Р Е Ш Е Н И Е

 

311/23.5.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на осемнадесети май през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1327 по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на В.Й.М.-А., ЕГН **********, с адрес: *** и А.Г.А., ЕГН **********, с адрес: ***. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родено едно дете, което е малолетно. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 14.10.2012г. на Община Шумен, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на роденото от брака дете. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена изцяло при завеждането на иска от съпругът. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от него.Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт *** от 14.10.2012г. на Община Шумен, област Шумен между В.Й.М.- А., ЕГН **********, с адрес: *** и А.Г.А., ЕГН **********, с адрес: *** по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между В.Й.М.-А., ЕГН ********** и А.Г.А., ЕГН ********** в следният смисъл :

I. 1.1. Упражняването на родителските права върху роденото от брака дете: Й. А.Г., ЕГН-********** се предоставят на майката В.Й.М.-А., ЕГН **********, с местоживеене ***, като за бащата А.Г.А., ЕГН **********, се определя следния режим на лични контакти с детето Й. А.Г., ЕГН-**********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца – сутрин от 9,00 часа на съботния ден с преспиване – в дома на бащата в гр. Шумен, ул. *** – до 17,00 часа на следващия ден – неделя, като бащата взема и връща детето от и до дома на майката, както и по 30 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и по два дни през Коледните и Новогодишните и Великденските празници.

1.2. Бащата А.Г.А., ЕГН ********** се съгласява и задължава да заплаща на детето Й. А.Г., ЕГН-********** чрез неговата майка и законен представител В.Й.М.-А., ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 120,00 лв. /сто и двадесет лева/, платима с падеж до всяко десето число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от влизане на съдебното решение в законна сила, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на законните причини, изменяващи или прекратяващи правото на издръжка.

II. Относно издръжката между съпрузите:

1. Двамата молители заявяват, че не са се договорили за дължима помежду им издръжка и нямат претенции за издръжка един към друг след прекратяването на брака.

III. Относно имуществените отношения:

1. С настоящото споразумение двамата молители заявяват, че не притежават недвижими имоти/земеделски земи, празни дворни места, парцели и др./, които са предмет на семейна имуществена общност – СИО и за в бъдеще заявяват, че няма да имат претенции един спрямо друг относно неуредени имуществени отношения.

2. Двамата молители заявяват, че не притежават парични влогове или компенсаторни инструменти, облигации или други ценни книжа, които да са придобити по време на брака и да са предмет на семейна имуществена общност и за в бъдеще след прекратяването на брака се споразумяват да нямат материални претенции помежду ни.

3. Страните нямат взаимни претенции за получаване в дял от личното имущество на другия, съобразно разпоредбите на чл.28 от СК.

4. Относно движимите вещи– обзавеждане, ел. техника за общо употребление в домакинството, които са придобили по време на брака са поделени извънсъдебно и страните заявяват, че за в бъдеще, след прекратяването на брака, няма да имат претенции помежду си.

IV. Относно ползването на семейното жилище: Двамата молители заявяват, че по време на брака не са придобили и не притежават семейно жилище, което да е предмет на СИО, а семейното жилище, в което са живели до фактическата раздяла, находящо се в гр. Шумен, обл. Шумен, ул. *** е собственост на родителите на молителката, което жилище молителят го е напуснал доброволно и за в бъдеще същия заявява, че няма претенции за ползването му и се споразумяват да се предостави за ползуване само на молителката В.Й.М.-А..

V. Относно фамилното име на съпругата след развода: След развода молителката възстановява предбрачното фамилно име – М..

VI. Относно разноските по делото: Направените по делото деловодни разноски и такси, вкл. и договорения адвокатски хонорар, остават в тежест на всяка от страните, така както са направени.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40.00лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена изцяло.

ОСЪЖДА А.Г.А., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 86,40лв./осемдесет и шест лева и четиридесет стотинки/.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: