Р Е Ш Е Н И Е

 

630/12.9.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в открито съдебно заседание проведено на пети септември, две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Председател: Димитър Димитров  

с участието на секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1388/2017  г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбокото и непоправимо разстройство настъпило след сключването му и небрачни искове, по които, на основание чл. 322, ал. 2, изр. 2 ГПК, съдът дължи задължително произнасяне, както следва: 1/иск за предоставяне упражняването на родителските права над роденото от брака непълнолетно дете И.И.М.на майката; 2/иск за определяне местоживеенето на непълнолетното дете И.И.М.на майката; 3/иск за определяне режим на лични отношения на бащата И.М.И. с детето И.И.М.; 4/иск за осъждане на бащата И.М.И. да плаща месечна издръжката на детето, чрез майката в размер на 120 лв., ведно със законна лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на влизане в сила на решението и 5/иск за запазване на брачното фамилно име на ищцата, на основание чл. 53 СК.

Ищцата обосновава исковата си претенция на следните фактически твърдения: Страните били съпрузи, по силата на сключения между тях на 31.03.2006 г. граждански брак, като от него имат едно непълнолетно дете И.И.М.. Твърди, че от 2013 г. са във фактическа раздяла, като живеят в едно жилище, но в отделни стаи. Настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака ищцата обуславя на твърдения от живота на съпрузите сочещи на разпад на брачната връзка, която не могли да съхранят с нужното доверие, взаимно уважение и разбирателство между партньорите. Моли за постановяване на решение, с което брака между страните бъде прекратен без произнасяне на вината. Моли родителските права и местоживеенето на детето да бъдат предоставени на нея, а именно, Великобритания, град Л., ***, а ответникът да бъде осъден да плаща месечна издръжка в размер на 120 лв., считано от влизане в сила на решението, да бъде определен режим на лични отношения на бащата с детето както следва: всяка първа и трета седмица в месеца за времето от 18.00 ч. в петък до 16.30 ч. в неделя, с приспиване, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; първата половина на всяка от училищните ваканции с приспиване. Желае след прекратяване на брака да запази брачното си фамилно име „И.“. Семейното им жилище, което е собственост на неговите родители било напуснато от ищцата и нямала претенции към него, не претендира издръжка. Моли разноските да останат в тежест на страните така както са направени.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК ответникът депозира отговор на исковата молба. Счита предявените искове за допустими и основателни и моли да бъдат уважени. Не претендира разноски.

В открито съдебно заседание на 05.09.2017 г. ищцата лично и с процесуален представител адв. Б. от ШАК, и ответникът лично, заявяват, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането, като заявяват, че са постигнали и представят споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно родителските права върху роденото от брака дете, местоживеенето му, издръжката, режима на лични контакти, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения.

С протоколно определение производството по делото е трансформирано от исково в охранително, на основание чл. 321, ал. 5 ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителката и молителят лично поддържат искането за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Същите са родители на детето И.И. М., родена на ***г., видно от съдържанието на Удостоверение за раждане, съставено въз основа на Акт за раждане № ***г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Страните поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на делото е внесена такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 40 лв., като констатира, че е внесена сумата от 25 лв. от молителката. Молителят И.М.И. следва да плати такса по споразумението в размер на 15 лв. и в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в размер на 86.40 лв., на основание чл. 7 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд.

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между Г.Ч. Иванова, с ЕГН: ********** и адрес: *** и И.М.И., с ЕГН: ********** ***, сключен на 31.03.2006 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето И.И. М., с ЕГН: **********, родена на *** г., на майката Г.Ч. И., с ЕГН: **********, като определя местоживеенето на детето при майката.

Определя режим на лични отношения на бащата И.М.И., с ЕГН: ********** с детето И.И. М., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца за времето от 18 ч. в петък до 16,30 ч. в неделя, с преспиване; един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; първата половина на всяка от училищните ваканции с преспиване.

Осъжда И.М.И., с ЕГН: ********** ***, да плаща в полза на детето И.И. М., с ЕГН: **********, родена на *** г., чрез нейната майка и законен представител Г.Ч. Иванова, с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 120.00 /сто и двадесет/ лева, считано от датата на влизане в сила на решението, с падеж 1-во число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

Семейното жилище находящо се в гр. Ш., ***, което е собственост на родителите на молителя, се предоставя на молителя И.М.И., като молителката и детето са го напуснали и няма претенции за ползването му.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име „И.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг.

Осъжда И.М.И., с ЕГН: ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса в размер на 15 (петнадесет) лева по споразумението на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 86.40 (осемдесет и шест лева и четиридесет стотинки) лева представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5 .00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на осн. чл. 78, ал. 6 ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: