Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

80/9.2.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на шести февруари 2017 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1368/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за делба с правно основание чл. 69, ал. 1 от ЗН и иск за установяване недействителност на сделка с идеални части от наследствен имот, с правно основание чл. 76 от ЗН.  

Искова молба от пълномощник на А.Н.А., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Г.Й.Г., ЕГН : **********, с адрес ***; Н.Б.Х., ЕГН : **********, с адрес ***; Е.Ш.Х., ЕГН : ЕГН : **********, с адрес ***; Р.Н.Х., ЕГН : **********, с адрес ***; Н.Н.А., ЕГН : **********, с адрес *** и Н.А.Е., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание делба на съсобствени имоти и чл. 76 от ЗН.

Ищецът сочи, че с ответниците/без Г.Й.Г./, били съсобственици на следните недвижими имоти – земеделска земя:

1. НИВА – полска култура – 25.715 /двадесет и пет декара седемстотин и петнадесет кв. м./ - ТРЕТА категория в местността „***“ в землището на с. Р., представляващ парцел 26 /двадесет и шести/ в масив 14 /четиринадесети/ , имот 14026 /четиринадесет хиляди двадесет и шести/ по плана за земеразделяне на с. Р. при граници и съседи: парцел 028 наследници на Х.Х.К.; парцел №027; парцел 006; парцел №025; парцел 015 и полски път;

2. НИВА – полска култура,  18.140 /осемнадесет декара сто четиридесет кв. м./, от които 14.189 дка /четиринадесет декара и сто осемдесет и девет кв. м./ - индустриална култура и 3.951 дка /три декара деветстотин петдесет и един кв. м. / - полска култура, ТРЕТА категория в местността „И.“, съставляващ имот 016024 /шестнадесет хиляди двадесет и четири/, по плана, при граници: имоти №016023 – полска култура  на Д.Б.Б.; №000923 – пасище, мера на Община Х.; №000914 – път ІІІ кл. на Областно пътно управление; в землището на с. Т., представляващ парцел 023; парцел №923 – пасище; парцел 914 – път ІV кл.;

3. НИВА – полска култура – 17.139 /седемнадесет декара сто тридесет и девет кв. м./ - ЧЕТВЪРТА категория в местността „Ч.Й.“ в землището на с. Р., представляващ парцел 6 /шест/ в масив 27 /двадесет и седем/ имот 27006 /двадесет и седем хиляди и шест/ по плана за земеразделяне на с. Р. при граници и съседи: парцел 007 – полска култура; парцел №018 – полска култура; парцел №019 – полска култура ; парцел №005 – полска култура и №106 – полски път.

Тъй като първият ответник дарил на втория собствените си ¼ ид.ч. от  имот 016024, ищецът желае след като се признае недействителността на сделката да се извърши делба между наследниците само на този съсобствен имот, при квоти по ¼ за ищеца и Е.Ш.Х. и по 1/8 ид ч. за Р.Х.; Н.А.; А.А. и Н.Е..

В срока за отговор на исковата молба, ответниците, редовно уведомени, подават отговори Г.Г.; Н.Х. и Е.Х., вторите двама, чрез особени представители. Останалите ответници не подават отговори.

Подалите отговор ответници считат иска с правно основание чл. 76 от ЗН, недопустим, не вземат становище по основателността му, а по същество на делбения, са съгласни с посочените от ищеца квоти. Първият ответник твърди недопустимост на делбения иск поради наличие на друг такъв за същия имот.

В открито съдебно заседание, страните, чрез  представители – ищецът поддържат заявеното в исковата молба, ответниците Г.Г.; Н.Х. и Е.Х., заявяват, че искът с правно основание чл. 76 ЗН е основателен, а ответниците Р.Х.; Н.А. и Н.А.Е., не се явяват и не изпращат представители. Явилите се страни заявяват желание за делба само на НИВА – полска култура,  18.140 /осемнадесет декара сто четиридесет кв. м./, от които 14.189 дка /четиринадесет декара и сто осемдесет и девет кв. м./ - индустриална култура и 3.951 дка /три декара деветстотин петдесет и един кв. м. / - полска култура, ТРЕТА категория в местността „И.“, в землището на с. Т., съставляващ имот 016024 /шестнадесет хиляди двадесет и четири/, по плана, при граници: имоти 016023 – полска култура  на Д.Б.Б.; № 000923 – пасище, мера на Община Х.; № 000914 – път ІІІ кл. на Областно пътно управление; в землището на с. Т., представляващ парцел 023; парцел 923 – пасище; парцел 914 – път ІV кл..

С протоколно определение производството по делото, в частта му по делбения иск, е спряно до приключване на ГД № 1325/2016г., по описа на ШРС, с предмет иск по чл. 76 ЗН.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

 

Според представено копие на НА № 52 по НД № 3349/94г. на ШРС страните в производството са съсобственици на описаните имоти, включително и делбения, по силата на наследствено правоприемство от А.Х.М./Х. Х.М./. Н.Б.Х./внук на общия наследодател/ дарил на Г.Й.Г. собствените си ¼ ид.ч. от делбения имот.

 

Така приетото за установено доведе до следните изводи :

 

Съгласно разпоредбата на чл. 76 от ЗН, актовете на разпореждане на сънаследник с отделни наследствени предмети са недействителни, ако тия предмети не се падат в негов дял при делбата. Нормата е приложима само за разпореждания с вещи и такива права, придобити по наследство. Сделката е валидна в отношенията между страните по нея, както между тях и трети лица, но по силата на закона няма действие за сънаследниците на прехвърлителя. Недействителността по чл. 76 от ЗН не настъпва по право и не се прилага служебно от съда, а трябва да бъде предявена чрез иск или възражение от някой от сънаследниците, в чийто интерес е установена. Изключение от недействителността по чл. 76 от ЗН са следните две хипотези: ако наследството съставлява и се изчерпва само с една вещ /предмет, имот/, то актът на разпореждане с идеална част, съответстваща на наследствения дял, съставлява акт на разпореждане с наследството чл. 212 от ЗЗД, или ако всички сънаследници са се разпоредили с наследствените си части от вещта, или разпореждането е извършено по между им. В случая, ищецът и дарителят са сънаследници и при липса на споменатите изключения сделката между двамата ответници /дарител и надарен/, следва да се обяви за относително недеиствителна.

 При така посочения изход на спора ответниците следва да заплатят на ищеца сумата от 1125,68 лева разноски в производството, част от внесеното възнаграждение за особени представители – 656 лева, определено съобразно чл. 7, ал. 2, т. 2 от Наредба № 1 от 09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, в редакцията към датата на определянето им от съда и внасяне от ищеца, за разглеждания иск; половината от адвокатското възнаграждение платено от ищеца – 400 лева, поради липса на отбелязване за кой от предявените два иска по делото е платено; 55 лева държавна и преводни такси и 14,68 лева такси пред АВп.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОБЯВЯВА за относително недействителен договор за дарение на ¼ ид.ч. от НИВА – полска култура,  18.140 /осемнадесет декара сто четиридесет кв. м./, от които 14.189 дка /четиринадесет декара и сто осемдесет и девет кв. м./ - индустриална култура и 3.951 дка /три декара деветстотин петдесет и един кв. м. / - полска култура, ТРЕТА категория в местността „И.“, в землището на с. Т., съставляващ имот 016024 /шестнадесет хиляди двадесет и четири/, по плана, при граници: имоти 016023 – полска култура  на Д.Б.Б.; № 000923 – пасище, мера на Община Х.; № 000914 – път ІІІ кл. на Областно пътно управление; в землището на с. Т., представляващ парцел 023; парцел 923 – пасище; парцел 914 – път ІV кл., между Н.Б.Х., ЕГН : **********, с адрес *** и Г.Й.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, обективиран в НА № 72, НД № 798/2015г. на Нотариус № 024, с район на действие този на ШРС, на основание чл. 76 от ЗН, при условие, че посоченият имот не се падне в дял на сънаследника Н.Б.Х., ЕГН : **********.

 

ОСЪЖДА Н.Б.Х., ЕГН : **********, с адрес *** и Г.Й.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, разделно – всеки по 562,84 лева, да заплатят на А.Н.А., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 1125,68 лева разноски в производството, по иска с правно основание чл. 76 от ЗН.

 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от връчването му на страните.  

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: