Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

363/13.6.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на дванадесети юни 2017 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. Пушевска  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1515/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от Х.Х.Х., ЕГН : **********, с адрес *** и А.Р.М., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № *** на ***.. По време на брака си нямали родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 40 лева внесени от молителя, при завеждане на делото, а останалите 10 лева следва да се внесат от молителката.

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на ***., с акт № *** на Община Шумен, между Х.Х.Х., ЕГН : **********, с адрес *** и А.Р.М., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Х.Х.Х., ЕГН : **********, с адрес *** и А.Р.М., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

I. Двамата молители заявяваме, че нямаме родени деца по време на гражданския ни брак.

ІІ. ОТНОСНО ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ между молителите :

1.      С настоящето споразумение, двамата молители заявяваме,че не притежаваме недвижими имоти /земеделски земи, празни дворни места, парцели, и др./, които недвижимости да са предмет на семейна имуществена общност /СИО/, а всички движими вещи, които сме придобили по време на брака, сме поделили извънсъдебно, за в бъдеще няма да имаме претенции, един, спрямо друг.

2.      При сключване, и респ. подписване на настоящето споразумение - двамата молители заявяваме, че не притежаваме внесени парични влогове, или да притежаваме компенсаторни инструменти, облигации, или други ценни книжа - които да са придобити по време на брака ни, и да са предмет на семейна имуществена общност;

3.      Двамата молители, заявяваме, че нямаме взаимни претенции за получаване в дял от личното имущество на другия, съобразно разпоредбите на чл. 28 от СК. 

4. Относно движимите вещи - обзавеждане, ел. техника за общо употребление в домакинството, които сме придобили по време на брака, сме поделили извънсъдебно, и заявяваме, че за в бъдеще няма да имаме претенции помежду ни.

5. Двамата молители заявяваме, че нямаме задължения към банки, кредитори, и други трети физически и юридически лица.

ІІІ.ОТНОСНО ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

1. Двамата молители заявяваме, че семейното жилище, в което сме живели до фактическата ни раздяла, находящо се в гр. Шумен, ул***, което жилище е придобито преди брака от съпруга/молителят: А.Р.М., ЕГН : **********, и жената- молителката го е напуснала доброволно по време на фактическата ни раздяла, с настоящето се споразумяхме, и се предоставя за ползване само на молителя - А.Р.М., ЕГН : **********.

IV. ОТНОСНО договорена ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ МОЛИТЕЛИТЕ, по см. на чл.51, ал.1 от СК,

1. Молителите се споразумяхме, че нямаме претенции за издръжка помежду ни, и за в бъдеще след прекратяването на брака, няма да си дължим един на друг договорена издръжка.

V. ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА СЛЕД РАЗВОДА – двамата молители се споразумяхме: молителката ще носи фамилно име - Х.;

VI. ОТНОСНО направените по делото РАЗНОСКИ:

1. Направените по делото разноски, вкл. и договореното адв. възнаграждение се поемат изцяло от съпругата молителката Х.Х.Х..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА Х.Х.Х., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 10 лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: