Р Е Ш Е Н И Е

 

449/13.7.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На единадесети юли                                              две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1146 по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание депозирана искова молба от Е.А.М. с ЕГН ********** *** против Р.И.М. с ЕГН ********** *** с правно основание чл.49 от Семейния кодекс. В молбата ищеца  излага, че бракът е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да постанови решение, с което да го прекрати. Моли упражняването на родителските права върху децата да бъде предоставено на съпругата, като му бъде определен режим на лични контакти и да бъде осъден да заплаща издръжка от 160 лв. за М. и 140 лв. за Д.. В срока на писмен отговор е образувано гр.д. № 1192/2017г. на ШРС по депозирани от страна на Р.М. искове с правно основание по чл.49 от СК и по чл.149 от СК. С Определение № 1515/28.06.2017г.,съдът е приел за съвместно разглеждане исковете, като образуваното гражданско дело е присъединено към по-рано образуваното гр.д. № 1146/2017г. по описа на ШРС.

            Ищеца се явява в съдебно заседание лично, заедно с адв. Б. от ШАК. В съдебно заседание се отправя предложение към другата страна за преминаване в производство по развод по взаимно съгласие, като  формулираното от страните споразумение в съдебното заседание бъде одобрено от съда.

Ответницата по първоначалния иск и ищца по насрещния иск се явява лично, заедно с адв. М.Д.от ШАК, като дават съгласие с предложеното от другата страна споразумение и молят съда да премине от исково производство в такова по чл.50 и сл. от СК, като не се произнася по въпроса за вината за разстройството на брака.

          Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Молителите са законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 17.06.2000г. в с. Я., общ. Шумен, за което бил съставен акт за сключен граждански брак № ***** От брака си имали родени две дъщери – М. Е.А. – родена на ***г. и Д. Е.А.– родена на ***г. В съдебното заседание заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  Така също са уредили всички спорни имуществени въпроси и тези, по отношение на родителските права, местоживеенето и издръжката на  децата си.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:  От материалите по делото се установява по безспорен начин, че двамата молители са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, семейното жилище и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди направено  от тях споразумение по чл.51 от СК в съдебното заседание.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да е в размер на 50 лв. От материалите по делото се установява, че при завеждането му  е заплатена  държавна такса в пълен размер. Молителя следва да заплати държавна такса върху присъдените размери на издръжките на децата, които са следните – за издръжките за минало време за двете страни общо 55.20 лв., а за издръжките за бъдеще време 266.40 лв.  или общо 321.60 лв., както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Е.А. М.  с ЕГН ********** и Р.И.М. с ЕГН **********,   сключен с Акт за граждански брак № *****г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Кметство – с. Я.  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху родените от брака деца – М. Е.А.с ЕГН ********** и Д. Е.А. с ЕГН **********  се предоставят на майката Р.И.М. с ЕГН **********,  като местоживеенето на децата е при майката  на адрес в гр.*****;

ІІ. Бащата Е.А. М. с ЕГН **********  има право на лични контакти с децата М. и Д. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя с преспиване; половината от Новогодишните празници и половината през религиозния празник Байрам; един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск;

III. Бащата Е.А.М. с ЕГН **********   се задължава да заплати на дъщерите си М. Е.А. с ЕГН ********** и Д. Е.А. с ЕГН **********  месечни издръжки за минало време за периода от 24.04.2016г. до 24.04.2017г. в размер на по 115 лв. (сто и петнадесет лева) месечно,  за всяко от децата, платими чрез тяхната майка и законен представител Р.И.М. с ЕГН **********, ведно със законната лихва върху главницата при просрочие;

ІV. Бащата Е.А. М. с ЕГН ********** ще заплаща на детето М. Е.А. с ЕГН **********  месечна издръжка в размер на 200 лв. (двеста лева), а на детето Д. Е.А. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 170 лв.(сто и седемдесет лева), платими до 5 – то  число на текущия месец,  чрез тяхната майка и законен представител Р.И.М. с ЕГН **********, считано от 25.04.2017г. до  настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка по отношение на детето, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;  

V. Семейното жилище, находящо се в гр.*****след развода ще се ползва от молителката и децата, като молителя го е напуснал и същия няма претенции за ползването му;

VI. След прекратяване на брака съпругата възстановява предбрачното си фамилно име - СКЕНДЕР.

VI. Молителите декларират, че нямат претенции за издръжка помежду си; 

VII. Разноските в производството се поемат от страните, така както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 50 лв.(петдесет лева), като констатира, че е внесена изцяло по делото.

ОСЪЖДА Е.А. М. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от   сумата от 321.60 лв. (триста двадесет и един лева и шестдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдените размери на издръжките,  както и сумата от 5 лв. (пет лева) такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: