Р Е Ш Е Н И Е

 

374/19.6.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание, на тринадесети юни, две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1371/2017 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, подадена от М.С.И. и И.К.И., за прекратяване на сключения между тях граждански брак, поради развод по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си нямат непълнолетни деца, както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК, представено в писмен вид към молбата относно: ползването на семейното жилище, фамилното име на съпругата, имуществените отношения, както и издръжката между съпрузите.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите се явяват лично и поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото споразумение, като поясняват, че семейното жилище, находящо се в ***, е напуснато от молителите.

Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община - Шумен. Предвид, че двамата молители поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят да се издирват мотивите за прекратяване на брака, съдът прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Съгласно разпоредбата на чл. 6, т. 1 от Тарифата на държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, при завеждане на исковата молба за развод се събира такса в размер 25 лв., а съгласно разпоредбата на чл. 6, т. 3 от Тарифата на държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, при допускане на развод по взаимно съгласие се събира такса в размер до 40 лв.. Съдът определя размер на същата от 20 лева., като всеки от молителите следва да доплати държавна такса в размер на 10 лв..

Предвид изложеното, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И:

 

Прекратява гражданския брак между М.С.И., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и настоящ адрес:*** и И.К.И., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***, сключен на 12.04.1987 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община гр. Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Семейното жилище находящо се в *** е напуснато от молителите.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на съсобственост; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки; задълженията, които е поел всеки един от молителите на свое име, остават лични за него и не представляват задължение на другия съпруг след прекратяване на брака, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име “И.”.

Осъжда М.С.И., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и настоящ адрес:***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 10.00 лв. /десет лева/, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда И.К.И., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 10.00 лв. /десет лева/ на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: