сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен, влязло в законна сила на 15.09.2016г. Я. бил наказан по административен ред за управление на МПС без съответното свидетелство за управление на основание чл. 177 ал.1 т.2 от ЗДвП.

Въпреки това в обедните часове на 23.10.2016г. същият отново шофирал , като управлявал по ул. „Софийско шосе“ в гр. Шумен  лек автомобил марка „Рено Мастер“ с рег. № Н 11 27 ВК. В близост до бензиностанция „Мобилгаз“ превозното средство аварирало, като Я. отбил рязко в дясно на пътното платно и внезапно спрял. Тези негови действия били забелязани от полицейските служители П.С.П. и Ц.П.К. , които се приближило до водача, за да проверят дали всичко е наред. По време на извършената проверка свидетелите констатирали, че обвиняемият не е правоспособен водач на МПС, като констатацията била обективирана в АКТ № 2725/23.10.2016г. за установяване на административно нарушение.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че Н.Ф.Я. ***, е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.343В ал.2 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 до 1 200 лв. Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен, не е осъждан за престъпление, като е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, но това е станало за извършено деяние след процесното, така че съгласно константната практика на ВКС – Решение № 27/2003г. на Първо НК и др., следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, видно от материалите по делото и прилежаната справка за нарушител от региона, въпреки, че не е водач на МПС, същият е наказван, като си е позволявал и друг път да управлява МПС. Поради това съдът счита че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му се наложи административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер над минималния предвиден от закона, а именно – 2 000лв.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

                                                                        Районен  съдия: