Р Е Ш Е Н И Е

 

461/14.7.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и девети юни през две хиляди и седемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1238 по описа за 2017г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№1238/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл.49 от СК С.М.М., ЕГН**********,*** срещу М.С.М., ЕГН **********, с адрес: ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака по вина на ответницата, който се иска да бъде прекратен. Ответникът не е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК.

 В течение на производството по делото страните са постигнали споразумение за прекратяване на брака им по реда на чл.50, и представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК, като съдът допусна изменението на иска. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 21.12.1985г. на Община Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от ищеца.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак Акт *** от 21.12.1985г. на Община Шумен между С.М.М., ЕГН: **********,*** и М.С.М., ЕГН: **********, с адрес: ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото между С.М.М., ЕГН: ********** и М.С.М., ЕГН: ********** споразумение в следният смисъл :

 1. По време на брака си молителите имат родени две деца, които са пълнолетни към момента на депозиране на споразумението в съда.

2. След прекратяване на брака съпрузите заявяват, че не си дължат издръжка един на друг.

3.  След прекратяване на брака М.С.М. заявява, че желае да възстанови предбрачното си фамиолно име – Б. и за в бъдеще ще се именува М.С. Б.

4. Семейното жилище, няходящо се в гр. Шумен, ул. *** е собственост на молителите и към настоящия момент е напуснато и от двамата.

5. Разноските остават за страните така, както са ги направили.  

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично от молителите.

ОСЪЖДА М.С.М., ЕГН: ********** да заплати държавна такса в размер на 15 лв./петнадесет лева/ по сметка на РС-гр.Шумен и в полза на бюджета на съдебната власт.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: