Р Е Ш Е Н И Е

 

552/22.8.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, IХ - ти състав, в публично съдебно заседание проведено на петнадесети август, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1306/2017г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от Р.Я.Р., в качеството на баща и законен представител на детето А. Р. Я., чрез пълномощника адв. М. от ШАК, против К.В.И., с правно основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 123, ал. 2, вр. чл. 59, ал. 3, вр. чл. 143, ал. 2 СК, за постановяване на решение, с което да бъде разрешен съществуващ между страните спор, в качеството им на родители на малолетно дете по въпросите относно: упражняването на родителските права, местоживеенето на детето; личните отношения на ответницата с детето и плащане на месечна издръжка от ответницата на детето за бъдеще време.

Ищцата основава исковата си претенция на следните фактически твърдения: В края на месец март 2015 г. страните заживели заедно, като от съвместното им съжителстване имали едно дете А. Р. Я., родено на *** г.. През месец юни 2015 г. ответницата се върнала в дома на родителите на мъжа от предходно съжителство, тъй като имали дете, което било болно и тя трябвало да се грижи за него, при което изразила желание ищецът да се грижи за малолетния А.. Излага твърдения, че за него съществуват трудности при отглеждането на детето, ако не разполага с положително решение, с което упражняването на родителските права да бъдат предоставени на бащата, като бъде определено местоживеенето на детето при него. Иска да бъде определен режим на лични отношения между майката с детето, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 10 ч. до 14 ч., а след навършване на 5 г. възраст - всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване от 09 ч. първия ден до 17 ч. в неделя. Да бъде осъдена ответницата да заплаща месечна издръжка за детето А. Р. Я., чрез бащата в размер на 115.00 лева, до пето число на месеца, за който се отнася, считано от датата на подаване на исковата молба, ведно със законната лихва до окончателно изплащане на сумата. Претендира разноски.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответникът не депозира отговор на исковата молба.

В съдебно заседание страните редовно призовани, се явяват лично, като ищецът се явява с адв. М. от ШАК. Страните изразяват становище, че междувременно са постигнали споразумение относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на детето. Производството е трансформирано от исково, с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, в охранително, с правно основание чл. 127, ал. 1 СК.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

От представеното по делото Удостоверение за раждане на А. Р. Я., издадено въз основа на Акт за раждане № *** г. от Община Шумен, се установява, че двамата молители са родители на детето. От приетият по делото Социален доклад изх. № ПР/Д-Т/183-002/31.07.2017 г., по описа на Д ”СП” – гр. Търговище, се установява, че детето живее в дома на бащата. Жилището е в добро състояние, обзаведено с всички необходими вещи и ел. уреди за едно домакинство, хигиенно – битовите условия са добри. Бащата притежава необходимия родителски капацитет да се грижи за детето. При изслушването в открито съдебно заседание страните са единодушни, че на този етап от развитие на отношенията, споразумението е в интерес на детето.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

Страните в производството са лица, между които няма сключен граждански брак. Същите са родители на детето и към настоящия момент не живеят заедно, поради което молбата е процесуално допустима. Разгледана по същество е основателна. Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката. Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията по повод на детето е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл. 127 ал. 1 СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото от тях споразумение – утвърдено.

Относно разноските:

С оглед изявлението на страните, че не си дължат разноски, съдът не следва да ги присъжда.

Съдът определя, на основание чл. 3, от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, окончателна държавна такса в производството в размер на 50 лв., като констатира, че при завеждане на делото е внесена сумата от 25 лв., поради което в тежест на ищеца следва да бъде присъдена за довнасяне държавна такса в размер на 15 лв.

Предвид характера на производството молителката следва да бъде осъдена да плати държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето. Настоящият състав на ШРС намира, че постигнатото между страните споразумение в частта относно издръжката на детето е съдебна спогодба по смисъла на чл. 78, ал. 9 ГПК, поради което общия размер на дължимата такса възлиза на 82.80 лева, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от горното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът

Р Е Ш И:

Утвърждава постигнатата между Р.Я.Р., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и К.В.И., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, споразумение по чл. 127, ал. 1 СК в следният смисъл:

Упражняването на родителските права над детето А. Р. Я., с ЕГН **********, роден на *** г., се предоставят на бащата Р.Я.Р., с ЕГН **********, като определя местоживеене на детето при него.

Определя режим на лични контакти на детето А. Р. Я., с ЕГН **********, роден на *** г., с майката К.В.И., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 10 ч. до 14 ч., а след навършване на петгодишна възраст на детето: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя с преспиване.

Осъжда К.В.И., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да заплаща на детето А. Р. Я., с ЕГН **********, роден на *** г., чрез неговия баща и законен представител Р.Я.Р., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 115.00 лева(сто и петнадесет лева), считано от датата на завеждане на исковата молба – 09.05.2017 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й, с падеж до 5-то число на текущия месец.

Разноските остават за страните така както са направени.

Осъжда К.В.И., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на децата в общ размер на 82.80 лева (осемдесет и два лева и осемдесет стотинки), определен съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Осъжда Р.Я.Р., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса в производството в размер на 15.00 лева (петнадесет лева), определен съгласно чл. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК,

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: