Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

422/4.7.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на трети юли 2017 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. Пушевска

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1370/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен отрицателен установителен иск за собственост, с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК.  

Искова молба от М.К.Т., ЕГН : **********; В.К.С., ЕГН : ********** и Т.К.К., ЕГН : **********,***  срещу О.Р.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и В.В.И., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 124 ГПК. 

Ищците сочат, че били собственици, по наследство на следния недвижим имот – ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – НИВА с номер *** в землището на с. Габрица, общ. Венец, обл. Шумен, намиращ се в местността „МАНТАРЛЪК“ с площ от 24.000 /двадесет и четири/ дка, четвърта категория, при граници и съседи – поземлени имоти с № *** – нива, *** – полски път, **** – полски път и *** – нива. Трето лице дарило 1/2 ид.ч. от имота на ответниците. Искат да се признае за установено по отношение двамата ответници, че не са собственици на ½ ид.ч. от имота, като им се заплатят разноските в производството. 

В срока за отговор на исковата молба, ответниците, редовно уведомени, подават отговори. Признават исковете и желаят да не бъдат осъждани да заплащат разноски в производството.

 

В открито заседание, страните редовно призовани, чрез представители, ответниците поддържат заявеното признание, а ищецът прави искане за произнасяне с решение при признание на иска.

 

Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е  основателна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

 

Съгласно разпоредбата на чл. 237, ал. 2 от ГПК, съдът, основавайки решението си на признание на иска, следва да уважи предявения, предвид наличието на предпоставките за постановяване на такъв вид решение, като се признае за установено, че ответниците, не са собственици на ½ ид.ч. от ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – НИВА с номер *** в землището на с. Габрица, общ. Венец, обл. Шумен, намиращ се в местността „МАНТАРЛЪК“ с площ от 24.000 /двадесет и четири/ дка, четвърта категория, при граници и съседи – поземлени имоти с № *** – нива, *** – полски път, *** – полски път и *** – нива.

 

В тежест на ответниците следва да се възложат и разноските в настоящото производство, в размер на 1029 лева, поради неоснователност на ответното възражение по чл. 78, ал. 2 и 5 от ГПК. Действително ответниците са признали исковете, но не е налице първата предпоставка – поведение недаващо повод за завеждане на делото и заплатения адвокатски хонорар от всеки ищец, не надхвърля предвидения, в Наредба № 1/2004г., минимум.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че О.Р.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и В.В.И., ЕГН : **********, с адрес ***, не са собственици на ½ ид.ч. от ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – НИВА с номер *** в землището на с. Габрица, общ. Венец, обл. Шумен, намиращ се в местността „МАНТАРЛЪК“ с площ от 24.000 /двадесет и четири/ дка, четвърта категория, при граници и съседи – поземлени имоти с № *** – нива, *** – полски път, *** – полски път и *** – нива.

 

ОСЪЖДА О.Р.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и В.В.И., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплатят на М.К.Т., ЕГН : **********; В.К.С., ЕГН : ********** и Т.К.К., ЕГН : **********,***, сумата от 1029 лева, представляваща разноски в производството.

 

Решението подлежи на обжалване, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: