Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

451/13.7.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на осми юни      , през две хиляди и седемнадесета   година , в състав :  

                                                                                   СЪДИЯ:   Зара Иванова  

при секретаря  А.Пушевска    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №1379  по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

           Депозирана е молба от  М.Н.В. ,  ЕГН **********, постоянен адрес: *** и   Д.П.В.  ,  ЕГН: ********** *** , в която посочват , че са сключили граждански брак на 25.05.1975 г.  Родените от брака деца са пълнолетни  . Желаят съдът да постанови решение , с което да прекрати брака им по взаимно съгласие и да утвърди  Споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт за граждански брак №*** г.  на Община Шумен      , от което се установява , че страните са съпрузи от 25.05.1975 г.  Твърдят , че родените от брака деца са пълнолетни и поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема горното обстоятелство за доказано .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Доколкото родените от брака деца са пълнолетни , не е налице необходимост   съдът да се произнася  по въпросите свързани с родителските права , издръжката и личните отношения на децата .

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от мъжа , остатъкът от 15 лева също е дължим от него съобразно клаузите в Споразумението по чл.51 от СК .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

ПРЕКРАТЯВА сключения на 25.05.1975 г.    , с Акт  №***. на Община Шумен , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  М.Н.В. ,  ЕГН **********, постоянен адрес: ***  и Д.П.В.  ,  ЕГН: ********** *** ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между М.Н.В. ,  ЕГН ********** и Д.П.В.  ,  ЕГН: ********** ,   споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругата Д.П.В.  ,  ЕГН: **********,   ЗАПАЗВА брачното  си фамилно име В. .

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,  находящо  се в град Шумен, ул. ***, ще се ползва от жената Д.П.В.  ,  ЕГН: **********. Мъжът  М.Н.В. ,  ЕГН **********, заявява, че няма претенции за обезщетение (наем), за това, че само Д.П.В.  ,  ЕГН: **********  ,  ще ползва цялото семейно жилище.

·        Мъжът  М.Н.В. ,  ЕГН **********, поема задължение да изплати напълно банковия кредит, усвоен от „БАНКА ПИРЕОС БЪЛГАРИЯ“ АД за покупката на семейното жилище.

·        Движимите вещи са амортизирани и реално поделени. Двете страни нямат  претенции един към друг за тях.

·        ОСЪЖДА М.Н.В. ,  ЕГН **********,  да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС , сума от 15 (петнадесет) лева , представляваща остатъка от определената държавна такса за водене на делото .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: