Р Е Ш Е Н И Е

 

746/17.10.2017г. ,  Гр.Шумен

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на пети октомври през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Н.Й., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1378 по описа за 2017г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното: 

Гр.д.№1378/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл.51 ал.4 от СК, чл.59 ал.9, 127 ал.2 и 143 ал.1 и ал.2 от СК от Д.Л.К. с ЕГН:********** ***, в качеството му на баща на малолетното дете Й. Д. К. срещу З. С. З. с ЕГН:********** ***. Ищецът твърди, че съществувалия между страните граждански брак бил прекратен по взаимно съгласие, като упражняването на родителските права по отношение на детето Й. било предоставено на майката. С оглед на наложителна промяна във възпитанието на детето, през последните две години на няколко пъти Й. живял при баща си, което се отразило благоприятно на успеха му в училище и поведението му. Ищецът иска да бъде променено постигнатото споразумение, като упражняването на родителски права по отношение на детето бъде предоставено на него и бъде определено неговото местоживеенето при бащата и първоначално определената издръжка бъде с променен падеж, а личните контакти на майката се запазят същите. Ответникът, е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който оспорва исковете.

В открито съдебно заседание страните се явяват лично и заявяват, че са постигнали споразумение по въпросите за упражняване на родителските права спрямо детето, както и относно режима на лични контакти и издръжка. Молят съда да постанови решение, по силата на което да одобри представеното споразумение.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за раждане на дете, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от 13.11.2006г., молителите са родители на малолетното дете Й. Д. К. с ЕГН **********, роден на ***г. Съдът намира, че представеното споразумение не противоречи на закона и морала с направените в съдебно заседание уточнения, поради което и следва да бъде одобрено. Споделеното упражняване на родителски права е в интерес на детето.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лв./чл.3 от Тарифа за държавните такси/, като констатира, че същата е внесена при завеждането на иска. Ответникът следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 82,80лв.

Водим от горното, и на основание чл.127 ал.1 изречение второ от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

             ОДОБРЯВА постигнатото между Д.Л.К. с ЕГН: ********** *** и З. С. З. с ЕГН:********** *** в качеството на родители на малолетното дете Й. Д. К. с ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

 

I.     Упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете Й. Д. К. с ЕГН **********, което включва вземане на решение по въпроси, свързани с образование, лечение и представителство ще се осъществява съвместно от двамата родители Д.Л.К. с ЕГН: ********** и З. С. З. с ЕГН:**********, а фактическите грижи по ежедневен надзор и контрол над детето ще се осъществяват от бащата.

Местоживеенето на малолетното дете Й. Д. К. с ЕГН ********** се определя при бащата на адрес: град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, ул. *** №***.

II.          З. С. З. с ЕГН:********** ще заплаща на детето Й. Д. К. с ЕГН **********, чрез неговия родител и законен представител Д.Л.К. с ЕГН: **********  ежемесечна издръжка в размер на 115 /сто и петнадесет/ лева, считано от 05.10.2017 г. с падеж до 5-то /пето/ число от месеца, за който се дължи издръжка, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка една просрочена вноска.

III.             Майката има право на свободен режим на лични контакти с детето, като минимума включва: всяка събота и неделя от месеца, с преспиване, пет дни по Коледа, пет дни по Великден и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

IV.             Разноските остават за страните така както са ги направили.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. /петдесет лева/, която констатира, че е внесена от ищеца.

ОСЪЖДА З. С. З. с ЕГН:********** да заплати държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 82,80лв. /осемдесет и два лева и осемдесет стотинки/ по сметка на ШРС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: