Р Е Ш Е Н И Е

 

335/1.6.2017г.                          Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На тридесети май, през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.Кръстева

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1394 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            В молбата си до съда, П.Д.М. ,ЕГН **********, с адрес: *** и М.Н.М., ЕГН **********, адрес: ***, с правно основание чл. 50 от СК излагат, че са съпрузи от***година. От брака си нямат родени деца.

Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие и да одобри представеното споразумение.В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от***година, когато сключват граждански брак, за което бил съставен Акт за граждански брак № ***/***г., от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен.

Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40,00лв.,която се поема от молителя П.Д.М. ,ЕГН **********, съобразно заявеното от страните в съдебно заседание.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на***година, с акт ***/***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, между П.Д.М., ЕГН **********, с адрес: *** и М.Н.М., ЕГН **********, с адрес: ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 50 от СК.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между П.Д.М., ЕГН ********** и М.Н.М., ЕГН **********, споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            Страните заявяват, че семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, на ул. „А.К.“ № 14, собственост на родителите на съпруга, е напуснато и от двамата молители през 2009г. и страните нямат претенции и неуредени отношения относно този имот.

            В ДЯЛ на П.Д.М., ЕГН **********, се поставя и става негова изключителна собственост – товарен автомобил „Х. Н ***“, тип фургон, цвят син металик, № на двигател D4BAV***, с ДК №Н *** АН. Застрахователната стойност на МПС е 1*** лв., съгласно удостоверение за застрахователна стойност на МПС №***/***г., издадено от „Д.З.“ АД.

            В ДЯЛ на М.Н.М., ЕГН **********, се поставя и става нейна изключителна собственост

– л.а. „Ф.Г.“, комби, рама WVWZZZ1JZYW***, двигател № AHF***, с ДК№ Н ***АХ,цвят светло сив металик. Застрахователната стойност на МПС е 350 лв., съгласно удостоверение за застрахователна стойност на МПС №***/***г., издадено от „Д.З.“ АД.

            –мотоциклет „А.Л.***“, рама ZD4MBA000WS***, двигател № ***, с ДК№ Н ***В, цвят ЛИЛАВ металик. Застрахователната стойност на МПС е 450 лв., съгласно удостоверение за застрахователна стойност на МПС №***/***г., издадено от „Д.З.“ АД.

Молителите заявяват, че не си дължат  парични суми за уравняване на дяловете.

ОБЯВЯВА, че за в бъдеще молителите не си дължат взаимно издръжка.

След прекратяване на брака, молителката М.Н.М., запазва фамилно име М., за което молителят заяви в съдебно заседание, че дава съгласието си.

Молителите декларират, че движимите вещи са поделили доброволно и извънсъдебно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

Молителите декларират, че не притежават вилни, земеделски и други недвижими имоти, придобити по време на брака и че не притежават общи парични влогове.

Разноските по делото се поемат от молителя П.Д.М., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.(четиридесет)лева.

ОСЪЖДА М.Н.М., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС на основание чл.7, т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, сума в размер на 16,00 лв.(шестнадесет ) лева.

ОСЪЖДА П.Д.М. ,ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 40лв./четиридесет/лева, на основание чл. 6, т.3 от Тарифа за ДТ по ГПК и да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, на основание чл.7, т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, сума в размер на 23,00 лв./двадесет и три лева /.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: