Р Е Ш Е Н И Е

 

747/17.10.2017г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на пети октомври през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                                                        Районен съдия: Бистра Бойн

            при секретаря  Н.Й., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1489 по описа за 2017г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№1489/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл127 ал.2, 143 и чл.149  и чл.127а ал.2 от СК от М.К.Д. ***, в качеството й на майка на малолетното дете Н.И.В. срещу И.В.И. ***. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на детето на нея, да бъде определен посочения режим на лични контакти с бащата и да бъде осъден ответника да заплаща месечна издръжка в размер на 180 лв. месечно за минало време до една година назад в размер на 150лв. месечно. В исковата молба се излагат факти относно липсата на разбирателство между страните по отношение пътуването на детето в чужбина. Ищецът иска да бъде заместено необходимото по закон съгласие на бащата за издаване на международен паспорт и пътуване на детето извън границите на страната до посочени дестинации и за определен срок.

             Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. В него посочва, че не оспорва нито една от исковите претенции, с изключение на тази за присъждане на издръжка за минало време, като твърди, че е заплащана такава. Не сочи никакви доказателства. В открито съдебно заседание направи признание на всички искове и с оглед искане на ищеца, съдът прекрати съдебното дирене.

             От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Страните са родители на детето Н., малолетна към момента, видно от представеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от 07.12.2007г. Към настоящия момент, същите не живеят заедно, като детето живее при майка си в гр.Шумен и се отглежда от нея. От страна на бащата липсва изразено съгласие детето да напуска границите на страната. Видно от изготвения социален доклад, майката има необходимия родителски капацитет и е създала много подходящи условия за отглеждането на Н.. Детето е в добро здравословно състояние и посещава основно училище в гр.Шумен с множество извънкласни форми на обучение.

          Трайната фактическа раздяла между страните, налага разрешаването на въпроса досежно концентрацията на родителските функции у единия родител и личните отношения на детето с другия родител. Изхождайки от събраните по делото доказателства, интереса на детето, както и изразеното признание на иска, съдът намира, че то следва да живее при своята майка, която да упражнява родителските права върху него. Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на детето с другия родител. Следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти на ответника с детето, както следва всяка втора и четвърта събота от месеца от 8:00 часа до 17:00 часа с преспиване, като бащата взима и връща детето от дома на майката в гр.Шумен, както и тридесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и по два последователни дни през коледните и новогодишни празници и по три дни през пролетната училищна ваканция.

          По делото предявения иск за издръжка, съгласно чл.127 ал.2, във връзка с чл.59 ал.2 и чл.143 от СК, такава се дължи от родителите. Предвид признанието на иска, издръжката дължима от бащата, следва да бъде определена на 180лв. месечно при определена обща месечна издръжка в размер на 250 лв. Така определеният размер на издръжката, се дължи от подаване на исковата молба- 31.05.2017г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата. Следва да бъде определена и издръжка за минало време, считано до една година преди датата на депозиране на исковата молба в съда- 31.05.2017г., като размерът следва да е поискания 150лв. месечно.

       По предявения иск с правно основание чл.127а от СК и 76 т.9 от ЗБЛД, съдът намира следното: При извършване на преценката, дали следва да се разреши на детето да пътува извън граница, следва да се съобрази преди всичко интересът на детето. Съдът намира, с оглед на така установената фактическа обстановка, липсват обективни причини, които да обосновават отказа на ответника да даде съгласието си детето да пътува в чужбина. В интерес на детето е да му бъде предоставена възможност да пътува извън страната. След преценка на събраните в хода на настоящото производство доказателства, съдът стигна до извод, че следва да бъде дадено разрешение на детето Н. да пътува извън границите на Република България до всички европейски държави, включително Турция, придружавано от майка си за периода от 01 април до 10 април /период съвпадащ с пролетна ваканция на детето/ и от 10 август до 30 август /период съвпадащ с лятната ваканция на детето/ ежегодно, считано от влизане на настоящето решение в сила за срок от пет години, както и да й бъде издаден международен паспорт. 

            Ответникът следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху определеният размер на издръжката за три годишните й платежи.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето Н.И.В. с ЕГН:********** на М.К.Д. с ЕГН: ********** ***, в качеството й на майка, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея на адрес  гр.Шумен, ул.***.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата И.В.И. с ЕГН: ********** *** с адрес: ж.к.*** с детето Н.И.В. с ЕГН:**********, всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 8:00 часа до 17:00 часа, с преспиване, като бащата взима и връща детето от дома на майката в гр.Шумен, както и тридесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и по два последователни дни през коледните и новогодишни празници и по три дни през пролетната училищна ваканция.

             ОСЪЖДА И.В.И. с ЕГН: ********** да заплаща на детето си Н.И.В. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законна представителка М.К.Д. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 180лв./сто и осемдесет лева/, считано от 31.05.2017г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            На основание чл.149 от СК ОСЪЖДА И.В.И. с ЕГН: ********** да заплати на детето си Н.И.В. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законна представителка М.К.Д. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 150лв. /сто и петдесет лева/, считано 31.05.2016г. до 31.05.2017г., месечно или общо 1800.00лв.

 

             РАЗРЕШАВА издаване и получаване на документ за самоличност– паспорт на малолетната  Н.И.В. с ЕГН:********** с  родители, както следва: майка М.К.Д. с ЕГН: ********** и баща И.В.И. с ЕГН: **********.

             РАЗРЕШАВА на Н.И.В. с ЕГН:********** да напуска пределите на Република България за срок от пет години, считано от влизане на настоящето решение в сила, до всички европейски държави, включително Турция, за периода от 01 април до 10 април /период съвпадащ с пролетна ваканция на детето/ и от 10 август до 30 август /период съвпадащ с лятната ваканция на детето/ с придружител майка й М.К.Д. с ЕГН: **********.

              Постановеното разрешение замества волята и съгласието на бащата И.В.И. с ЕГН:********** за пътуването на детето Н.И.В. с ЕГН:**********  извън пределите на Република България. 

 

              Допуска предварително изпълнение на настоящото решение на осн.чл.127а ал.4 от СК.      

  ОСЪЖДА И.В.И. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката за минало време в размер на 72,00лв. /сто и двадесет лева/ и 259,20лв./двеста петдесет и девет лева и двадесет стотинки/ върху издръжката за бъдещо време по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт.

  

             Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: