Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

529/11.8.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и седми юли      , през две хиляди и седемнадесета     година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №1702  по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Р.Д.Г. с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и Г.Р.С.  с ЕГН: **********, постоянен адрес *** , в която посочват , че са сключили граждански брак на 29.08.2016 г.   От брака нямат родени деца .Бракът  им бил дълбоко и непоправимо разстроен , затова  молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено представеното от тях споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  № *** на Община Шумен, от което се установява , че страните са съпрузи от 29.08.2016 г.    Твърдят , че нямат родени от брака деца . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че нямат родени от брака деца, ето защо  не е необходимо съдът да се произнася по въпросите за местоживеенето на дете  , упражняването на  родителските права , издръжката  и режима на лични контакти   . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 30  лева предварително са внесени от  мъжа   , остатъкът до пълния размер , а именно 10 лева е дължим от жената  .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 29.08.2016 г.  , с Акт  № *** на Община Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Р.Д.Г. с ЕГН **********, постоянен адрес: *** и Г.Р.С.  с ЕГН **********, постоянен адрес ***   ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Р.Д.Г. с ЕГН ********** и Г.Р.С.  с ЕГН **********,   споразумение по чл.51 от СК  както следва:

 

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ  на съпрузите, находящо се в гр. Шумен  на ул. ***, собственост на родителите на Г.Р.С.,  с ЕГН **********, след прекратяване на брака ,  ще се ползва от него .

 

ОСЪЖДА Р.Д.Г. с ЕГН **********,  да заплати в полза на ВСС , по сметка на ШРС  сумата от 10 ( десет ) лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото  .

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: