Р Е Ш Е Н И Е

 

10/12.1.2017г.                        Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На десети януари през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                          Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1636 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между страните А.Х.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: ***; настоящ адрес:***, срещу Б.А.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило между страните.

 С отговора е предявен насрещен иск от ответника Б.А.Х. също за прекратяване на прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило между страните. В открито съдебно заседание страните заявават, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно родителските права , ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото .

С определение от 10.01.2017г., производството по делото е трансформирано от исково в охранително за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № 16/03.02.2008 г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. По време на брака си страните имат родено едно дете –А. Б.А., ЕГН ********** Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, защитени са в цялост интересите на малолетното  дете,  поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи -да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявено в съдебно заседание, разноските по делото за окончателната държавна такса да бъдат поети поравно, т.е. всеки един от молителите следва да заплати държавна такса в размер на 20 лв.

 На основание чл. 7 , т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК молителят А.Х.Х., ЕГН ********** следва да заплати държавна такса -2% върху тригодишните платежи по споразумението за издръжката, в размер на 86,40 лв.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 03.02.2008 г., с акт № акт 16/03.02.2008 г.,на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , област Шумен между А.Х.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: ***; настоящ адрес:*** и Б.А.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: *** по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

            1. Упражняването на родителските права по отношение на детето А. Б.А., ЕГН **********, се предоставя на бащата Б.А.Х., ЕГН **********, постоянен адрес: ***Местоживеенето на роденото от брака дете А. Б.А., ЕГН ********** се определя  при бащата Б.А.Х., ЕГН ********** , на адрес ***.

         3. Определя се режим на лични отношения на майката А.Х.Х., ЕГН ********** с детето А. Б.А., ЕГН, **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, от 10,00 часа в съботния ден  до 17 ,00 часа на неделният ден , както един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

         4. Майката А.Х.Х., ЕГН **********, се задължава да заплаща на детето А. Б.А., ЕГН, **********, чрез неговият баща и законен представител Б.А.Х., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 120,00 лева, считано от 01.01.2017г. с падеж 10-то число на календарния месец, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

         5. Семейното жилище, находящо се в гр. Ш*- собственост на молителя и неговата майка, се предоставя за ползване на бащата Б.А.Х., ЕГН ********** и малолетното дете А. Б.А., ЕГН, **********.

  6. След прекратяване на брака, А.Х.Х., ЕГН **********, си възстановява предбрачното фамилно име ХЮСЕИН.

    7.Молителите не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака .

    8Разноските по делото относно окончателната държавна такса се поделят по равно от молителите.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.

ОСЪЖДА Б.А.Х., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 20 лв.

 ОСЪЖДА А.Х.Х., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 20 лева и държавна такса на основание чл.7, т.2 от ТД за държавните такси по ГПК- 2% върху тригодишните платежи на определената издръжка, в размер на 86,40лв.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                        Районен съдия: