Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

20/17.1.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на шестнадесети януари 2017 година

В открито заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар : С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1299/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявени искове, с правно основание чл. 60, ал. 1 от ЗН във вр. с чл. 79, ал. 1 и чл. 86, ал. 1 от ЗЗД.  

Искова молба, от “******” АД, ЕИК : ******, със седалище и адрес на управление – гр. ******, срещу Ф.А.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и С.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, без посочено правно основание и обща цена от 1014,77 лева главница и 274,99 лева лихви.

Ищецът сочи, че имал вземане срещу ответниците, като наследници на А. Т. М., ЕГН : ********** за сумата от 1289,76 лева, представляваща – 1014,77 лева главница, за дължима цена на електрическа енергия, консумирана от ответника, за което били издадени фактури в периода 23.04.2010г. – 21.08.2013г., и 274,99 лева лихва за забава, за периода от падежа на задължението по всяка фактура до 24.03.2016г., в едно със законната лихва върху главницата от предявяване на иска до окончателното плащане. Иска осъждане на всеки от ответниците да му заплати сумата от 338,25 лева главница и 91,67 лева лихви съответстващи на наследствена квота от 1/3, в едно със законната лихва върху нея от предявяване на иска до окончателното плащане и разноските в производството.

В срока за отговор на исковата молба ответниците, редовно уведомени,  подава отговор само Ф.Т., чрез особен представител. Счита иска допустим и неоснователен. Позовава се на изтекла давност за вземанията.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, ищецът не изпраща представител, като в писмена молба поддържа заявеното в исковата, а ответния особен представител иска отхвърляне на исковете като неоснователни и поради изтичане предвидената за вземанията давност. Ответницата в писмена молба заявява, че признава исковете срещу нея изцяло и представя документ за плащане на сума надхвърляща исковата.

 

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Не се спори от страните и приетите писмени доказателства сочат, че ответниците са наследници на А. Т. М., ЕГН : **********. Няма данни, че в обитавания до смъртта му имот е употребена ел. енергия, в размер посочен в исковата молба. Според представената извлечение от сметка и счетоводните документи описани в нея – л. 6-14, само петте фактури може да се приеме, че отразяват цена на употребена ел. енергия, а дебитно известие от 13.06.2013г., отразява цена, не на употребена такава, а корекция на сметка, по действащите тогава Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия на “*****” АД и Общи условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителните мрежи на “*****” АД. Независимо от изменението на Закон за енергетиката – чл. 98, ал. 2, т. 6/ДВ бр. 54/2012г. – в сила от 17.07.2012г./, общите условия на ищеца – чл. 24, ал. 2, не съдържат ред за уведомяване на клиента за извършена корекция на сметка – действали са представените/л.25-27/, одобрени с Р № ОУ-061/07.11.2007г.. Независимо от указанията в тази насока, не са посочени и представени доказателства за приемане на наследството от страните. С вносна бележка от 08.07.2016г., ответницата С. С. е заплатила на ищеца сумата от 438,20 лева.

Така приетото за установено доведе до следните изводи :

Починалият е бил потребител на електрическа енергия и се е намирал във валидно облигационно отношение с ищеца, регламентирано от § 1, т. 42 от ДР на Закона за енергетиката, и отношенията са уреждани от Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия на “******” АД и Общи условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителните мрежи на “*****” АД, в съответствие с чл. 98а от същият закон. Претендираната от наследниците сума за употребена ел. енергия, не може да е задължение обременяващо наследството му, защото е употребявана 6 години след откриването му, а наследниците биха могли да отговарят за нея съобразно дяловете си, при изключително разширително тълкуване разпоредбата на чл. 17, т. 4 от общите условия. За това обаче е необходимо и да са приели наследството, но в случая няма данни за това, което е достатъчно за неоснователност на исковете. Сумите по фактурите и дебитното известие, касаещи периоди след смъртта на наследодателя, даже теоретично не е възможно да са част от пасива на наследството му, поради което предявените искове са изцяло неоснователни. В частта им за претендираните главници част от сумата представляваща корекция на сметка, исковете също са неоснователни, поради извършването и по общи условия, неотговарящи на законово изискване, посочено по горе. В подобен смисъл и Р № 173/16.12.2015г. по ТД № 3262/2014г. на ВКС, ТК, II т.о.. Независимо от посоченото и да се възприеме обратното становище, което предполага недопустимо презумиране, че наследството е прието, то вземанията по първите три фактури/с падеж преди 06.06.2013г./, биха били погасени с изтичане на предвидената давност, която няма причина да е пет годишна. Исковете срещу втората ответница следва да се отхвърлят и поради погасяване вземанията с плащане, при приложението на чл. 78, ал. 2 от ГПК.  

При така посоченият изход на спора, разноски между страните не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от “******” АД, ЕИК : ******, със седалище и адрес на управление – гр. ***** срещу Ф.А.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и С.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, искове с правно основание чл. 60, ал. 1 от ЗН – за осъждане на всеки от ответниците да му заплати сумата от 338,25 лева главница и 91,67 лева лихви – задължения за консумирана ел. енергия, обременяващи наследството на А. Т. М., ЕГН : **********, като неоснователни.

 

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, от връчването му, пред Окръжен съд – Шумен.  

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: