Р Е Ш Е Н И Е

 

28/18.1.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, IX-ти състав, в публично заседание проведено на десети януари, две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1940/2016 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по предявен от В.О.Н. ***, против Н.Ф.Н. ***, конститутивен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на сключен между страните граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване, без произнасяне на вината, както и иск, с правно основание чл. 53 СК, за възстановяване на фамилното име на ищцата преди сключване на брака.

Ищцата основава исковите си претенции на следните фактически твърдения: Страните били съпрузи, по силата на сключения между тях на 19.08.2015 г. граждански брак, който бил първи и за двамата, като от него нямали родени деца. Настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака ищцата обуславя на твърдения от живота на съпрузите сочещи на разпад на брачната връзка, която не е могла да се съхрани с нужното доверие, взаимно уважение и разбирателство между партньорите, като не уточнява причини за това. Моли за постановяване на решение, с което брака между страните бъде прекратен, без произнасяне по въпроса за вината, на основание чл. 49, ал. 1 СК. Желае да възстанови предбрачното си фамилно име «Х.». Не претендира разноски.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответникът, чрез назначения му особен представител адв. Д. от ШАК, депозира отговор на исковата молба. Не оспорва изложените в исковата молба твърдения. Желае брака да бъде прекратен без произнасяне по вината. Не възразява ищцата да възстанови предбрачното си фамилно име.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, ищцата, чрез процесуален представител адв. А. от ШАК, поддържа предявения иск и моли за положително произнасяне.

Ответникът, чрез процесуален представител адв. Д. от ШАК, поддържа отговора.

Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа страна следното:

Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на 19.08.2015 г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № *** от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Смядово. От брака нямат родени деца. По делото са ангажирани гласни доказателства посредством разпит на свидетеля Ф. А. Х. /братовчедка на ищцата/. В изложението си свидетелката излага обстоятелства, че страните са се разделили около година след сключване на брака, от когато не поддържали контакти и дори не са разговаряли.

Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, решаващият състав приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. Помежду им е изчезнало взаимното доверие и уважение, лишили са се от чувство за дом, общност и единство, както и желание за полагане на общи грижи, уважение и подкрепа между членовете на семейството. От събраните по делото гласни доказателства, се установява, че между съпрузите е настъпила фактическа раздяла от преди три години. Конкретните причини и персонална вина за това обаче, както и за влошените отношения по между им, не се установяват по безпротиворечив и категоричен начин. Партньорите не са не са положили достатъчно усилия да преодолеят конфликтите и да възстановят хармоничните отношения помежду си. Поведението и на двамата съпрузи се е отразило върху нормалното протичане на брака и е довело до невъзможност за продължаване на съвместния съпружески живот. Съпрузите не са в състояние да изпълняват вменените им съгласно чл. 17 СК задължения за осигуряване благополучието на семейството, като брачният им съюз е лишен от съдържание и не отговаря на закона. Налице е дълбоко и непоправимо разстройство, поради което бракът следва да се прекрати с развод.

Предвид направеното искане за промяна фамилното име на съпругата след прекратяването на брака, то следва да се постанови решение, с което се допусне възстановяване на предбрачното фамилно име на съпругата.

На основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лв., която частично е заплатена от ищцата до размера от 25 лева, като останалата част следва да бъде заплатена от ответника.

Предвид изхода на спора и липсата на искане от ищеца за присъждане на реализираните от него разноски по делото, обуславя същите да се възложат в тежест на всяка от страните така, както са ги извършили.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, между В.О.Н., с ЕГН: ********** и адрес: *** и Н.Ф.Н., с ЕГН: ********** и адрес: ***, сключен на 19.08.2015 г. пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Смядово, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № **, на основание чл. 49, ал. 1 СК.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име „Х.“, на основание чл. 53 СК.

Осъжда Н.Ф.Н., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 25.00 лева (двадесет и пет лева) представляваща окончателна държавна такса по иска за развод, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на осн. чл. 78, ал. 6 ГПК.

Решенето подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: