Р Е Ш Е Н И Е  

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и девети юни през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1533 по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на Г.Я.С., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и С.Н.С., ЕГН **********, постоянен адрес: ***. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родено едно дете, което е малолетно. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 05.09.2010г. на Община Шумен, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на роденото от брака дете. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от съпругът. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт *** от 05.09.2010г. на Община Шумен, област Шумен между Г.Я.С., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и С.Н.С., ЕГН **********, постоянен адрес: ***  по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между Г.Я.С., ЕГН ********** и С.Н.С., ЕГН **********  споразумение в следният смисъл :

 

I. Упражняване на родителските права.

    1. Упражняването на родителските права върху детето Й. С. Н. с ЕГН **********, родена на *** г., се предоставят на майката Г.Я.С. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е на адреса, на който живее майката – град Шумен, ул. ***.

     2. На бащата С.Н.С. с ЕГН ********** се определя режим за свиждане и лични контакти с детето Й. С. Н., ЕГН **********, както следва:

а) първа и трета седмица в дните от събота до неделя с преспиване, от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя;

б) в четните години – първите два дни от Великденските празници с преспиване от 10,00 часа на първия ден до 17,00 часа на последния ден и втората половина от Коледните празници с приспиване от 10,00 часа на първия ден до 17,00 часа на последния ден;

в нечетните години – последните два дни от Великденските празници с преспиване от 10,00 часа на първия ден до 17,00 часа на последния ден и първата половина от Коледните празници с преспиване от 10,00 часа на първия ден до 17,00 часа на последния ден;

в) по 4 (четири) часа на всеки рожден ден на детето – десети юли, от 17,00 часа до 21,00 часа;

г) на четна година от 31 декември- 12,00 часа до първи януари- 12,00 часа, с преспиване;

д) на рождения ден на бащата С.Н.С. с преспиване от 17,00 часа на рождения ден до 17,00 часа на следващия ден;

е) на четна година – през първата половина на училищните ваканции – зимна и пролетна;

на нечетна година – през втората половина на училищните ваканции – зимна и пролетна;

ж) 25 (двадесет и пет) дни през лятото, когато майката не е в платен отпуск;

з) както и през други дни, които ще се договарят между майката и бащата и със съгласието на детето.

II. Издръжка.

     Страните се споразумяват общата месечна издръжка за детето да бъде в размер на 240,00 лева (двеста и четиридесет лева), от която бащата С.Н.С., ЕГН ********** ще заплаща на детето си Й. С. Н. с ЕГН ********** чрез неговата майка и законен представител Г.Я.С., месечна издръжка в размер на 140,00 лева (сто и четиридесет лева), платима до 10 (десето) число на всеки текущ месец по банкова сметка на Г.Я.С., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до настъпване на законни причини за нейното изменение или прекратяване.

     Издръжката е дължима от датата на влизане в сила на съдебното решение за прекратяване на брака.

     Майката ще участва със 100 лева (сто лева) и ежедневни грижи и възпитание на детето.

III. Ползване на семейното жилище.

      1. Семейното жилище – АПАРТАМЕНТ №*** в гр. Шумен, ул. ***, с площ от 75,32 кв.м., ведно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №8В, с площ от 3,56 кв.м., заедно с 1065/100000 ид.ч. от общите части на сградата, при граници за апартамента: от изток – ап.89, от запад – ап.87 и стълбище, от север – дворно място, отгоре – етаж 8, отдолу – етаж 7, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор №*** по КККР – Шумен, се предоставя за ползване на майката Г.Я.С., ЕГН ********** и детето Й. С. Н. с ЕГН **********.

      2. С.Н.С., ЕГН ********** заявява, че опрощава наема и няма претенции за наем, основан на чл.57 от СК към Г.Я.С., за това, че Г.Я.С., ЕГН ********** и детето Й.С. Н. с ЕГН ********** ще ползват цялото семейно жилище.

IV. Издръжка между съпрузите.

      След прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

V. Фамилното име на съпругата.

      След прекратяване на брака съпругата възстановява името предбрачното си фамилно име, а именно: Г..  

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

ОСЪЖДА Г.Я.С., ЕГН ********** да заплати държавна такса държавна такса за разглеждане на делото в размер на 15 лв./петнадесет лева/ по сметка на РС-гр.Шумен и в полза на бюджета на съдебната власт.

 

ОСЪЖДА С.Н.С., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 100,80лв./сто лева и осемдесет стотинки/.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: