Р Е Ш Е Н И Е

 

418/4.7.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание, на двадесет и седми юни, две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 1546/2017 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, предявена от Г.Б.М. и С.А.М. за прекратяване на сключения между тях граждански брак, по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родено едно ненавършило пълнолетие дете – Д. С. А., родена на *** год., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на детето с другия родител и издръжката на детето, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Същите са родители на детето Д. С. А., родена на *** г. Като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на детето, съдът намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските: При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че при завеждане на делото от молителката Г.Б.М. е внесена сумата 25 лв., при което молителя С.А.М. следва да плати сумата 25 лв. държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа. Молителят С.А.М. следва да плати такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 115.20 лв., на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между Г.Б.М., с ЕГН ********** и адрес: *** и С.А.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, сключен на *** г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № ***, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето Д. С. А., с ЕГН **********, родена на ***г., на майката Г.Б.М., с ЕГН **********, като местоживеенето на детето се определя при майката.

Определя режим на лични отношения на бащата С.А.М., с ЕГН **********, с детето Д. С. А., с ЕГН **********, родена на ***г., както следва: две съботи и недели от месеца по избор във времето от 10.00 часа до 20.00 часа без приспиване, както и 20 /двадесет/ дни през летния ваканционен сезон, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

Осъжда С.А.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плаща в полза на детето Д. С. А., с ЕГН **********, родена на ***г., чрез майката Г.Б.М., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 160.00 лева (сто и шестдесет лева), платима до първо число на месеца, за който се дължи, считано от датата на влизане в сила на решението, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Семейното жилище, находящо се в гр.Шумен, ***, съпрузите са го дарили на дъщеря им Д. С. А., при условие, че същото ще се ползва пожизнено и безвъзмездно от майката Г.Б.М., като молителят С.А.М. ще го напусне, считано от датата на одобряване на споразумението.

Постановява след прекратяването на брака жената да възстанови предбрачното си фамилно име “Х.”.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на СИО; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Осъжда С.А.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса в размер на 115.20 лева (сто и петнадесет лева и двадесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и държавна такса в размер на 25.00 лв. (двадесет и пет лева) на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: