Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

333/31.5.2017г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесети април   ,      през две хиляди и седемнадесета   година,  в състав:  

                                                                                        СЪДИЯ:   Зара Иванова  

при секретаря  А.Пушевска    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №1857  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.26 , ал.1 , пр. първо от ЗЗД.                  

            Депозирана е искова молба от ЗАД „ДаллБогг : Живот и Здраве“      ЕИК:*** , седалище и адрес на управление : гр.София , бул. „***1 , представлявано от Т.В. и Ж.Х. срещу Т.С.К. , ЕГН:********** , адрес *** , в която посочва , че Застрахователен договор , обективиран в Застрахователна полица № ***, издадена на дата 15,12.2014г., е нищожен. Твърди, че на 24.10.2012г. ответникът придобил л. а. марка ФОЛКСВАГЕН, модел ШАРАН, рег. номер ***, рама номер***. В последствие автомобилът бил придобит от И. Р. - румънски гражданин. На 15.12.2014г. ответникът сключил застрахователен договор „Гражданска отговорност на автомобилистите“, като в нея, като застрахован собственик фигурирало името на ответницата, а като обичаен водач – В. Р. - румънски гражданин. Ищецът заявява, че към настоящия момент в официалните регистри на КАТ като собственик на автомобила фигурира ответникът, като незнайно, как превозното средство се е озовало във владението на Б. Р. - гражданин на Румъния, с постоянен адрес ***, Румъния. Твърди, че нямало данни след закупуването на въпросното МПС през октомври месец 2012г., които да индикират по какъвто и да е начин, че българският гражданин е действителният собственик на автомобила, нито че той е упражнявал, каквато и да било фактическа власт върху него. Напротив, застрахованият се е дезинтересиран напълно от притежаваното от него МПС. След извършена справка се установило, че ответницата сключва застрахователни договори „Гражданска отговорност на автомобилистите“' почти изцяло „по занятие“ и то с явната цел извличане за себе си или трети лица на облаги от съответните автомобили, чрез изнасянето им в Румъния, посредством серия от привидни и прикрити сделки, препятстващи установяването на действителните собственици.  Ищецът заявява, че в случая собствеността и владението върху автомобила - обект на застрахователния договор, безконтролно и многократно са прехвърляни с цел създаване на заблуда пред българските органи и пред застрахователя за реалния собственик, респ. държател, а оттам и за евентуалната преценка на риска от щети. Ищецът моли да  бъде прогласена нищожността на застрахователен договор, обективиран в Застрахователна полица № ***, издадена на дата 15.12.2014г. от „ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве" АД с посочен застрахован Т.С.К., ЕГН *********, алтернативно, същият да бъде обявен за унищожаем поради извършване на измамливи действия с цел извличане на облаги и причиняване на вреди,  считано от датата на сключване на застрахователния договор - 15.12.2014г.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът депозира отговор в който заявява,  че признава претенцията  и заявеното от него да се счита признание на иска по смисъла на чл.237 от ГПК. Моли разноски да не му бъдат присъждани, с оглед поведението  му.

            Съдът като съобрази обстоятелството , че ответникът признава предявеният иск , както и че не са налице отрицателните материално-правни и процесуално-правни предпоставки по чл.237 ал.3 от ГПК , намира , че искът следва да бъде уважен  съобразно признанието на иска  , без да се мотивира по същество , или в настоящият случай изцяло.

Въпреки изхода от правния спор и разпоредбата на чл.78 ал.1 от ГПК , не е налице необходимост от присъждане на извършените от ищеца деловодни разноски , т.к. същият е оттеглил това искане.

Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :  

ОБЯВЯВА ЗА НИЩОЖЕН , на основание чл.26 ал.2 от ЗЗД  , Договор за застраховка  ,  обективиран в Застрахователна полица № ***/ 15.12.2014г.,  сключен между ЗАД „ДаллБогг : Живот и Здраве“          ЕИК:*** , седалище и адрес на управление : гр.София , бул. „*** , представлявано от Т.В. и Ж.Х.  , като застраховател и Т.С.К. , ЕГН:********** , адрес *** , като застрахован , поради липса на съгласие.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

                                                                                                                      СЪДИЯ :