Р Е Ш Е Н И Е

 

404/29.6.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и седми юни                                      две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П. Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1573  по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от М.Г.Г. с ЕГН **********, съдебен адрес ***  и  С.Т.Г. с ЕГН ********** с адрес ***, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителят се явява лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения от него  адвокат Б.Б.от ШАК. Поддържа се молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК, като се моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

Молителката се явява лично в съдебно заседание, като моли съда да утвърди споразумението и да прекрати гражданския брак, сключен  между страните.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите М. и С. Г. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 08.11.2003г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № ***г. От брака си имали родени две деца – Г.М.Г., родена на ***г. и Т.М.Г., роден на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. Двамата не притежавали общо движими или недвижими вещи. Заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителят е заплатил такса в размер на 25 лева. Така молителката дължи държавна такса за решаване на делото в размер на 15 лв., а двамата следва да заплатят държавна такса върху присъдените размери на издръжката по отношение на децата от по 93.60 лв.,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между М.Г.Г.  с ЕГН ********** и С.Т.Г. с ЕГН **********,   сключен с Акт за граждански брак № ***г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община – гр.Шумен  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака дете Г.М.Г. с ЕГН ********** се предоставят на бащата М.Г.Г. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е на адреса на бащата, находящ се в гр.*****;

II. Майката С.Т.Г. с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето Г., както следва: всяка първа и трета седмица от месеца за времето от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с преспиване;  един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск; през първата половина на Коледните празници и междусрочната училищна ваканция на четна година; първата половина от Новогодишните празници и пролетната училищна ваканция на нечетна година; на третия ден от Великденските празници за времето от 09.00 часа до 18.00 часа;

III. Майката С.Т.Г. с ЕГН ********** дължи на детето Г.М.Г. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 130 лв.( сто и тридесет лева), ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака, до настъпване на законни причини водещи до изменяване или прекратяване на правото на издръжка, с падеж 25 – то число от текущия месец, платима чрез бащата М.Г.Г. с ЕГН ********** в брой, за което същия ще издава разписка за получената сума;

IV. Родителските права върху роденото от брака дете Т.М.Г. с ЕГН ********** се предоставят на майката С.Т.Г. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е на адреса на майката, находящ се в гр.*****;

V. Бащата М.Г.Г. с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето Т., както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца за времето от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с преспиване;  един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; през втората половина на Коледните празници и междусрочната училищна ваканция на четна година; втората половина от Новогодишните празници и пролетната училищна ваканция на нечетна година; на втория ден от Великденските празници за времето от 09.00 часа до 18.00 часа;

VI. Бащата М.Г.Г. с ЕГН **********  дължи на детето Т.М.Г. с ЕГН **********  месечна издръжка в размер на 130 лв.( сто и тридесет лева), ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака, до настъпване на законни причини водещи до изменяване или прекратяване на правото на издръжка, с падеж 25 – то число от текущия месец, платима чрез майката С.Т.Г. с ЕГН **********  в брой, за което същата ще издава разписка за получената сума;

VII. Семейното жилище, находящо се в гр.*****, собственост на родителите на молителя, се предоставя за ползване  на бащата и детето Г.;

VIII. След прекратяване на брака съпругата С.Т.Г. с ЕГН **********  възстановява предбрачното си фамилно име -  С.;

IX. Молителите декларират, че след прекратяване на брака не си дължат издръжка един на друг;

X. Разноските в производството се поемат от страните по равно;

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв.(четиридесет) лева.

ОСЪЖДА С.Т.Г. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 15 лв.(петнадесет лева), представляваща държавна такса за решаване на делото, както и сума в размер на 93.60 лв. (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката на детето Г., както и сумата от 5 лв. (пет) лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА М.Г.Г. с ЕГН **********   да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от  93.60 лв. (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката на детето Т., както и сумата от 5 лв. (пет) лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: