Р Е Ш Е Н И Е

 

432/6.7.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и осми юни през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Давидкова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1578 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Р.А.Д., ЕГН**********,*** и Д.Р.Д., с ЕГН**********,***, чрез адв.С.Т. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителката Р.А.Д. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.С.Т. от ШАК, като поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

Молителят Д.Р.Д. в съдебно заседание също се явява лично и с упълномощен представител – адв.С.Т. от ШАК, като поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното  споразумение.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Р.А.Д. и Д.Р.Д. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 30.08.1997 год. в гр.Шумен, за което бил издаден Акт за граждански брак №273/30.08.1997 год. От брака си имали родени две деца – Д. Д.Д., с ЕГН**********, родена на *** год. и А. Д.Д., с ЕГН**********, родена на *** год. Двамата живеели в семейно жилище, намиращо се в гр.Шумен, ул.“***“ №6, ет.4, ап.18. Последното било напуснато от молителя, като в исковата молба страните заявяват, че са постигнали съгласие същото за в бъдеще да се ползва от молителката. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си. Страните заявяват, че нямат придобити по време на брака недвижими имоти, а придобитите движими вещи са поделени извънсъдебно. Молителката след прекратяване на брака запазва брачното си фамилно име Д.. Страните заявяват, че след прекратяване на брака няма да имат претенции към фирмите и дяловете в търговски дружества, които притежават и нямат претенции за заплащане на издръжка помежду си. Разноските по делото остават за страните така, както са направени.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Декларация за гражданство, семейно и имотно състояние, Удостоверение за сключен граждански брак от 30.08.1997 год., Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за раждане от *** год., Договор за правна защита и съдействие, ведно с адвокатско пълномощно, Документ за заплатена държавна такса от 09.06.2017 год..

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Р.А.Д. и Д.Р.Д. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съобразявайки материалите по делото, липсата на доказателства относно доходите на съпрузите, тяхното здравословно състояние, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде в размер на 40 лева. В същото време от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителката е заплатила държавна такса в размер на 25 лева, поради което молителят следва да бъде осъден да заплати разликата от 15 лева до пълния дължим размер. В тази връзка при преценка на въпроса за разноските съдът съобрази постигнатото между молителите споразумение в този смисъл, а именно разноските по делото да останат за страните, така, както са направени, а допълнителната държавна такса да бъде поета от молителя. 

Молителят Д.Р.Д. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето А.в размер на 108 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Р.А.Д., ЕГН**********,*** и Д.Р.Д., с ЕГН**********,***, чрез адв.С.Т. от ШАК, сключен с Акт за граждански брак №273/30.08.1997 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.А.Д. и Д.Р.Д. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – А. Д.Д., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката - Р.А.Д., ЕГН**********, на адрес: ***.  

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете - А. Д.Д., с ЕГН********** се предоставят на майката Р.А.Д., ЕГН**********, като бащата  Д.Р.Д., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с приспиване, 30 /тридесет/ дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, 5 /пет/ дни през пролетната ваканция на детето, на втория ден от Великденските празници, всяка нечетна година за Коледните празници от 24 декември до 26 декември /с преспиване/, на всяка четна нова година от 31 декември до 02 януари /с преспиване/ и по 3 /три/ часа на всеки рожден ден на детето – 12 април.

ІІІ. Бащата Д.Р.Д., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете А. Д.Д., с ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител Р.А.Д., ЕГН**********  в размер на 150 /сто и петдесет/ лева месечно, платими до 05-то число на месеца, за който се отнасят, считано от датата на подаване на исковата молба – 09.06.2017 год. до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Семейното жилище, находящо се на адрес: гр.Шумен, ул.“***“ №6, ет.4, ап.18 се предоставя за ползване на молителката Р.А.Д., ЕГН**********, като съдът констатира, че молителят го е напуснал.   

V. След прекратяване на брака молителката Р.А.Д., ЕГН**********  запазва брачното си фамилно име Д..

VІ. Страните не са придобили недвижими имоти по време на брака в режим на СИО, поради което нямат претенции един ст.прямо друг.

VII.Движимите вещи, придобити от съпрузите по време на брака са на незначителна стойност и същите са били поделени извънсъдебно, поради което страните нямат претенции един спрямо друг за същите.

 VІІІ.По време на брака страните не са придобивали парични влогове със съвместен принос, поради което всеки от молителите може да се разпорежда без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

IX. Страните няма да имат претенции към фирмите и дяловете в търговски дружества, които притежават.

X. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.   

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Д.Р.Д., с ЕГН********** да доплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 15 лева /петнадесет лева/, представляваща държавна такса по делото и и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА Д.Р.Д., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 108 лева /сто и осем лева/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: