Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

427/5.7.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на трети юли 2017 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. Пушевска  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1091/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Искове за увеличение на присъдена издръжка, с правно основание чл. 150 от СК.  

Искова молба от Н.Д. Д., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу К.Д.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 59 СК. Излага, че с поредица решения на ШРС, бил прекратен бракът и с ответника, като родителските права над родените им деца – Д. К. Д., ЕГН : ********** и К. К. Д., ЕГН : **********, били предоставени на майката, а на него бил определен режим на лични контакти. Считайки, че е настъпила съществена промяна в обстоятелствата, иска изменение на режима на упражняване на родителските права и лични контакти, постановени с Решение № 1707/27.10.2015г. по ГД № 1441/2015г., а именно : увеличаване присъдената издръжка от 130 на 150 лева за Д. и от 105 лева на 130 лева, за К. и редуциране на личните контакти между бащата и децата от определените, до „всяка първа събота и неделя от месеца от 10,00ч. до 18,00ч., без преспиване и 15 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск“.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, не подава отговор.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани, чрез представител и лично, ищцата оттегля искането за изменение постановения режим на лични контакти на ответника с непълнолетните деца и поддържа иска за увеличение на присъдената издръжка, а ответникът в писмена молба заявява съгласие да заплаща искания размер на издръжка.

С протоколно определение производството е прекратено в оттеглената му част.

Така предявените искове са допустими, разгледани по същество, са основателни, по следните съображения :

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Приложените писмени и гласни доказателства сочат, че страните в производството са родители на малолетните деца Д. и К. които живеят с ищцата, в жилище под наем. Д. е ученик във втори клас, а К. посещава ЦДГ „Смехурани“. Майката получава доход от трудово правоотношение в размер на 545 и добавки за децата по ЗСПД. Доходът на бащата е в размер на 480 лева от трудово правоотношение, но липсват конкретни данни за размера на доходите му от други източници.

По ГД № 1441/2015г. на ШРС е присъдена издръжка от 105 лева за детето Д. и по 100 лева за детето К..

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че са налице законовите изисквания на чл. 150, във вр. с чл. 143, ал. 2, във вр. с чл. 142 от СК, за даване на издръжка от родител на не навършило пълнолетие дете. Имайки предвид нуждите на децата и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 250 и 230 лева, от които по голяма част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника – 150 и 130 лева, а останалата част, да се поеме от майката, предвид полаганите от нея непосредствени грижи, по отглеждане и възпитание на непълнолетните деца, като определения размер на издръжка от 105 и 100 лева, по ГД № 1441/2015г., по описа на ШРС се увеличи с 45 и 30 лева, до посочените размери от 150 и 130 лева, за всяко дете. Така определеният размер на издръжката се дължи, от 19.04.2017г. – дата на постъпване на исковата молба в ШРС, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК решението, в частта му относно издръжката, подлежи на предварително изпълнение.

 

На основание чл. 78, ал. 6 ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху увеличеният размер на издръжката, в размер на 108 лева.

 

Разноски между страните не са претендирани и не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ размера на присъдената, по ГД № 1441/2015г., по описа на Районен Съд – Шумен, месечна издръжка, дължима от К.Д.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, на непълнолетните му деца – Д. К. Д., ЕГН : ********** и К. К. Д., ЕГН : **********, като я УВЕЛИЧАВА от 105 и 100 лева, на 150 лева, за Д. и на 130 лева за К., считано от 19.04.2017г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОСЪЖДА К.Д.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС държавна такса, върху увеличения размер на издръжката, в размер на 108 лева.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на обжалване, в двуседмичен срок, от връчването, пред окръжен съд – Шумен.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: